1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KIN Demiryolu Projesi
KIN Demiryolu Projesi

KIN Demiryolu Projesi

Kars-Iğdır-Nahçıvan (KIN) Demiryolu Projesi Uygulama Aşamasında...

A+A-

Azerbaycan’da tirajı günde altı bin olan iktidar yanlısı Yeni Azerbaycan Gazetesi’nin 6 Mayıs 2010 tarihli sayısında ; “Azerbaycan ile Türkiye, Bölgede Stratejik Transit Koridorlarını Genişletiyor” denildi.

 

Elbrus Caferli imzasıyla yayımlanan yazıda Kars-Iğdır-Nahçıvan (KIN)  demir yolu hattının yapılmasının planlandığı vurgulandı.

 

İşte o yazının detayları ;

 

Kardeş Türkiye ile Azerbaycan'ın en büyük bölgesel projelerinden biri olan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTK) demir yolu hattının genişletilerek bölgede daha büyük bir ulaştırma hattı hâline gelmesi öngörülüyor. Adı geçen transit koridorunun devamı olarak önümüzdeki dönemlerde Kars-Iğdır-Nahçıvan  (KIN) demir yolu hattının yapılması planlanıyor.

 

Nahçıvan'ın, Azerbaycan'ın diğer bölgeleriyle bağlantı kurmasını sağlayacak yeni demir yolu hattı, ekonomik önem taşımasının yanı sıra Azerbaycan ve Türkiye'nin bölgedeki transit konumunun daha da güçlenmesini sağlayacak.

 

Bakü-Tiflis-Kars-Iğdır-Nahçıvan demir yolu hattının inşası, dünyada geniş iş birliği koridorunun güçlenmesini sağlamakla birlikte iki farklı uygarlığın yakınlaşmasına da katkıda bulunacak. Çin'in nezdinde Doğu uygarlığı ile Avrupa yani Batı uygarlığı arasındaki gerginlik ortadan kalkmış olacak.

 

Kars-Iğdır-Nahçıvan demir yolu hattının yapılmasıyla Nahçıvan'ın, dünyaya entegrasyonu sağlanacak. Nahçıvan'ı abluka altında tutan Ermenistan ise Avrupa ve Asya'ya çıkışını sağlayabilecek bir projenin daha dışında kalacak. İşgalci ülke, Türkiye ve Azerbaycan'a yönelik iddialarından vazgeçerek ilişkileri normalleştirebilirse bölgesel projelerle ilgili imkânlardan yararlanabilir.

 

Nahçıvan'ın gelişmesinde eşsiz hizmetleri olan kardeş Türkiye, bu bölgede diğer komünikasyon ve enerji projelerinin gerçekleşmesi konusunda da yardımcı olmak niyetinde. Türkiye ve Azerbaycan, bölgede bir enerji güzergâhının daha, yani Iğdır-Nahçıvan doğal gaz boru hattının yapılması çabalarını artırdı ve çalışmalar başlatıldı bile. Anlaşmaya göre, Azerbaycan doğal gazının, Iğdır üzerinden Nahçıvan'a nakli öngörülüyor. Böylece Nahçıvan'ın doğal gaz sorunu çözülecek.

 

Demir yolu ve doğal gaz hatlarının işlerlik kazanması, ayrıca kardeş Türkiye ile Nahçıvan arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesini sağlayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.