1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta ilk kez İnfaz Hukuku Değerlendirme Toplantısı yapıldı
Kars’ta ilk kez İnfaz Hukuku Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Kars’ta ilk kez İnfaz Hukuku Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Kars’ta ilk kez İnfaz Hukuku Değerlendirme Toplantısı yapıldı.

A+A-

Volkan KARABAĞ  

2019 yılının 3’ncü toplantısı olan ancak Kars’ta ilk kez düzenlenen İnfaz Hukuku Değerlendirme Toplantısı’na Kars Valisi Türker Öksüz, Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya, Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreteri Fuzuli Aydoğdu, Kars Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Fatih Camgöz, Kars Adalet Komisyonu Başkanı Soner Fevzi Vurur, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Jandarma Alay Komutanı Osman Kılıç, bölge başsavcıları ile hakimler ve savcılar katıldı.

Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Erzurum ve Artvin il ve ilçe hakim ve savcılara yönelik düzenlenen İnfaz Hukuku Değerlendirme Toplantısı iki gün sürecek.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Kars Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Fatih Camgöz, Ceza İnfaz Kurumlarının adete bir fabrikaya çevirdiğini, hüküm ve tutukluların hem meslek ve sanat öğrendiğini hem de cezalarını çekerek rehabilite edilip topluma yararlı bireyler olma yolunda önemli mesafe kat ettiklerini söyledi.

Gerek İnfaz ve Ceza İnfaz Kurumundan sorumlu Cumhuriyet Savcılarına gerekse Cezaevi idaresinden sorumlu görevli yöneticilere gelen şikayet ve taleplerin de değerlendirerek hak kayıplarını önlediklerini dile getiren Camgöz, “İnfaz Hukuku Mahkemeler tarafından verilen hükümlerin, hükümlülerin işledikleri suçun karşılığı olarak ceza tedbirlerini çekmeleri hem de rehabilite edilerek topluma karşı anormal bir davranış olan suçu bir daha işlememeleri açısından önemli bir yere sahiptir. Ceza İnfaz Kurumlarının koşulları ve infaz sistemi bir ülkenin medeniyet ölçülerinden biridir. Son yıllarda Ceza İnfaz Kurumlarımızda yapılan rehabilitasyona yönelik faaliyetler her bir Ceza İnfaz Kurumumuzu adete bir fabrikaya çevirmiş, hüküm ve tutuklular hem meslek ve sanat öğrenmişler hem de cezalarını çekerek rehabilite edilerek topluma yararlı bireyler olma yolunda önemli mesafe kat etmişlerdir. Bu anlamda ülkemiz infaz sistemi başarılı örneklerden biridir. Umarım bu faaliyetlerimiz artarak devam edecektir. İnfaz rejiminin daha insani ve cezaevi idaresinin iş ve eylemlerinin bağımsız hakimler tarafından denetlenmesi hususunda infaz hakimliğimiz önemli bir role sahiptir. İnfaz ve Ceza İnfaz Kurumundan sorumlu Cumhuriyet Savcılarımıza ve Cezaevi idaresini de görevli yöneticilerimize gelen şikayet ve talepleri değerlendirerek hak kayıplarını önlemek ve daha nitelikli infaz hizmetinin sunulması bakımından ellerinden gelen çabayı göstereceklerdir. Kars’ta bu görev başarılı bir şekilde yapan mesai arkadaşlarımı tebrik ediyor, başarılar diliyorum.” dedi.

Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya da, Cezaevi güvenlik tedbirlerine ilişkin kesinleşmiş kararların yerine getirilmesine yönelik esasları gösteren infaz hukukunun temel amacının 5275 sayılı kanunun 3. maddesinde belirtildiğini anımsatarak, “Bu amaç “genel ve özel önlemeyi sağlamak, bu maksatla hükümlünün yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, toplumu suça karşı korumak, hükümlünün; yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek,  üretken ve kanunlara, nizamlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumunu kolaylaştırmak” şeklinde tarif edilmiştir. Gerçekten de suç işleyen kişinin cezalandırma yöntemiyle toplum bakımından zararsız hale getirilmesi, suçlunun suçluyu ıslah etmek suretiyle bir daha suç işlemesine engel olunması, suçlunun yeniden sosyalleştirilmesi, diğer bir deyişle topluma tekrar kazandırılması modern infaz hukukunun en önemli gerekçelerinden bir tanesidir.” diye konuştu.

Sakarya, suç işleyenlerin cezalarının yerine getirildiği ve tutuklama tedbirlerinin uygulandığı yerler olan Ceza İnfaz Kurumlarında barındırılan hükümlü ve tutuklular hakkında yapılan işlemler ve bunlarla ilgili faaliyetlerin başta anayasal ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler olmak üzere kanun, tüzük, yönetmelik ve genelgelerle uygun olarak yürütülmesi, hükümlü ve tutukluların daha sonra toplum hayatına uyum göstermeleri açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

İnfaz Hukuku Değerlendirme Toplantısı’nın 3’ncüsünün bugün Kars’ta başladığını ifade eden Sakarya, “Denetimli serbestlik tedbirleri uygulamak suretiyle cezanın infazı, disiplin, eylem ve cezaları ile bunların soruşturma tedbirleri, İnfaz Hakimliklerine yapılan şikayetler, Açık Ceza İnfaz Kurumlarından ayrılma ve Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarına iade konuları başta olmak üzere İnfaz Hukukuna ilişkin birçok hususta bizim Ceza İşleri Genel Müdürlüğümüzün kanun yararına bozma ve genel görüş büromuza çok sayıda şikayet ve görüş talepleri gelmektedir. Biz de bununla alakalı olarak bu problemleri yerinde görmek ve arkadaşlarla konuşmak, tartışmak amacıyla bu tip seminerler düzenledik. Bunların ilkini Hatay’da, ikincisini Denizli’de düzenledik ve üçüncü olarak da Kars’a geldik. Genel de bakanlığımızın yaptığı seminerlere çok fazla katılım ve kapsamlı oluyor, katılım sayısı çok yüksek olduğundan konuları birebir görüşme imkanınız olmuyor.” şeklinde konuştu.

15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra kendilerinin yüzlerce toplantıya katıldığını ancak Kars’ta ilk defa bir toplantı yaptıklarını sözlerine ekleyen Sakarya, “Özellikle bu 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra biz belki yüzlerce toplantıya katıldık. Bunlar 100-150 kişilik ve daha büyük kapsamlı toplantılar oldu. Daha sonra baktık ki bu tip toplantılarda istediğimiz verimi alamadık. En son yaptığımız ankesörlü telefonlarla ilgili toplantıları Emniyet, Jandarma ve Terör Savcılarımızı dar bölgede topladık. Bunun faydalı olduğunu gördüğümüzde bu toplantıyı da küçük bölgelerde az sayıyla yapıp arkadaşlarla birebir sorunlarını çözmek, konuları tartışmak, onların sorularını cevaplandırmak niyetiyle böyle bir çalışmamız oldu. Tabi daha önce bu bölgede genelde toplantılar Erzurum, Van, Diyarbakır gibi hep aynı yerlerde yapılırdı. Kars’ta ben çok toplantı yapıldığını hatırlamıyorum ve ben Kars’a ilk defa geliyorum. Gördük ki lokal bölgelerde arkadaşların rahat gelip gidebilecekleri yerler olarak değerlendirdik. Bunu da bu kapsamda Kars’ta ilk defa bir toplantı yapıyoruz. Ben bu toplantının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.