1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kültür Elçileri Kars’ta Buluşuyor
Kültür Elçileri Kars’ta Buluşuyor

Kültür Elçileri Kars’ta Buluşuyor

Türk Dünyasının Kültür Elçileri Kars’ta Buluşuyor

A+A-

Genel Başkanlığı’nı yıllardır Türk Dünyasıyla ilgili çalışmalarıyla tanınan gazeteci-yazar Seyfullah Türksoy’un yaptığı Dünya Karapapak Türkleri Birliği, serhat şehrimiz Kars’ta Türk Dünyası’nın kültür - sanat elçilerini buluşturacak. 24-25 Eylül 2016 tarihinde gerçekleşecek olan Türk Dünyası Aşıklık Sanatı Sempozyumu ve Kültür Kurultayı’na Azerbaycan, Gürcistan, Iran, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan gibi ülkelerden seçkin sanat grupları aşıklar, ozanlar, şarkıcılar, folklor ve dans grupları katılacak.

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜYLE BAŞLAYACAK

Kars kültür etkinlikleri 24 Eylül sabahı saat 9.30’da kortej yürüyüşü ile başlayacak. Mehter takımı, yurtiçinden ve yurtdışından sanat ve folklor grupları, aşıklar, ozanlar, kanaat önderleri, STK temsilcileri, akademisyenler, muhtarlar,öğrenciler, halk ve protokol üyelerinin katılacağı kortej yürüyüşü Sempozyumun yapılacağı Kars Il Kültür Müdürlüğü’ne kadar devam edecek.

ÜNLÜ İSİMLER KATILIYOR

Kars kültür etkinliklerine Azerbaycan’dan Gülistan Aliyeva, Nuriye Hüseyinova, Gülara Azaflı ve Çeşme Aşıklar Grubu, Saadet Buta, Zöhre Halili, Aida Gülzar, Solmaz Koseyeva, Ilham Askeroğlu, Eskinaz Hümbetova gibi tanınmış sanatçılar ve şairler katılıyor. Gürcistan Borçalı’dan Aşık Nargile Mehdiyeva, Aşık Efgan Şamilov, Aşık Mesim Recepov ile Sarvan Dans Grubu katılıyor. İran’dan Aşık Mahbub Halili, Böyükbey Alekberoğlu, Sulduz aşıkları ve Seher Yallı ve folklor grubu katılıyor. Etkinliklere Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Doğu Türkistan’dam gelecek halk ozanları da Kars’ta Orta Asya ve Türkistan rüzgarı estirecekler.  Kars aşıklarının da yer alacağı etkinlikler kapsamında Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı da hazır bulunacak.

SEYFULLAH TÜRKSOY’DAN AÇIKLAMA

Son bir yıl içinde gerçekleştirdiği büyük çaplı uluslararası kültür organizasyonlarıyla dikkat çeken ve kısa adı KARPAT olan Dünya Karapapak Türkleri Birliği, İstanbul, Bursa ve Sivas’ta gerçekleştirdiği kurultaylarla Türkiye ve Türk Dünyasından binlerce insanı biraraya getirmeyi başarmıştı. 24-25 Eylül’de Kars’ta gerçekleşecek organizasyonla ilgili olarak KARPAT Genel Başkanı Seyfullah Türksoy şu açıklamayı yaptı: “Serhat şehrimiz, Gazi şehrimiz Kars, 24-25 Eylül’de tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yapacak. Aşıklık kültürü binlerce yıldır devam eden ve bugun Azerbaycan’da özellikle Kazak, Tovuz, Gedebey; Gürcistan’da Borçalı, İran’da Sulduz ve Urmiya, Dağıstan’da Derbent, Türkiye’de de Kars- Ardahan bölgesinde güçlü bir şekilde varlığını sürdüren bir ata-baba sanatıdır.  Saz ve söz kültürü atalarımızdan bizlere miras kalan kadim bir Türk kültürüdür. Bu sanatı yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak ve bu sanata dikkat çekmek adına bu organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Sempozyuma Türk Dünyasının muhtelif bölgelerinden çok önemli akademisyenler, fikir adamları, kanaat önderleri ve sanatçılar katılacak”

Dünya Karapapak Türkleri Birliği Genel Başkanı Seyfullah Türksoy, bu büyük organizasyonun gerçekleşmesi hususunda başta Başbakanlık Tika, Kafkas Üniversitesi ve Kars Valiliği olmak üzere resmi kurumlarla işbirliği içinde olduklarını vurgulayarak, “Inanıyorum ki vefakâr Kars halkı bu büyük organizasyona sahip çıkarak, Türk Dünyasıyla Türkiye arasındaki gönül ve kültür bağlarının kuvvetlenmesine katkı sağlayacaktır. Biz bir iddiayla yola çıktık; Kars Kafkasya’nın Kültür Başkent’i olmaya layıktır dedik, bunu gerçekleştirmek için taşın altına gövdemizi koyduk. 24-25 Eylül tarihlerinde inşallah Kars unutulmaz bir kültür sanat şölenine sahne olacak. Bu çalışmalarımızda bizlerden desteğini esirgemeyen kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum” dedi.

Kars organizasyonuyla ilgili konuşan Karpat Genel Sekreteri Selahattin Turan da şu görüşlere yer verdi :

“KARPAT son bir yıl içinde 4 büyük kültür kurultayı, 20’ye yakın toplantı, Borçalı’da Sünnet ve Kurban organizasyonları olmak üzere pekçok etkinliğe imza attı. Türkiye’de ve Dünya’da bu kadar aktif bir STK olduğunu sanmıyorum. Kars organizasyonumuz, uzun yılların ihmal ve ilgisizliğine maruz kalan Kars şehrimiz ve kadim Türk sanatı aşıklık geleneği için yeni bir dönüm noktası olacak. Seyfullah Türksoy gibi uluslararası marka niteliğinde çalışkan, gayretli ve fedakar bir Genel Başkanımızın olması en büyük şansımız ve avantajımızdır. Başta Kars ve Borçalı olmak üzere Türk Dünyası Seyfullah Türksoy’un kıymetini bilmeli ve çalışmalarında manevi desteğini esirgememelidir. Bu bir gönül işidir. Karpat yöneticilerindeki hizmet aşkı, Kars sevdası,Türklük sevdası en önemli motivasyonumuzdur”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.