1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta UNESCO Çekimleri
Kars’ta UNESCO Çekimleri

Kars’ta UNESCO Çekimleri

Tanju Ozanoğlu ile Fotoğraf Sanatçısı İrfan Saatçi, Gazeteci, Yazar ve Müzisyen Salih Şahin'in konuğu oldu...

A+A-

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü önderliğinde; Türkiye Genelinde Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri, derlenmesi, tespiti ve değerlendirilmesine yönelik Kars’a gelen Folklor araştırmacısı Tanju Ozanoğlu ile Kameraman ve Fotoğraf sanatçısı İrfan Saatçi Kars’a geldi.

 

Bu kapsamda 21-25 haziran tarihleri arasında Gazeteci, Yazar ve Müzisyen Salih Şahin’le bir dizi belgesel, video ve fotoğraflar çalışması gerçekleştirecek.

 

UNESCO “Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri”nin çıkarılmasını hedefleyen çalışmalarda elde edilen yazılı ve görsel veriler UNESCO’nun Korunması Gereken Dünya Kültür Mirası Programına sunulacak.

Özellikle Kars’a ait geleneksel Müzikler, Aşık Sazı, Tar, Kopus ve Kamança yapımı ve icrası, Korunması Gereken Dünya Kültür Mirası kapsamına alınacak ve bu kültürü koruma, yaşatma, geliştirme, tanıtma projesiyle, bu çalışmanın diğer bir ayağı olan Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırlayacağı “Anadolu Halk Çalgıları”,Multimedia, CD, ve kataloglarda yer alacak.

 

Çalışmaların sonunda; “Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri”nin çıkarılacağını belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’den Folklor araştırmacısı Tanju Ozanoğlu, ülke değerlerinin UNESCO’nun Korunması Gereken Dünya Kültür Mirası Programına sunumu ile uluslararası bir kimlik kazanacağını belirtti. Ozanoğlu, “Kars kültürünün, yöreye ait yok olmaya yüz tutmuş çalgı yapımı ve icrası ve bunları temsil eden mahalli sanatçıları ortaya çıkaracağız. Bu kapsamda mahalli sanatçı ve yapımcı Salih Şahin ile gerçekleştirdiğimiz geleneksel Müzikler, Aşık Sazı, Tar, Kopus ve Kamança yapımı ve icrası konusunda belgesel, video ve fotoğraflar çekip, bunları Kültür Bakanlığı Halk Kültürü Bilgi ve Belge arşivine alınacak. Bu da gelecek kuşaklara aktarılması bakımından önemlidir.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.