1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta döküm mevsimi sevkiyatı başladı
Kars’ta döküm mevsimi sevkiyatı başladı

Kars’ta döküm mevsimi sevkiyatı başladı

​​​​​​​Halk arasında döküm mevsimi dediğimiz bu dönemde Kars’tan diğer 80 ile hayvan sevkiyatı başladı.

A+A-

Volkan KARABAĞ

Sevkiyatlar için 20 veteriner hekimin görevlendirildiğini belirten Kars İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Kurban dönemini bitirdik, kurban sevkiyatı bitti ama ilimizde asıl sevkiyat dönemi bizim için yeni başlıyor diyebiliriz. Malumunuz ilimiz 80 vilayetimize besilik hayvan temin eden bir il konumunda. Bir yılda 100 bin ila 200 binin arasında hayvan sevkiyatı yapan bir iliz. İşte bu dönem halk arasında döküm mevsimi dediğimiz bu dönemde hayvan sevkiyatımız başladı. Şuan çok yoğun bir şekilde günde bin ila bin 500 ve iki binlere varan hayvanlar satmaktayız. Tabi biz başta vatandaşlarımız rahatlıkla hayvanını satacağı, sattıktan sonra raporunu, belgesini alıp arzu ettiği ile götüreceği ortamı sağladık. Yine dörtte bir kontrol sistemi kurduk, dezenfekte ünitemiz, hayvan kontrol ünitemiz, set birimimiz ve hareket birimimiz olmak üzere 6 tane birimimizde ve ikişer tane de ilçelerimizde olmak üzere toplam 20 civarında veteriner hekimimizi sırf bu sevkiyata görevlendirdik. Vatandaşımız hiçbir sıkıntıya düşmeden hayvanlarını satıp, sattıktan sonra da dışarıdan gelen vatandaşlarımız çok rahat bir şekilde sevkini, raporunu alıp memleketlerine gidebilirler.” dedi.

Yetiştiricilere seslenen Dr. Düzgün, “Ben yetiştiricilerimizden şunu istirham ediyorum; muhakkak küpesi olmayan, pasaportu olmayan hayvanını pazara çıkartmasınlar. Çünkü satamaz, satsa dahi sevk alamaz. Buna dikkat etsin, şap ve çiçek aşısını muhakkak yaptırsın. Hayvanının sevke esas olup olmadığını anlamak içinde hem mobil uygulamamız var hem de il müdürlüğümüzün bünyesinde personellere sormaksızın bina dışına kurmuş olduğumuz iki tane bilgisayar sisteminden kulak numaralarını girerek hayvanını getirmeden öğrenebilir.” ifadesini kullandı.

Genel olarak başta şap hastalığı olmak üzere kontrollerini yaptıklarını ve ilimizde yaklaşık 1 yıldır şap hastalığının gözükmediğini dile getiren Dr. Düzgün, “Buna da en büyük sebep olarak, yetiştiricilerimizin şapa karşı, aşılatmaya karşı iyi duruşları ve isteklerinin olmasından dolayı olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

Dr. Düzgün, Kurban Bayramı sevkiyatında dişi hayvan sevkiyatının yapılmadığını ancak döküm mevsimi dediğimiz bu sevkiyatta dişi hayvan sevkiyatının da yapıldığını sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.