1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars'ta Deprem Semineri
Karsta Deprem Semineri

Kars'ta Deprem Semineri

Kars'ta düzenlenen deprem seminerinde konuşan Kars eski Bayındırlık ve İskan Müdürü Hüsamettin Boy, hala can ve mal kaybını önleyecek düzenlemelerin gündeme gelmediğini vurguladı.

A+A-

Kars'ta İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilciliği tarafından "Türkiye'de Deprem Gerçeği Depreme Dayanıklı Yapı Tasarım İlkeleri ve Yapı Malzemeleri" konulu bir seminer düzenlendi. Seminere misafir konuşmacı olarak katılan eski Kars Bayındırlık Müdürü Hüsamettin Boy, 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu'nda ciddi eksikliklerin bulunduğunu, güvenli yapılaşma adına getirilen yapı denetimi düzenlemelerinin sorunları çözmediğini, aksine yeni kargaşalara yol açtığını kaydetti.

Büyük Kale Otel'de düzenlenen seminerde depremde yapılması gerekenler, faylar, bina yapımında dikkat edilmesi gerekenler ve ölümlerin önüne geçilmesi için yapılması gerekenlerle ilgili katılımcılara bilgi verildi.

İnşaat Mühendisleri Odası Kars İl Temsilcisi Hakan Sinar, Marmara Depremi'ni bire bir yaşadığını belirterek konunun çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Daha sonra söz alan eski Kars Bayındırlık ve İskan Müdürü Hüsamettin Boy ise, Türkiye topraklarının yüzde 93'ünün deprem bölgesinde olduğunu belirterek, "Türkiye topraklarının yüzde 93'ü deprem bölgesindedir. Türkiye nüfusunun yüzde 98'i deprem tehdidi altında yaşamaktadır. Onlar biliniyor. 1900 yılından 2006 yılına kadar ülkemizde 180 tane büyük deprem olmuştur. Bu depremlerde 554 bin 365 tane ağır hasarlı bina, 92 bin 463 tane can kaybı olmuştur. Bu süre içerisinde ilimiz ve çevresinde ise 10 tane

deprem olmuştur. Bu 10 depremde 17 bin 440 tane ağır hasarlı bina 2 bin 860'da can kaybı olmuştur" dedi.

"Kars'ta deprem olmaz" söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Boy, "Şimdi burada özellikle, 'Kars'ta deprem olmaz' gibi söylentiler had safhada. İlimizde Digor-Kars arasında kısa bir fay hattı olduğunu, özellikle Ermenistan'dan gelip Çıldır Gölü ortasında bir fayın son bulduğunu bildiğimiz için, 'Kars'ta deprem olur' diyebiliyoruz. Olabilir. İşte bu bakımdan olası depremlere karşı tedbir almak gerekiyor" diye konuştu.

"CAN VE MAL KAYBINI ÖNLEYECEK DÜZENLEMELER GÜNDEME GELMİYOR"

Eski Bayındırlık ve İskan Müdürü Hüsemettin Boy, can ve mal kayıplarının artmasındaki temel nedenlerin rant amaçlı ve denetimsiz yapılanma politikaları olduğunu ifade ederek, "Sanayileşme ve kentleşme nedeniyle afetlerin, özellikle depremlerin etkileri son zamanlarda daha fazla hissedilir hale gelmiştir. Can ve mal kayıplarının artmasındaki temel neden, yıllardır uygulanan ekonomik rant amaçlı, hatalı ve denetimsiz yapılanma politikalarıdır. Bu nedenle de planlı, güvenlikli ve çağdaş kentleşmeyi

oluşturacak ve depremlerde yıkımı en aza indirecek, can ve mal kaybını önleyecek düzenlemeler gündeme gelmiyor. Sonrasında güvenli yapılaşma adına getirilen yapı denetimi düzenlemeleri ise sorunları çözmediği gibi, yeni kargaşalara yol açmıştır. Depremle ilgili en önemli düzenlemelerden biri olan 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu'nda ciddi eksiklikler ve yanlışlar bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Akın Düzgün, Atatürk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüstem Gül ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ferhat Bingöl ise, depremlerde meydana gelen hasarlar, nedenleri ve alınması gereken önlemler hakkında slayt gösterisi eşliğinde bilgi verdi.

Seminere Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.