1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kurtuluşun 95. Yıldönümü Kutlandı
Kurtuluşun 95. Yıldönümü Kutlandı

Kurtuluşun 95. Yıldönümü Kutlandı

Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümü etkinlikleri gerek hava muhalefeti gerekse geçtiğimiz yıllarda yapılan çeşitli etkinliklerin programlarda yer almaması nedeniyle sönük geçti.

A+A-

Kars Valiliği önünde bulunan Atatürk heykeli ve aynı zamanlı Kars Tren Garı önünde bulunan Kazım Karabekir Paşa heykeli önünde çelenk koyma töreniyle başlayan iki programda Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından protokol konuşmalarıyla devam etti. Her iki anıt önüne de Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı adına çelenk sunumu yapıldı.

Kars Valiliği önünde düzenlenen programa; Kars Valisi Günay Özdemir, 14. Mkn. Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, kurum ve daire amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Kazım Karabekir Paşa Anıtı önünde düzenlenen programa ise Vali Yardımcısı Adem Ünal, Garnizon Komutan Vekili Alb. Atilla Dündar, Belediye Başkan Yardımcısı Taner Ünsal’ın ve vatandaşların katılımları ile gerçekleştirildi.

Kars Valiliği önünde gerçekleştirilen çelenk sunumunun ardından, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ve katılım gerçekleştirememenin üzüntüsünü yaşayan liderlerin Kars’ın kurtuluş yıldönümü için gönderilen kutlama mesajları okundu.

Düzenlenen törenin ardından bir konuşma gerçekleştiren Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Doğu Cephesi birliklerine bağlı 9. Kafkas Tümeni’nin Ermenilerin direnişini kırarak Kars’a girişinin 95. yıldönümü kutlamanın haklı gururunu yaşadıklarını belirtti.

93 harbi diye bilinen (1877-1878) Osmanlı-Rus savaşında, Gazi Ahmet Muhtar Paşa kumandasındaki Kafkas ordusu, ağır kış şartları altında verilen çetin savaşlar sonucunda yenilgiye uğradığını ifade eden Karaçanta, şunları söyledi:

“93 harbi dediğimiz (Yani 1877-1878 Osmanlı-Rus harbindeki ) yenilgi sonrası Kars’ı Osmanlı Devleti, Çarlık Rusya’ya teslim etmek zorunda kalmıştır. Gazi Ahmet Muhtar Paşa komutasındaki 20 bin kişilik Kafkas ordusu 75 bin kişilik Rus ordusu karşısında Alaca Dağ bölgesinde düşmüş olduğu kısaç ile ağır kış şartlarında çetin bir savaş sonucu yenilgiye uğramıştır. Bu yenilgi 6 bin şehit, 8 bin esir ve Karsımızın Rus’lara teslim edilmesiyle sonuçlanmıştır. Bu işgal sonucu Karslı hemşerilerimiz büyük acılar çekmişler ve Ermeniler tarafından yapılan insanlık dışı işkencelere maruz kalmışlardır. Pes etmeyen Kars halkı, her şeye rağmen işgale karşı direnmiş ve Kazım Karabekir Paşa’nın kumandanlığındaki Türk ordusu Kars’ı işgalden kurtarmıştır. 22 Kasımda Ermeniler ile ateşkese gidilmiş ve 3 Aralık günü ise Gümrü Antlaşması imzalanmıştır. Serhat şehrimiz Milli mücadele döneminde bir çok ilklerin yaşandığı bir il olmuştur. Karsımızın kurtuluşu Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin ilk resmi zaferi, Gümrü Antlaşması ise ilk resmi antlaşması bakımından şanlı tarihimizde oldukça büyük önem arz etmektedir. Doğu Cephesi zaferleri, yeni yeni toparlanmaya başlayan Türkiye Büyük Millet Meclis ordumuza moral, Gümrü Antlaşması ise hükümete uluslar arası bir resmiyet kazandırmıştır. Bununla birlikte Kars,1855 yılında Rus işgaline karşı gösterilen kahramanca savunma sonucunda ilk Gazi ünvanını alan ilimiz olmuştur. Bizlerde olan bu imamla Vatanın her karış toprağına ana gibi yar gibi sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Serhat şehrimiz Kars’ın kurtuluşu bütün hemşerilerimize kutlu olsun.” dedi.

Başkan Karaçanta konuşmasının sonunda, zaferlerin kazanılmasındaki birlik ve beraberliğe de dikkat çekerek, herkesi içinde bulunduğumuz kötü günleri atlatmak ve yeni zaferlere hep birlikte ulaşmak için birlik ve beraberlik çağrısında bulundu. Tören Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta’nın konuşması ardından sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.