1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kılıç “Kars ve Iğdır’da pancar üretimi için yeni araziler oluşturuyoruz”
Kılıç “Kars ve Iğdır’da pancar üretimi için yeni araziler oluşturuyoruz”

Kılıç “Kars ve Iğdır’da pancar üretimi için yeni araziler oluşturuyoruz”

Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Kafkas Üniversitesi, DSİ Bölge Müdürlüğü ve Şeker Fabrikasına ait araziler ile birlikte Iğdır’ın Dilucu bölgesinde pancar ekimi yapılacağını söyledi.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Kars Şeker Fabrikasının yıllık en az 100 bin tonun üzerinde pancar işlemesi için, yeni ekim alanları oluşturulması için harekete geçildi.

Önceki gün 29’ucu pancar alım kampanyasını törenle başlatan Kars Şeker Fabrikasının, yıllık 100 bin tonun üzerinde şeker pancarı alımı yapması gerektiği gerçeği bir kez daha ortaya çıktı.

Kurulduğu günden bu zamana kadar, Kars ve yakın çevresinde yeteri kadar pancar ekimi yapılmadığı ileri sürülerek özelleştirilme kapsamında kapatılması tartışılan fabrika, Kars için hayati önem taşımaya devam ediyor.

Kars Şeker Fabrikasının 2021-2022 dönemi pancar alım kampanyası nedeniyle düzenlenen törende konuşan, AK Parti Kars Milletvekilleri 65’inci Dönem Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve Tarım, Orman Ve Köy İşleri Komisyon Başkanı Yunus Kılıç, Kars Şeker Fabrikası Müdürü Ayhan Babacan, Kars ve Iğdır’da yeni pancar ekim alanlarının oluşturulacağını söylediler.

Şeker Fabrikasının ve üretilen pancarın Kars için hayati önem taşıdığını söyleyen Yunus Kılıç, fabrikanın kapanmaması ve Kars halkının umudu olarak kalması için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Kılıç, bu nedenle Milletvekili Ahmet Arslan, Vali Türker Öksüz, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mücahit Alkan, Kars Şeker Fabrikası Müdürü Ayhan Babacan, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüsnü Kapu ve fabrika çalışanları ile birlikte pancar ekimine arttırmak için çalışmalar başlattıklarını dile getirdi.

Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü ve DSİ Bölge Müdürlüğünün pancar ekimi yapılabilmesi için arazi tahsis edeceklerinin de müjdesini veren Kılıç, ayrıca Iğdır’ın Dilucu bölgesinde de TİGEM’e ait arazide de deneme ekimi yapılacağının müjdesini verdi. 

DİLUCU’NDA PANCARA DAYALI TOPRAK ANALİZİ YAPILIYOR

TGEM Genel Müdürü Sait Kocabay’ın bu nedenle Iğdır’a geldiğini de söyleyen Tarım, Orman Ve Köy İşleri Komisyon Başkanı Yunus Kılıç, “Kars’ta, Iğdır’da devletimizin bir parçasıdır. Arazilerimizi daha verimli bir şekilde kullanabilmek için önünü açmaya çalışıyoruz. TGEM Genel Müdürümüz Sait Kocabay da önceki gün Kars ve Iğdır’a kadar geldi. Dilucu’nda ki arazilerden pancar üretimine uygun mu diye örnekler aldılar ve toprak analizi yapılmasını istediler. Deneme ekimi yaptıktan sonra Kars Şeker Fabrikamıza yetecek kadar pancar ekimi Iğdır’da da yapılabilinecek. Şu anda kuraklıkla birlikte pancar üretim kapasitemiz 50 bin tondur. Bu son derece yetersizdir. Bu üretimi en az 100 bin tona çıkarmamız gerekiyor. Bu süreci TİGEM ve tüm paydaşlarımızla birlikte takip edeceğiz. Böylece bölgemizde daha fazla pancar üretilecek ve fabrikamız daha fazla şeker, melas ve küspe üretmiş olacak. Böylece, Kars ve Iğdır için de yeni istihdam alanları oluşacak.” Dedi.

MÜDÜR BABACAN, “FABRİKA SAHASINDA PANCAR EKİMİ YAPACAĞIZ”

Kars Şeker Fabrikası Müdürü Ayhan Babacan da yaptığı konuşmada, bu yıl ülke genelinde yaşanan aşırı kuraklığın bölgemizi de etkilediğini söyledi. Pancar üretimin taahhüt edilen 100 tonun oldukça altında kaldığını belirterek, alınan taahhüt miktarını 60 binlere kadar indiğini açıkladı. Bu nedenle fabrikaya Kars merkez, Akyaka, Arpaçay ve Selim ve Iğdır’da 29 köyde, 544 çiftçi tarafından 15 bin 730 dekar pancar ekimi yapıldığını da açıklayan Babacan,  olup bu yıl toplam pancar üretiminin bedele esas olarak 55 bin ton olacağına dikkat çekti.

Şeker Fabrikası sahamızdaki boş yerleri sürerek pancar ekimine hazırladıkları da söyleyen fabrika müdürü Ayhan Babacan “Kafkas Üniversitesi Rektörümüz Hüsnü Kapu ile de görüşerek pancar ekimi yapılabilecek arazi istedik ve 1000 dekara yakın bir alanın tarafımıza verilme sözünü aldık. Ama en önemlisi Iğdır - Nahçıvan arasında TİGEM’e ait 25 km’lik bir alanda sulama imkanı da olan 68 bin dekarlık alanın kiralanması amacıyla resmi iletişimine sayın genel müdürümüzün onaylarıyla başvurularımızı yaptık.  Pazar günü de Sayın Genel Müdürümüz Mücahit Alkan ile TİGEM’İ ziyaret ettik. Bu görürüşme sonucu bin 500 dekarlık bir alana pancar ekim sözünü alarak bu sene deneme bazında pancar ektireceğiz.” Dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.