1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kızılay’dan 100 aileye zekat
Kızılay’dan 100 aileye zekat

Kızılay’dan 100 aileye zekat

Türk Kızılay’ı, Kars Sarıkamış Şube Başkanlığı aracılığıyla dar gelirli 100 aileye 150 TL zekât yardımı dağıtıldı.

A+A-

Türk Kızılay’ı Genel Merkezince ortak havuzda toplanan Zekât Yardımları, ilgili şube aracılıkları ile Yardıma Muhtaç bireylere dağıtılıyor. Türk Kızılay’ı Sarıkamış Şube Başkanlığı’nın, Kurban Bağışı Kampanyası’nda şube olarak göstermiş olduğu performans neticesinde, Genel Merkez tarafından belirlenen şubeler arasında bulunan Sarıkamış Kızılay Şube Başkanlığı isimlerini daha önceden belirleyerek, Genel Merkeze bildirdikleri dar gelirli 100 aileye 150 TL zekat yardımında bulundu.

Türk Kızılay’ı Genel Merkezinin Sarıkamış Şubesini dağıtım planına almasının kendilerini memnun ettiğini belirten, Kızılay Sarıkamış Şube Başkanı Mir Hasan Taş, “Şube görevlilerimiz, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük ve Muhtarlıklar aracılığı ile 100 ailenin tespiti yaparak, ilgili bilgi ve belgeler hazırlanıp Türk Kızılay’ı Genel Merkezine gönderildi. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra tespit edilen kişilere 150 TL yardımda bulunuldu. İlgili vatandaşlar, T.C. Ziraat Bankası Şubelerine giderek, Nüfus Cüzdanlarını ibraz etmek kaydı ile Türk Kızılay’ı Zekât Menüsü bölümünden paralarını almaya başladılar. Şube Başkanlığı olarak özürlü ve yaşlı vatandaşlarımıza araç tahsis ettik. Özürlü ve yaşlı vatandaşlarımız evlerinden alındı bankaya götürüldüler. Bankadan paralarını aldıktan sonra tekrar evlerine bırakıldılar. Zekat Yardımları periyodik olarak Genel Merkezimizce devam edecektir. Kurban Bağış Kampanyasına katkıda bulunan tüm şahıslara teşekkür ederim” dedi.

YARDIMIN TAKİBİ

Hayırseverin hayrının doğru kullanılıp, kullanılmadığının elektronik ortamda takibini sağlayan sistemi anlatan Taş, “Bağışta bulunan hayırsevere otomatik şifre veriyoruz. Eğer bağış şartlı bir bağış ise okul için veya kişiye yardım için ise nerelerde kullanıldığının bilgisi yer alıyor. Hayırsever, şifresini girip, yardımının nasıl kullanıldığını görüyor. Eğer yardım yanlış kullanıldıysa sistem alarma geçip, hayırseveri uyarıyor. Hayırsever memnun kalmayıp, dava açıp hakkını arayabilir. Şeffaf bir sistem” diye konuştu.

ELEKTRONİK ZEKÂT

Taş, Ramazan ayında verilen zekât için yeni bir sistem geliştirdiklerinin bilgisini vererek, “Zekâtını veren de alan da birbirini görmüyor. Zekât bankadan çekiliyor” dedi.

Taş, işleyişi şöyle anlattı: Milli Eğitim Müdürlükleri, Müftülük, Muhtarlar ve Türk Kızılay’ı şube başkanlarının katıldığı bir kurul, zekat alacak kişileri tespit ediyor. Zekâtı veren kişi, parayı Ziraat Bankası’na yatırıyor. Zekât alabilecek kişiler kurul tarafından tespit ediliyor. Zekâtı alacak kişi nüfus cüzdanıyla bankaya gittiğinde parasını çekebiliyor. Zekât, elektronik ortamda gerçekleşmiş oluyor” şeklinde konuştu.

“Zekatlar Elden ele Geçmeden Doğrudan İhtiyaç Sahiplerine Ulaştırılıyor”

Toplumun kaynaklarının, toplumun ihtiyaçları ile buluşmasını sağlamak ve dini vecibelerini yerine getirmek isteyen vatandaşlarımızın zekatlarının ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için Türk Kızılay’ının zekat yarımlarını topladığını ifade eden Taş şunları söyledi;

“Zekat, Ramazan ayında yoğun olmakla birlikte yıl boyunca devam eden bir faaliyettir. Türk Kızılay’ı Genel Müdürlüğü ve Şubeleri aracılığıyla zekat vermek isteyen vatandaşların zekatları gerçek ihtiyaç sahiplerine, dini kurallara uygun olarak ulaştırılmaktadır.

İHTİYAÇ SAHİPLERİ NASIL BELİRLENİYOR?

-Yoksullar:

-Herhangi bir sosyal güvencesi ve herhangi bir yerden geliri olmayanlar, işsizler.

-Geçimini sağlayacak düzeyde geliri olmayan engelliler.

-Sosyal güvencesi olsa bile olağanüstü bir felaket, hastalık veya kaza geçirerek işgücü kaybına uğramış veya belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlar.

-Yakınlarını kaybederek kimsesiz ve muhtaç duruma düşmüş kişiler, yaşlılar.

-Geçimini sağlayacak geliri ve malı haricinde fazladan malı olmayanlar (geçimini sağlayıcı araç, malzeme, kitap harici)

-Borçlu duruma düşmüş olanlar:

-Kendi ihtiyacı için borçlananlar: Geçim masrafları, mesken edinme, tedavi masrafları, çocuğunu evlendirme gibi sebeplerle borçlananlar,

-Yangın, sel, deprem, kaza ve israf dışında bir sebeple iflas eden kimseler

-Hayır kurumlarında hizmet ederken ve kimsesizler yurdu, hastane, okul, cami yapımı gibi bir sosyal hizmeti gerçekleştirirken borçlananlar

-Yolda kalmış olanlar, memleketine gidecek kadar yol parası olmayanlar

-Ülkelerinde mal ve mülkleri olduğu halde, çeşitli baskılarla ülkelerini terk etmek zorunda kalan mülteci, sığınmacılara

-Yardıma ihtiyacı olan öğrenciler olarak belirlenmiştir.

İhtiyaç sahiplerinin bulunduğu liste bilgisayar ortamında bir havuzda toplanarak periyodik olarak ödemeler yapılmaktadır. İhtiyaç sahiplerine yapılan ödeme tutarları günün şartlarına göre belirlenmektedir. Toplanan havuzda bulunan ihtiyaç sahipleri, nüfus cüzdanlarını ibraz ederek TC Kimlik numaraları ile zekatlarını, Türkiye genelindeki TC Ziraat Bankası Şubelerine başvurarak alabilmektedir. Bu uygulama sayesinde zekat veren el ile zekat alan el bankada buluşmaktadır. Şu ana kadar vermiş olduğunuz zekatlarınız ile 9900'ün üzerinde ihtiyaç sahibine ulaşılmış ve sizlerin değerli destekleriyle katlanarak devam edecektir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.