
Kırpık 45 cm'lik havuç yetiştirdi
45 santim uzunluğunda havuç yetiştirildi...
Karsta, 30 metrekarelik alanda 800 gram ağırlığında 45 santim uzunluğunda havuç yetiştirildi.
Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Ali Kırpık, üniversite lojmanlarının bahçesindeki serada 800 gram ağırlığında 45 santim uzunluğunda havuç yetiştirdi.
Dondurucu ve ağır geçen kış koşullarının yaşandığı Kars’ta, limon ve mandalina yetiştirilmesinin ardından ilk defa da 45 santim uzunluğunda havuç yetiştirildi. Kars’ta hakim olan genel bir kanıyı kırdıklarını belirten Doç. Dr. Mehmet Ali Kırpık, serayı söktüklerinde kepçenin kazı yaptığı sırada bu havuca rastladıklarını söyledi. Öncesinden eliyle uğraşıp sökemediği havucun kepçe çalışması sırasında ortaya çıkmasına sevindiklerini ifade eden Kırpık, bundan çok umutlandıklarını ve önümüzdeki yıllarda daha da uzun havuç yetiştirmeyi düşündüklerini söyledi.
HEMEN HEMEN GÜNLÜK TÜKETİLEN BÜTÜN SEBZE VE MEYVELERİ ÜRETTİK
Kırpık şunları söyledi:
Sayın rektörümüz Sami Özcan’ın talimatıyla üniversitenin çay tarafına doğru batı tarafına doğru kurulan alanda 4 adet sera kuruldu. Hemen hemen günlük tükettiğimiz bütün sebzelerimiz burada ürettik. Bu ürettiğimiz sebzelerin tamamı doğal ve organik olup bu alanlarda üretildi. Sera içerisinde minyatür alanlar oluşturarak adeta günlük sofrada tükettiğimiz bütün meyve-sebzeleri tükettik. Domates, patlıcan, sivri biber, dolmalık biber, kabak, roka, maydanoz, taze fasulye havuç bunun gibi daha birçok sebze ve meyve yetiştirdik. Ve yapılan çalışmalarda çok ilginç bir durumla karşılaştık.
İLGİMİZİ ÇEKECEĞİNİ TAHMİN ETMEMİŞTİK; AMA GÜZEL BİR SÜPRİZLE KARŞILAŞTIK
Çok ilgimizi çekeceğini tahmin etmemiştik ama çok değişik bir sürprizle karşılaştık. Sökme zamanı geldiğinde elimde bulunan 45 cm uzunluğunda, 800 yüz gram ağırlığında bir havuç karşımıza çıktı. Çok fazla bir alana sahip değildi 30 metre kare bir alan üzeride ekim yapıldı. İlk olarak ben arazi de karşıma çıktı, ellerimle çıkarmaya çalıştım ama olmadı. Sonra vazgeçtim, aradan epey bir süre geçti. Ben unutmuştum aklımdan çıkmıştı. Daha sonra rektörümüz Sami Özcan’ın sera alanlarını genişletelim ve yerini daha da büyütelim deyince kepçe ile arazide çalışmalar yapıldı. Kepçe çalışma sırasında bu havucu çıkardı. Aslında bu bir tesadüf oldu. Ellerimle çıkarmaya çalıştığım havuç önümde buldum. Bunun gibi havuçlar yoktu, diğer havuçlar daha küçük boydaydı. Bu bizim ilgimizi çekti. Hatta orada çalışma yaparken birkaç tanesini alıp yedim gayet lezzetli ve organikti.
DOĞAL VE ORGANİK ÜRETİM YAPIYORUZ
Doğal olduğu her halinden bellidir. Tabi bazı arkadaşların havuç ürettiğini biliyorduk ama bu kadar büyüklükte bir havuç görülmemişti. Bunun üretilmesi iyi bakım, zamanında sulama, zamanında bakım, zamanında müdahale ile bunun üretilmesi kaynaklanıyor. Yada uygun yöntemlerin uygulanmasından kaynaklanıyor. Yüzde yüz doğal; ellerimizle ürettik. Katkı hiçbir madde yok; yapay gübre ya da ilaçlama yapılmadı. Tamamen doğal ve organiktir.
KARS’TA OLUŞAN GENEL BİR KANIYI DEĞİŞTİRDİK
Bizler burada şunu gösterdik. Kars’ta bir genel kanı var Kars’ta bir şey yetişmez. Zaman zaman biz vatandaşa soruyoruz neden sebze-meyve ekmiyorsunuz diye? Onlarında söylediği şey bu ‘ Kars soğuk bir memleket, burada bir şey yetişmez’. Tabi burada doğrudur. Ama sera ile bu soğuğu biraz kırdığımız zaman her şey yetişir. Bizler gördük ki demek ki isteyince her şey yetiştirilebilir. Sera dışında kabak ürettik. Yeşil fasulye, mısır ürettik. Kabağın çiçeğinden kendisine kadar yemeyen kalmadı. Çok lezzetli çünkü organiktir. İlk kez böyle bir şeyi görüyoruz ve duyuyoruz. Bu da bizi iyi yönde motive etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.