1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta Nevruz şöleni
Kars’ta Nevruz şöleni

Kars’ta Nevruz şöleni

Yurt genelinde çeşitli törenlerle kutlanacak olan “Nevruz Bayramı” Kars’ta da bugün çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

A+A-

Kars’taki etkinlikler bugün saat: 10.00’da Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda; saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılmasının ardından Kafkas Üniversitesi tarafından hazırlanan semeni sunumu ve Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuarı Halk Müziği Konseri ile devam edecek. Salondaki program KARSOD Kafkas Halk Oyunları Ekibinin Gösterisi ile son bulacak.

Konuyla ilgili Kars Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu’ndaki programın bitimini takiben saat 11:30’da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü önünde oluşturulan halk korteji davul zurna eşliğinde Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı’na yürüyecek. Konağın önünde; Nevruz ateşi yakılacak ve ateşten atlanacak, yumurta tokuşturma eğlencesi düzenlenecek, yedi levin payları dağıtılacak, ilk ve orta öğretim kurumları öğrencileri halk oyunları gösterileri sunacaktır. Program tüm halkın davul zurna eşliğinde halaya katılarak nevruz coşkusunu birlik, bütünlük, beraberlik duygusu içinde paylaşmalarıyla sona erecektir. Tüm Halkımız davetlidir.” denildi.

NEVRUZ HAKKINDA

Nevruz sözcüğü Farsça nev (yeni) ve ruz (gün) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelmiş olup: yeni gün anlamına gelmektedir. Eski İran takvimine göre yılın ilk günü ve güneşin Koç burcuna girdiği ilkbaharın başlangıcı sayılan bir gündür.

Güneş 21 Marta kadar güney yarımküreye daha çok ışık ve ısı verirken, 21 Mart tarihinden itibaren kuzey yarımküreye daha çok ısı vermeye başlar. Anadolu’da Nevruz-i Sultan, Sultan Nevruz, Navrız, Mart dokuzu gibi adlar verilen Nevruz, farklı yörelerde değişik biçimlerde kutlanır. Tarımsal uğraşın yoğun olduğu yörelerde bir tür bolluk ve bereket töreni olma özelliği de taşımaktadır. Geçmişten günümüze çeşitli uygulamalarla kutlanan nevruzda ziyaretler esnasında çeşitli yemeklerden oluşan sofralar hazırlanır, oyunlar oynanır, eğlenceler düzenlenir, boyalı yumurtalar yenir, büyük ateşler yakılarak, ateşten atlanır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.