1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta işsizlik ve işini beğenmeyenler …!
Kars’ta işsizlik ve işini beğenmeyenler …!

Kars’ta işsizlik ve işini beğenmeyenler …!

Türkiye’nin her ilinde olduğu gibi Kars’ta da, işsizlik ve işini beğenmeyenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) her ay olduğu gibi geride bıraktığımız 2021 yılının Ağustos ayına ait işsizlik rakamlarını da açıkladı.

Kamuoyu ile paylaşılan verilere göre; mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranının yüzde 12,1 seviyesinde gerçekleştiği bildirildi. Yapılan açıklamada, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısının 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 11 bin kişi artarak 3 milyon 965 bin kişi olduğu belirtildi. İşsizlik oranının ise değişim göstermeyerek yüzde 12,1 seviyesinde gerçekleştiğine dikkat çekildi.

GENÇLER KÖYLERİNDE ÇALIŞMIYOR

Kars’ta ise işsizlik hat safhada olsa da, işini beğenmeyenlerin ve kendi işini yapmayanların sayısı her geçen gün artıyor. Geçiminin yüzde 70’ini tarım ve hayvancılıkla idame ettiren Kars’ın köylerinde yaşayan gençlerin çok büyük bölümü kendi işlerini yapmayarak büyük şehirlere ve kent merkezinde başka bir iş yapmak için biri biri yarışıyor. Özellikle köylerinde durmayıp ta kent merkezine gelen özellikle genç kızlar, kafelerde günlük 60 - 70 TL yevmiye ile çalışıyor. Aynı zamanda iş beğenemeyen gençler kafe ve kahvehanelerde gününü geçiriyor.

TURİZM İŞLETMELERİ KALİFİYE ELAMAN BULAMIYOR

Öte yandan dünyayı ve ilimizde de olumsuz olarak etkileyen COVİD- 19 salgınına rağmen kentteki tüm turizm işletmeleri, kalifiye elaman bulamıyor. İşini meslek olarak yapan elaman bulamayan otel ve diğer turizm işletmeleri, kaliteli hizmet vermek için çaba sarf ediyor. Köylerde ise hayvanların bakımı genelde yaşlılar tarafından yapılıyor. Gençlerin büyük bölümü kendi hayvanlarına bakmayarak günlerini şehir merkezindeki kafelerde geçiriyor. Çalışmadıkları gibi aile bütçelerine de yük olmaya devam ediyor. Türkiye’nin her ilinde açılan ve birçoğu lise seviyesinde olan üniversitelerden mezun olan gençler de iş bulamadıkları gibi diplomalı işsiz sayısını her geçen gün arttırıyor. Aynı gençler kendi tarlalarında da üretim yapmadığı gibi tarlalarının yolunu bilmeyenler bile var. Kars’ta ise durum diğer illere göre daha farlı bir işsizlik durumu yaşanıyor. Genç işsizlik oranının iş olanaklarının son derece kısıtlı olması nedeniyle işsizliğin ilimizde deki seyri göç ile son buluyor. Son yıllarda Doğu Ekspresinin ülke gündemine oturması nedeniyle ilimize gelen binlerce ziyaretçiye hitap etmek için açılan kafe ve restoranlar, kış turizminin başlamasını umutla bekliyor.

ŞEHİRDE KAZANDIKLARINI AFGAN ÇOBANLARA MAAŞ OLARAK ÖDÜYORLAR

Aynı zamanda Ülkenin dört bir yanını saran mülteciler, Kars’ta da işsizliği farklı bir noktaya taşıyor. Kars’ta ki mültecilerin büyük bir bölümünü Afgan Mülteciler oluştururken, neredeyse tüm köylerde Afgan çobanlar iş imkanı buluyor.  Köylerde büyük ve küçükbaş hayvanları olan çok sayıda köylü ise hayvanlarını otlatması ve kışın bakması için Afgan çobanları çalıştırıyor. İşsizliğin yaşandığı Kars’ta köylerinde kendi hayvanlarına bakmayan köylüler, il merkezinde başka bir işte çalışarak kazandıkları parayı Afgan çobanlara maaş olarak ödüyorlar. Hal böyle olunca da bazı köylüler evlerini ve hayvanlarını Afgan çobanlara bırakarak şehir merkezinde çalışıyor.  Ayrıca Kars’ta işi ve işyeri olmayan bazı köylüler ve il merkezinde besicilik yapanlar da kendilerine Afgan çobanları yardımcı olarak çalıştırmaya devam ediyorlar. Kars’ta ise durum diğer illere göre daha farlı bir işsizlik durumu yaşanıyor. Genç işsizlik oranının iş olanaklarının son derece kısıtlı olması nedeniyle işsizliğin ilimizde deki seyri göç ile son buluyor….

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.