1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta Kurban Bayramı öncesi “sahte para” uyarısı
Kars’ta Kurban Bayramı öncesi “sahte para” uyarısı

Kars’ta Kurban Bayramı öncesi “sahte para” uyarısı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Kars İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler kentte bulunan Hayvan Pazarını ziyaret ederek kurban satıcılarını dolandırıcılara karşı uyardı.

A+A-

Volkan KARABAĞ

Kars İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü ve Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, Hayvan Pazarı’nda sahte paraya karşı vatandaşları uyararak, sahte ve gerçek para arasındaki püf noktaları anlattılar. Polisler, önce hayvan satıcılarına sahte parayı nasıl anlayacaklarını sordu. Ancak birçok vatandaşın konu ile ilgili hiçbir bilgisi olmadığını söyledi.

Sahte paranın gerçeğinden nasıl ayırt edileceği konusunda bilgiler veren polisler, daha sonra ise üzerlerindeki gerçek parayı gösterip sahte parayı gerçek paradan ayırt eden özellikleri anlattılar. Kurban satıcıları, mağdur olmamak için polisin verdiği sahte para brifingine yoğun ilgi gösterdi. Polis satıcılara, 'Sahte para kurbanı olmayın' uyarısında bulundu.

Sahte paraya karşı alınacak önlemler hakkında vatandaşlara bilgilendirme yapan polisler, filigran, emniyet şeridi, holografik şerit folyo, kabartma baskı, bütünleşik görüntü ve floresan etkili mürekkep konularında da uyarıcı bilgilere yer verilerek, “Vatandaşlarımızın kalpazanların tuzağına düşerek kanun karşısında suçlu duruma düşmemeleri için banknotları tanımaları ve aldıkları paranın gerçek olup olmadığı hususunda tüm banknotlarda bulunan ve belirtilen özelliklere dikkat etmeleri gerekmektedir.” uyarısı yapıldı.

 “İnsanlar Kurban Bayramı’na hazırlık arifesinde üzerlerinde nakit olarak para taşıyacakları için hırsızlıklar ve sahte para piyasaya sokularak dolandırıcılıklar artabilir. Halkımız bundan dolayı çok dikkatli olmalı.” dediler.

Ayrıca Asayiş ekipleri tarafından Hayvan Pazarı’nın giriş ve çıkışında uygulama yaparak vatandaşların GBT sorgulamasını da gerçekleştirdi. Uygulamalar Kurban Bayramına kadar devam edeceği öğrenildi.

Vatandaşların alışveriş yaptıkları kişilerden şüphelenmeleri halinde 155 Polis İmdat Hattını aramalarını isteyen polisler, kurbanlık hayvan satıcılarından da sahte paraya karşı dikkatli olmalarını istediler.

SAHTE PARA KURBANI OLMAYIN!

Emniyet Şeridi

Tüm banknotlarda kağıda gömülü olarak yer alır. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de kesintisiz bir hat şeklinde görülür.

Holografik Şerit Folyo

Banknotların ön yüzünde bulunur ve banknot hareket ettirildiğinde parlak ve renkli yansımalar verir.

Kabartma Baskı

Atatürk portresinin ve üstte yer alan merkez bankası ibaresinin yanı sıra orta bölümde kupür değerini gösteren sayılar ve yazılarda kabartma baskı bulunur.

Gizli görüntü

Portrenin sağ alt tarafında yedigen şeklin içinde banknota yatay konumda bakıldığında kupür değerini gösteren gizli görüntü yer alır.

Renk değiştiren şerit

Banknotların arka yüzünde üzerinde kupür değerini gösteren sayı ve TL harfleri bulunan renk değiştiren şerit, banknot hareket ettirildikçe yarı sarı şeffaf sarı renkli yansıma verir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.