1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’tan bir köprü geçti
Kars’tan bir köprü geçti

Kars’tan bir köprü geçti

Kars’tan bir köprü geçti...

A+A-

Kars’ın Susuz ilçesinde 1899 yılında Ruslar tarafından yaptırılan 105 ton ağırlığında, araçla birlikte 75 metre uzunluğundaki tarihi Çamçavuş Köprüsü, hidrolik sistem aracılığıyla 21 kilometre mesafedeki Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Paşaçayır kampüsü çevresinden akan Kars Çayı’nın üzerine konulmak üzere şehirden geçirildi.

Uzun bir uğraş sonucu yerinden tek parça halinde kaldırılan köprünün geçişi çok kontrollü şekilde yapılırken, yol güzergahında bulunan elektrik telleri de geçişe engel olduğu için kesiliyor, refüjler kaldırılıyor. TEDAŞ, Belediye ve Karayolları ekipleri hummalı bir çalışmayla köprünün her hangi bir aksaklığa meydan verilmeden şehirden geçirilmesi için büyük gayret sarf ediyor.

Firma yetkilisi Bülent Yanmaz, tarihi köprüyü üniversitenin içine taşıdıklarını belirterek, köprüyü bütün haliyle araca yüklediklerini söyledi. Sökme işlemi esnasında çok ince hesap yaptıklarını ve en ufak ayrıntıyı bile düşündüklerini ifade eden Yanmaz, “Taşıma planı ona göre yapıldı, araçlar ona göre dizayn edildi. Köprüyü sağ salim yerinde götüreceğiz. Yükleme işlemini 12 saatte tamamladık. 21 kilometre bu şekilde gideceğiz. Hidrolik sistemli inip alçalabilen, lastiklerinin 55 derece dönebildiği bir araca yükledik. 500 beygirlik makinelerle çekiliyor” dedi.

Köprüyü şehir içinden geçirmek zorunda olduklarını anlatan Yanmaz, 4 aydır bu çalışmayı yürüttüklerini ve bunun Türkiye’de bir ilk olduğuna da dikkati çekti.

Öte yandan yoldan köprünün geçtiğini gören vatandaşlar da şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Karayolları 18. Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler de yol boyunca sıkı önlemler aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.