1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KOSGEB'ten Mikro ve Küçük İşletmelere Büyük Destek
KOSGEB'ten Mikro ve Küçük İşletmelere Büyük Destek

KOSGEB'ten Mikro ve Küçük İşletmelere Büyük Destek

KOSGEB'ten Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı...

A+A-

Ocak ayının ilk haftası Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın açıklamış olduğu destek programının detayları belli olmaya başladı. Destek programı ile Mikro ve Küçük İşletmeler son 12 aydaki çalışan sayısını koruyup teknik lise, meslek lisesi veya üniversite mezunu gençleri en az 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdünde bulunmaları durumunda 100 bin lira destek alacaklar. Mikro işletmeler 2, küçük işletmeler ise 5 personele kadar bu destekten yararlanabilecek. Programa imalat dışı sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler de başvuru yapabilecek. Başvurular, herhangi bir banka veya aracı kuruma gerek olmaksızın e-devlet üzerinden KOSGEB’e yapılabilecek. Başvurusu uygun bulunan işletmelerin destek ödemeleri KOSGEB tarafından işletmelerin hesabına aktarılacak. Kullandırılan destek faizsiz, komisyonsuz ve 2 yıl ertelemeli olacak. Destekten yararlanan işletmeler, almış oldukları desteğin geri ödemesini 2 yıl sonra 4’er aylık periyodlarla 6 taksitte yapacak. Konu ile ilgili açıklama yapan KOSGEB Kars Müdürü Lütfullah AKTAŞ, Mikro ve Küçük işletmelerin yararlanabileceği destek programına tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de yoğun başvurunun olduğunu, şartları taşıyan işletmeler için bu desteğin önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Başvuru şartları:

- Covid-19 salgınından önce de aktif olduğu kabul edilen Mikro ve Küçük İşletmeler desteğe başvuru yapabilecektir. 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde edilmiş olması, salgından önce aktif işletme olmanın kanıtı sayılacaktır. Destekten yararlanabilecek işletmelerin sektörleri; www.kosgeb.gov.tr adresinde ki Program Bilgilendirme Sayfasında yayınlanmaktadır. Desteğin amacı; işletmelerin salgın şartlarında faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanmasıdır.  

Destek kapsamında yeni istihdam edilebilecek personelde aranan şartlar:

- Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olmalıdır.

- Başvuru döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda MKİ’de çalışmıyor olmalıdır.

- Başvuru döneminin ilan edildiği aydan itibaren son 3 yıl içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalıdır.

- 1981 ve sonrası doğumlu olmalıdır.

- Yabancı uyruklu personel istihdam edilemez.

Destek kapsamı:

İmalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki işletmelere:

- 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü”,

- “Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması” şartı ile;

yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verilecektir.

İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır.  Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir.

Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması/değiştirilmesi durumunda, şartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebilecektir.

Programının önceki başvuru dönemlerinden yararlananlar, yeni başvuru dönemi şartlarını karşılamak kaydıyla bu dönemde de programa başvuru yapabilecektir.

Başvuru yeri:

- Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. KOSGEB Veri tabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır.  

- Program başvuruları 31 Mart 2022’ye kadar yapılabilecektir. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs 2022’dir.

Geri ödeme:

Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydı ile; işletmeler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecektir.

Detaylı bilgi www.kosgeb.gov.tr adresindeki Program Bilgilendirme Sayfasından ve KOSGEB Kars Müdürlüğünden alınabilir.

xx-024.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.