1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kiralar Şaşırtıyor
Kiralar Şaşırtıyor

Kiralar Şaşırtıyor

2015 eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala Kafkas Üniversitesi’ni kazanarak kayıt yaptırmaya gelen üniversite öğrenciler ev kiralarını öğrenince şaşırdılar.

A+A-

Türkiye’nin en pahalı şehirlerinden birisinin Kars olduğuna dikkat çeken üniversite öğrencileri yurtlarda yer bulamayınca ev ve daire kiralamak için emlakçıların ve ev sahiplerinin kapısını çaldı.

Öğrenciler sobalı, kaloriferli ve doğalgazlı daire fiyatlarını öğrenince şaşkınlıklarını gizleyemediler. 1-1 dairelerin 650 TL.’den başladığını ifade eden üniversite öğrencileri; “Kars’a üniversite kayıtlarımızı yaptırmak için geldik. Yurt çıkmayınca, özel yurtların ile kiralık daire sahiplerinin kapılarını çaldık. Ama Kars’ta özellikle daire kiralarının bu kadar pahalı olacağını düşünmüyorduk. Bizlere 650 TL. ile 800 TL. arasında fiyat verdiler. Bunlara ortak gider ve ısınma dahil değil. Ortak gider ile ısınma da eklenince fiyatlar bin TL.’yi buluyor. Şaşırdık kaldık. Özel yurtlar da 550 TL. ne yapacağımızı şaşırdık. Bazı arkadaşlarımız kayıt yaptırmadan Kars’tan ayrıldı. Biz gerçekten Kars’ın bu kadar pahalı olacağını tahmin etmiyorduk” dediler.

“SOBALI EV KİRASI 500 TL.”

Kars’ta mahalle aralarındaki sobalı evlerin kirasının da 500 TL. başlayıp, 750 TL.’ye kadar çıktığını belirten öğrenciler, ev ve daire sahiplerini duyarlı olmaya davet ettiler.

Bir daire ve evi 4-5 öğrenciye kiralayan daire sahiplerinin öğrenci başı 200 TL. aldığını vurgulayan öğrenciler; “Ev sahibi bir evi 4-5 kişiye veriyor. Bizlerden 200 TL. alıyor. 4 kişi 800 TL. ödüyoruz. Bizimle 400 TL.’lik kontrat yapıyor. Bize de soran olursa 400 TL.’ye oturuyoruz dememizi istiyor. Aksi takdirde evinden çıkaracağını söylüyor. Mecburen okumak için geldik. Biz yetkililerden den destek istiyoruz. Hiç değilse öğrencilere yardımcı olsunlar. Çoğumuz dar gelirliyiz. Ailelerimiz ne zorluklarla bizleri okutuyor. Onların da çocukları başka illerde okuyor. Kendi çocuklarının sıkıntı yaşamasına gönülleri razı olur mu?” diye yetkililerden ve daire sahiplerinden kendilerine yardımcı olmalarını istediler.

“TÜRKİYE’NİN EN PAHALI ŞEHRİ KARS”

Giyimden gıdaya kadar Türkiye’nin en pahalı şehri Kars olduğunu kaydeden öğrenciler, daha sonra şunları söylediler:

“Türkiye en pahalı şehri Kars, yakacak fiyatları çok pahalı, sebze, meyve, giyecek, gıda maddesi diğer illerden çok çok pahalı. Bunlara ev kiraları eklenince altından kalkamıyoruz. Özellikle kış aylarında sebze ve meyveler astronomik rakamları buluyor. Oysa bir Antalya’da Malatya’da Bursa’da İzmir’de fiyatlar daha ucuz. Gerçekten bizlerin sayılı günleri var. En fazla 4 yıl okuyup gidiyoruz. Allah Kars’ta yaşayanların yardımcısı olsun. Kars’ta her şey çok pahalı ve özellikle üniversite öğrencilere ve yabancılara Karslılar adeta şehirden kaçırmak için her türlü zorluğu çıkarıyor. Hiçbir şeyde pazarlık payı bırakmıyorlar.”

Öte yandan özellikle öğrencilerin dert yandığı ev kiraları Kars’ta bölge bölge değişiyor. Yerine göre kiralar 500 TL.’den başlıyor. 800 TL.yi buluyor. Kars’ta her yıl yapılan binlerce konuta rağmen kiralık ev bulmak çok zor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.