1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars'ta “Zemheri Fikir Atölyesi” düzenlendi
Kars'ta “Zemheri Fikir Atölyesi” düzenlendi

Kars'ta “Zemheri Fikir Atölyesi” düzenlendi

Karslı gençlerin fikirleri “Zemheri Fikir Atölyesi”nde değerlendirildi. Atölyeye katılan Doç. Dr. Yaşar Kop, Kars’ın az bilinenleri konusuyla gençlerle bir araya geldi.

A+A-

Volkan KARABAĞ

Kafkas Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Öğrencisi Habip Yusuf Yerli ve Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Fatih İsa Bekis tarafından Kars Gençlik Merkezinde “Zemheri Fikir Atölyesi” düzenlendi.

Düzenlenen atölyeye Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doç. Dr. Yaşar Kop konuşmacı olarak katıldı.

Kars’ın az bilinenleri ile ilgili gençlerle bir araya gelen Kop, “Kışın en soğuk yer unvanını kimseye bırakmayan Kars’ın tek özelliği kaşarı, balı, kazı, Sarıkamış kayak tesisleri veya iklimin şehir üzerindeki etkisi değildir. Tarihî, siyasî ve kültürel açıdan birçok öneme sahip olan Kars, bu özellikleri ile araştırmacıyı, turist(ler)i ve meraklılarını kendisine yöneltmeyi her daim bilmiştir.” dedi.

Kop, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Genellikle kimileri Kars’a beyaz şehir demiş, kimileri Doğu Kars, kimileri doğunun Paris’i, kimileri tozlu, karlı Kars… Kimileri de doğunun en batılı şehri demiştir. Kimileri de yalnız şehir sıfatını yakıştırmış Kars için… Oysaki Kars’a bakıldığında; caddelerde, sokaklarda hatta evlerde her köşede aslında hüzünlü bir tarih görmek mümkündür. Zira Kars yalnız bir şehir değildir. Binaları, yapıları ve/veya kahramanları ile adeta konuşan bir şehirdir. Dolayısıyla Karslı tarihin içinde yaşar.  Bir nevi geçmişini kucaklar, elbette ki geçmişi de onu.

Bizim bu tertip etme sebebimiz Kars’ın tarihe mal olan hatta bazen tarihi olaylara yön veren özelliklerinin az ya da hiç bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. İşte söz konusu geçmiş içerisinde kendisine yer edinen önemli kahramanlardan/şahsiyetlerden yapılardan emtialardan vs. bahsederek özümüzü yitirmediğimiz Kars hakkında artık malumatınız olarak ayrılacaksınız.

Sonuçta; eski Oğuzların, ateşe tapan İranlılarla V. yüzyılda yaptıkları mücadelenin kahramanlığının Köroğlu Destanı diye, Türk âlemine yayıldığı, Sultan Alparslan’ın 1064 yılındaki fethi ile de Anadolu’da Türkiye’nin ilk temeli atılan, Kanuni Sultan Süleyman çağında kendi isteği ile Anadolu-Türk birliğine katılan ve bugünkü Türkiye’nin en eski serhat beldesi olup, pek çok destanî Türk kahramanlıklarına sahne olan Anadolu’daki Türk-Rus savaşlarında birinci derecede rol oynayan “Doğu Kilidi” Kars’ta varsın da toprağından beş–altı ay kar kalkmasın, o topraklar hep sıcaktır diyebileceksiniz.”

karsli-genclerin-fikirleri-degerlendirildi-1.jpgkarsli-genclerin-fikirleri-degerlendirildi-2.jpgkarsli-genclerin-fikirleri-degerlendirildi-3.jpgkarsli-genclerin-fikirleri-degerlendirildi-4.jpgkarsli-genclerin-fikirleri-degerlendirildi-5.jpgkarsli-genclerin-fikirleri-degerlendirildi-6.jpgkarsli-genclerin-fikirleri-degerlendirildi-7.jpgkarsli-genclerin-fikirleri-degerlendirildi-8.jpgkarsli-genclerin-fikirleri-degerlendirildi-9.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.