
Kars’ta risk altındaki okullar
Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, çocukların okula giriş çıkışlarında risk altında bulunan tehlikeli bölgeleri kamuoyuyla paylaşarak, yetkililere, okul idarelerine ve velilere düşen görevleri açıkladı.
Ceyhan, “Şüphesiz sadece şehir merkezi değil, yerleşim birimlerine yaklaşırken köy okulları dâhil buralar bile risk altındayken şehir içindeki Atatürk, Fevzi Paşa, Mihralibey İlkokulu ve buna bezer birçok okulumuzun olduğu yerlerde hiç şüphesiz her zaman risk vardır. Orada genellikle özellikle 18 yaşın altındaki çocukların olduğu bölgelerde bu tehlike daha da büyüyor. Ve bizim kalkıp da böyle bir durumda çocuğu, yayayı suçlamak çoğu zaman havada kalan bir suçlama olur. Çünkü nihayetinde bunlar çocuktur. Hata da yapabilirler, oynayabilirler de.” dedi.
Öğretmenlere ve ailelere önemli görevler düştüğünü de belirten Ceyhan, “Mutlaka bu uyarılar yapılmakta ve yapılıyor. Ama işi bazen de şansa bırakmaksızın tedbir olarak bu kazaları asgariye indirmenin yolları vardır. Haziran ayından beri yürürlüğe giren tek yön olayı ilimizde gerçekten birçok insanda bir tehlike algısı oluşturmaya başladı. Birçok kazaların olması nedeni ile de insanlarda gerçekten bir korku, bir panik, bir tehlikede söz konusu oluyor. Ama eğer kurallara uyulursa veya gerekli alt yapı kuralları oluşturulursa, tedbirler alınırsa o korkular, o endişelere gerek kalmaz. Nedir o tedbirler, nedir o alınacak kararlar? Özel yerel yönetime bu konuda çok önemli görev düşmektedir. Yerel yönetim yerleşim yerleri içerisindeki bütün işaretlemeye, yol yapım ve buna benzer işlemlerden sorumludur. Bunun yanı sıra şüphesiz yerel yönetim de kendi başına değildir. Trafik ile beraber bu işleri yürütmektedir.” diye konuştu.
Risk altındaki okullar bölgesinde özellikle hız kesici önlemlerin konulmasının fiziki anlamda önemli bir tedbir olacağını da ifade eden Ceyhan, şöyle konuştu:
“Araç sürücülerinin bu hızlı gitmelerinin fiziki olarak zorlayıcı anlamda hız kesici tedbirlerin konulması gerekiyor. Yaya okul geçitleri kadar birde yer çizgilerinin çok büyük önemi var. Yani yaya geçitlerinin olması veya okul önlerin de okul çizgilerinin olması bunun yanı sıra levhaların konulması, yani tehlike uyarı levhalarını konulması gerekiyor. Bütün bunarlın dışında ışıklandırmanın da olması kaçınılmazdır olması gereken. Böyle alt yapıda tedbirler alındı mı üst yapılar insanın kültüründe bir bilinçte oluşuyor. İnsanlar artık onun anlama yönde hareket etme gereği de duyuyor. Yani alt yapıda biz tedbir almadık mı, alt yapıda bu işaretleme levhaları konulmadı mı insanlarda da o kültür oluşuyor. Dolayısıyla herkes istediği yerde karşıdan karşıya geçiyor. İnsanlar istediği yerden yolu istediği şekilde kullanıyor. Çünkü yaya yolu belli değil. Dolayısıyla bunlar oluşunca insanlarda ona göre şekilleniyorlar veya kendilerine bir yol çiziyorlar. Demek istediğim şu; Öncelikle fiziki tedbir. Fiziki tedbir nedir? Bu bölgeye de mutlaka hız kesici önlemlerin alınması gerekiyor. Ardından fiziki tedbirle beraber levha, ışıklandırma varsa görevlilerin konulması gerekmekte.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.