1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta mantar zamanı!
Kars’ta mantar zamanı!

Kars’ta mantar zamanı!

Kars’ta yağışlı ve güneşli hava ile birlikte doğal mantarlar çayır ve kırlarda yayılmaya devam ediyor.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Son birkaç yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle bitmeyen mantarlar bu yıl vatandaşların ilgisini çekiyor. Çayır ve kırlarda çevreye yayılan mantarları toplayan köylüler, mantarla yaptıkları yemeğin yanı sıra soba üzerinde pişirdikleri mantarları afiyetle yiyor.

Kars’ın tüm köylerinde olduğu gibi merkeze bağlı Çalgavur köyünde de toplanan mantarlar tezek sobasının üzerinde pişirildikten sonra zevkle tüketiliyor. Çakmak köyünden Murat Saraçlı da atı ili gittiği dağlarda topladığı mantarları evine götürüyor. Topladıkları mantarların bir kısmını şehirdeki yakınlarına ve dostlarına gönderen Çalgavurlular, kuraklık nedeniyle son bir kaç yıldır köylerinde mantar çıkmadığını dile getiriyor.

Kars şehir merkezinde yaşayan birçok vatandaş da ya kendi köylerine ya da arazilere giderek mantar topluyor. Topladıkları mantarları mangal üzerinde pişiren vatandaşlar doğal mantarları afiyetle yiyor. Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi Kars ve çevresinde de kırlarda çıkan mantarların zehirli olup olmadığı her kes tarafından biliniyor.

Çeşitli ebatlarda olan mantarların özellikle içlerinin et renginde kırmızı ve pembemsi renkte olması zehirli olmadıklarına dair ayırt edici bir özellik olarak biliniyor. Soba ve mangal üzerinde pişirilen mantarların içerisine sulanması için tuz ve daha leziz olması içinde kaşar peyniri konulması da mantara ayrı bir tat veriyor. Her yıl Mayıs ayı sonu ile Haziran ayı sonunda meralardan özenle toplanan mantarlar otların daha da çevreyi kaplaması nedeniyle son günlerini yaşıyor.

5cd1b41a-e6d5-42b9-9980-5eeacb5db345.jpega1077255-133c-4415-bfc9-966a252e0135.jpegdc71b421-9e35-4433-9403-d8ac96d78d32.jpeg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.