1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta Frankofoni Kongresi
Kars’ta Frankofoni Kongresi

Kars’ta Frankofoni Kongresi

Kars Kafkas Üniversitesi 6. Ulusal Frankofoni Kongresi”nin ev sahipliğini yaptı…

A+A-

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Fransızca Öğretmenleri Derneği ve Fransa Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığının işbirliğiyle düzenlenen “6. Ulusal Frankofoni Kongresi” Kafkas Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

 

Kongrenin açış konuşmasını yapan Fransızca Öğretmenleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Özcan, Frankofoni kongrelerinden ilkinin 2000 yılında Mersin Üniversitesi’nde, düzenlendiğini, bugüne değin bütün bu kongrelerde sunulan bildirilerin sonradan kitap haline getirildiğini ve bilim alanında çalışan araştırmacıların, yetişmekte olan öğretim elemanlarının, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin kullanımına sunulduğunu ifade etti.

 

Prof. Dr. Mehmet Emin Özcan daha sonra şunları söyledi:

 

“Bugün Kars’ta düzenlenen 6. Ulusal Frankofoni Kongresi bu geleneğin sürdürülmesini sağlamaktadır. Ankara Fransızca Öğretmenleri Derneği daha önce Hacettepe Üniversitesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesiyle birlikte düzenlenen kongrelere katkı sunmuştur. Derneğimiz 2003 yılında Fransız Dili ve Edebiyatı alanında çalışan öğretim üyelerinin girişimiyle, üniversitelerin ilgili bölümlerinde çok geniş bir yelpazede sürdürülmekte olan Fransızca öğretim etkinliklerine katkı sunmak, bu alanda farklı kurumların yürüttükleri etkinliklerde eşgüdüm sağlamak, özellikle orta öğretim kurumlarında ikinci yabancı dil olarak Fransızcanın yaygınlaştırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunmak amacıyla kuruldu. Derneğimiz bünyesinde Ankara başta olmak üzere Samsun’dan, Mersin’e, Eskişehir’den Kars’a kadar Anadolu’nun birçok kentindeki çeşitli öğretim kurumlarından 110 üyemiz bulunmaktadır. Kuruluşundan bu yana amacı doğrultusunda birçok etkinliği gerçekleştirmiş, özellikle merkez ve köklü kurumlarda düzenlenen bu etkinliklerin daha yeni ve gelişmekte olan üniversitelere doğru kaydırılması açısından çaba sarf etmektedir. Sevgili Gençler. Bugün burada dört kuşağı bir araya getirdik sizler için. Hocalarınızın hocaları, onların hocaları ve bir de onların hocaları. Yetişmekte olan sizlerle birlikte en az dört kuşak bir arada olacak. Bu iki gün boyunca sizinle aynı dil üzerinde, dilin incelikleri, ürünleri üzerinde çalışmış, yeni bilgiler üretmiş bu dört kuşakla birlikte olacaksınız; sizsin de bu birliktelikten yararlanacağınızı umuyorum.”

 

KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven de, “Globalleşen günümüz dünyasında uluslararası bir dili etkili bir şekilde konuşmak, diğer bir deyişle dünya vatandaşı olmak veya dünya ya açılmak isteyen herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Türkçe kaynaklar son zamanlarda çok artmasına rağmen ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalmaktadır. Bugün hızla gelişen ve değişen dünyamızda diğer uluslarla da iletişim sağlamak, başka bir deyişle, diğer ülkelerle her alanda bilgi alışverişi yapabilmek, ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek ve kendi düşüncelerimizi ifade edebilmek için anadilimizden başka en az bir yabancı dili bilmek zorundayız. Şüphesiz ki her dil önemli ve anlamlıdır. Fransızca ise İngilizceden sonra dünya da en fazla konuşulan dil olarak daha da önemlidir. Geniş bir kullanım alanına sahip bu dili bilenler Fransızca yayınları takip ederek önemli bir avantaja sahip olmaktadırlar. Ancak ne yazık ki Fransız diline karşı ilgi son zamanlarda önemli ölçüde azalmıştır. Ülkemiz insanının Fransız Diline karşı azalan ilgisinin nedeni kesinlikle ülkemizde aranmamalıdır. Bir sorumluluk duygusuyla, Ülkemizin Kafkasya’ya açılan bilim kapısı olan Üniversitemizin komşu ülkelerin Dil ve Edebiyatlarının yanı sıra Batı Dilleri ve Edebiyatları alanında araştırma inceleme ve eğitim öğretim faaliyetleri yürütüyor olmasından duyduğum mutluluğu ifade etmek isterim.” diye konuştu.

 

Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Fen Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalımızın Fransızca Öğretmenler Derneği ve Fransa Büyükelçiliğiyle ortaklaşa düzenlemiş olduğu Frankofoni Kongresinin Üniversitemizin Diller ve Edebiyatlar alanındaki misyonunun çok yönlülüğün ve zenginliğinin bir yansıması olduğunu düşünmekteyim. Üniversitemiz, Tıp, Veteriner, Eğitim, İktisadi İdari Bilimler ve Fen-Edebiyat Fakültelerimizle, Enstitülerimizle, Devlet Konservatuarı, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarımızla eğitim-öğretim, araştırma ve kamu hizmeti görevlerine devam etmektedir. Üniversitemizin Yabancı Diller ve Edebiyatlar alanında da ihtiyaç duyulan nitelikli insanların yetiştirilmesine ciddi katkılarda bulunacağına inandığım bu tür etkinliklerin artarak devam etmesi temenni etmekteyim. Bu kongrenin ilgililere yararlı olmasını diliyor, 6. Ulusal Frankofoni Kongresinin düzenlenmesinde emeği geçen Ankara Fransızca Öğretmenleri Derneğine, Fransa Büyükelçiliği’ne ve Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı çalışanları ve öğrencilerine teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.”

Konuşmalardan sonra KAÜ Devlet Konservatuarı öğretim elemanlarından Doç. Dr. Olga Hasanoğlu tarafından piyano resitali verildi.

 

Ardından da Prof. Dr. Tuğrul İnal, “Empati Yöntemi ve Bir Uygulama: Baudelaire İçin Dramatik Bir Okuma”, Prof. Dr. Ekrem Aksoy ise, “Türkiye’de Fransızcanın Dünü ya da Geri gelmeyecek Zamanlar” konulu konferans verdiler.

 

86 bilim insanının katıldı kongre iki gün sürdü.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.