1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta domuz sürüleri sığınacak yer arıyor
Kars’ta domuz sürüleri sığınacak yer arıyor

Kars’ta domuz sürüleri sığınacak yer arıyor

Kars’ta son günlerde sürüler halinde ortaya çıkan domuz sürüleri sığınacak yer arıyor. Domuzlar için sürek avı başlatılması ihtimali doğal hayata büyük zarar verebilir.

A+A-

Tacettin DURMUŞ  

Her kilometrekaresi çok çeşitli doğal zenginlikler barındıran Kars’ta yaşam alanları küçülen başta domuz sürüleri de olmak üzere yaban hayvanları yaşayacakları doğal ortam arıyor.

Kars il merkezine yakın köylerinde yazın en verimli günleri yaşanırken, domuz sürüleri insanların yaşam alanlarına girmek zorunda kalıyor.

Köyler arasında mekik dokuyan domuz sürüleri bazı vatandaşlar tarafından da görüntüleniyor. Önceki gün Kars'ın Selim ilçesine bağlı Eskigecit köyünde yarısı yavru 50’yi aşkın domuz bir vatandaş tarafında cep telefonu ile görüntülendi. Dün de merkeze bağlı Azat köyü ve Borluk Vadisi’nde 20 civarında irili ufaklı domuz sürüsü Gökhan Çalkın tarafından cep telefonu ile görüntülendi.

Her iki domuz sürüsünün yarısının yavru olduğu ve zaman zaman karayollarından geçtikleri de gözlenirken, sayılarının da her geçen gün azaldığı biliniyor. Dini inançlar gereği haram kabul edilen domuzlar için sürek avı başlatılması olası risk olarak ta kabul edilirken ilgili ve yetkili kurumların vatandaşları uyarması ve bu yönde tedbirler alması önem arz ediyor.

Bilindiği gibi birçok kişi domuzları gördükleri yerde katlettiği gibi, bu katliamı başarılı bir hikaye gibi her yerde anlatıyor. Hatta katliam görüntülerini sosyal medya hesaplarında da yayınlamaktan zevk aldıkları gibi bazı kişiler de domuzları köpeklerine işkence ile öldürtüyor. Ayrıca bazı duyarsız vatandaşlarda araçlarıyla yol üzerinden geçen yılanları ezerek öldürmekten zevk alıyor. Ayrıca av yasağı olmasına rağmen sayısız insan av yapıyor. Özellikle av yasağı balık avında hiçbir zaman uygulanmıyor. Özellikle tırıvırı ile avlanma da doğada binlerce hayvanın katledilmesine neden oluyor. Yüzyıllarca su altında kalan ve kullanıldıktan sonra doğaya atılan ve su altında bırakılan tırıvırıya takılan bütün canlılar yok oluyor. Bu yönde de vatandaşların uyarılması, tırıvırı satışlarının yasaklanması ve kolluk kuvvetlerinin kaçak av konusunda daha duyarlı ve dikkatli olması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.