1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kırpık: “Çıldır Gölü’ndeki su seviyesi korunmalı!”
Kırpık: “Çıldır Gölü’ndeki su seviyesi korunmalı!”

Kırpık: “Çıldır Gölü’ndeki su seviyesi korunmalı!”

TEMA Vakfı Kars İl Temsilcisi Ekosistem Ekologu Kafkas Üniversitesinde öğretim görevlisi Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, Çıldır Gölü’ndeki su seviyesinin, gölde yaşayan tüm canılar açısından son derece önemli olduğunu açıkladı.

A+A-

Çıldır Gölü’nde inceleme, gözlem ve araştırma yaptığını belirten Kırpık, 2015 yılından bu zamana kadar su seviyesinin oldukça fazla azalmış olduğunu belirtti.

Normal su seviyesi oluştuktan sonra uzun yıllar içerisinde yaşayan canlıların bu şartlara adapte olarak varlığını sürdürdükleri ve ülkemizde bu doğal türler ile Çıldır Gölü’nün tanınmakta olduğunu da belirten Kırpık: “Gölün su seviyesinin azalması ne anlama gelmekte veya gölde yaşayan canlılar için su seviyesinin azalması neyi ifade etmektedir. Uzun yıllar boyunca göl kenarlarında sazlık alanlar oluşmuştur. Bu sazlık alanlar gölde yaşayan doğal balık türlerinin beslenme, barınma, yuva yapma ve üreme gibi çok önemli biyolojik aktivitelerini yapmalarına imkan vermektedir. Sadece balıklar değil, gölde yaşayan diğer omurgalı ve omurgasız hayvanların üreme, beslenme ve korunma aktivitelerinin yerine getirilmesinde çok önemli bir rol oynar bu sazlık alanlar. Kısacası gölün bu kısımları, gölün biyolojik çeşitliliği açısından son derece önemlidir. Gölün su seviyesinin azalması durumunda bu alanlar kuruyarak gölün biyolojik çeşitliği büyük zarar görmektedir. Mikro ve makro fauna elemanlarının zenginliği azaldığı için gölü kıymetli yapan doğal canlı türlerinde azalma hatta yok olma ile karşı karşıyadır. Hatalı su rejimi nedeniyle göldeki su seviyesinin azalması gölün doğallığına zarar vermiş ve türler hem sayı olarak hem de yoğunluk olarak azalmasına neden olmuştur.”dedi.

KUŞLARIN VE DİĞER CANLILARIN ÜREME ALANLARI

Kırpık, fotoğraflarda da görüldüğü gibi küçük su adacıklarının gölün batı-kuzeybatısında yer almakta olduğunu, 2017 ve 2018 yıllarında tamamen kurumuş duruma geldiğini de hatırlattı.

Önceki gün gölde yaptığı inceleme ve gözlemleri sonrası bu bölgelerin tamamen olmasa da büyük oranda eski haline döndüğünü memnuniyetle görmüş olmaktan çok mutluluk duyduğunu da belirten TEMA Vakfı Kars İl Temsilcisi Ekosistem Ekologu Kafkas Üniversitesinde öğretim görevlisi Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık: “Çıldır Gölü’nün yönetimi hem Ardahan Valiliği hem de Kars Valiliği’nin sorumluğundadır. Böyle olmasından dolayı her iki sayın valimiz ile ilgili tüm kamu çalışanlarını gölün su seviyesinin normalleşmesi için vermiş oldukları emekten dolayı teşekkür ediyorum. Gölün su seviyesinin biraz daha artırılarak devamlı aynı şekilde tutulmasını temenni ediyorum. Böylelikle hep birlikte gölün doğal güzelliği ve doğal zenginliğinin sürdürülebilir olmasına katkı sağlamış olacağız.

ARDAHAN VALİLİĞİNİN YAPTIRMIŞ OLDUĞU KUŞ GÖZLEM KULESİ

Ancak Ardahan valiliğince yapılan kuş gözlem kulesi Fotoğraf-3’den de anlaşılacağı gibi adeta kuş üreme alanına sıfır uzaklıkta yapılmıştır. Oldukça güzel inşa edilmiş bir kule olmasına rağmen maalesef ilgili mevzuata uygun yere yapılmamıştır. Bu durumun düzeltilmesi kuşların üreye bilmeleri, beslenebilmeleri ve barınabilmeleri açısından son derece önemlidir. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.