1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kırılan Heykeli Kim Yaptıracak?
Kırılan Heykeli Kim Yaptıracak?

Kırılan Heykeli Kim Yaptıracak?

Kars’ta 3 ay önce fotoğraf çektiren bir vatandaşın aşırı yüklenmesi sonucu kırılan ‘Yaz’ mevsimini sembolize eden heykelin tamiri için 7 bin TL fiyat biçildi.

A+A-

Heykeli kırdığı mobese kameralarından tespit edilen G.K. isimli gencin ailesi tarafından yaptırılması beklenen heykelin akibetini adli ise merciler belirleyecek. Çünkü Belediye hukuk yoluna başvurdu ve Ankara’da bulunan gencin ailesi ise önümüzdeki ay görülecek olan mahkeme sonucunu bekliyor. Kars’ta bir heykeltıraş ise 3.5 bin TL’ye heykeli yapabileceğini belirtti.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ait Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılan tarihi Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı bahçesinde bulunan süs havuzunun dört kenarına konulan ve her biri bir mevsimi canlandıran dört mevsim kadın heykellerinden, ‘Yaz’ı mevsimini temsil eden heykel, 22 Aralık gecesi bir vatandaşın aşırı yüklenmesi sonucu kırıldı.

Heykelin kırılmasıyla birlikte Belediye hukuk mücadelesi başlattı. Mobese kameralarından yapılan tespitlerde heykelin 18 yaşından küçük bir gencin fotoğraf çektirmek için aşırı yüklenmesi nedeniyle kırıldığı belirlendi. G.K. isimli gencin ailesiyle görüşmeler yapıldı ve ailenin kırılan heykeli onarması gerektiği söylendi.

Aradan geçen 3 aylık zaman diliminde Kars’ın Digor ilçesinde mesleğini icra eden, kırılan Aşık Şeref Taşlıova heykelinin sazının sapını da onaran heykeltıraş ile görüşüldü. Yapılan incelemede kırılan heykelin yapımı için 7 bin TL fiyat biçildi. Karslı heykeltıraş ise 3 bin 500 TL’ye yapabileceğini söyledi. Bu sırada Belediye ise başlattıkları hukuk mücadelesinin tamamlanmasını bekliyor. Önümüzdeki ay mahkemesi görülecek olan heykel krizinin buradan çıkacak karara göre şekillenmesi bekleniyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, “dört Mevsim Heykelleriyle ilgili mobese kameralarından tespite göre ilgililerle görüşüldü ve biz bunları mahkemeye verdik. Mahkeme sonucuna göre de söz konusu heykelin karşı tarafça maliyeti karşılanmak üzere yapılması gündemde. İlgili müdürlüklerimiz aileyle de görüştüler. ‘Elimizde delil var. Çocuğunuz bunu kırmış” demişlerdir. Haklı olarak arkasından da kamu malına zarar vermekten dolayı ilgili şahısları mahkemeye verdiler. Mahkeme elbette bir şekilde buna karar verecek. Kars’taki heykeltıraş heykelin maliyetinin yüzde 50’sine heykeli yapacağını ifade etmiş. Maliyet noktasında 7 bin TL gibi bir rakam konuşuluyor. Şimdilik mahkemenin vereceği karar bekleniyor. Bir de karşı taraf bunu yaptıracağından dolayı bekleniyor. Çünkü kıran şahsın bu ücreti (3 bin 500 TL) ödemesi lazım.” dedi.

BELÇİKA’DAN GETİRİLMİŞTİ

Dört Mevsim Heykellerini Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, görevde olduğu 2003 yılında Belçika’dan getirip süs havuzunun dört bir tarafına koydurmuştu. İddiaya göre fotoğraf çektiren bir vatandaşın aşırı yüklenmesi sonucu kırılan ‘Yaz’ mevsimini sembolize eden heykelin 2003 yılında da o dönemde bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’nda saldırıya uğramıştı. Heykel eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından onartılıp şu anda bulunduğu yere konulmuştu.

Kars Valisi Ahmet Kara da, 26 Aralık 2011’de yaptığı açıklamada, “GAMP Sergi salonu önündeki “Dört Mevsim” heykelini kıran ise Gencay K. isimli bir çocuktur. Bunlar yakalandıktan sonra savcılığa çıkarılmış ve serbest bırakılmıştır” şeklinde konuşmuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.