1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta, CİMER’e başvuru sayısı 2018 yılında 3 bini aştı
Kars’ta, CİMER’e başvuru sayısı 2018 yılında 3 bini aştı

Kars’ta, CİMER’e başvuru sayısı 2018 yılında 3 bini aştı

​​​​​​​Kars’ta 1 Ocak 2018 - 25 Aralık 2018 tarihleri arasında halk arasında kısa adı (CİMER) olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine başvuru sayısı yaklaşık olarak 3 bini aştı.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Edinilen bilgilere göre 2018 yılı içerisinde 3 bin 100’e dayanan başvuruların yüzde 90’ının üzerinde cevaplandırıldığı ve başvuru sahibine bilgi verdildiği öğrenildi.

Kars Valiliği bünyesinde oluşturulan özel birime müracaat eden vatandaşlar, taleplerini ve şikayetlerini internet üzerinden, telefonla (Alo 150) veya bizzat dilekçe vererek yapıyor. Kars’ta CİMER’e yapılan başvuruların yaklaşık olarak yüzde 10’u iş ve iş takibi, yüzde 8’i Alie ve Sosyal Politikalar Bakanlığı alanına giren çeşitli yardımlar ve talepler, yüzde 10’un üzerinde yol, su, sulama, gölet gibi alt yapı tesisleri talebi ile her türden şikayetlerden oluşuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile hayata geçirilen Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ile vatandaşlar sorunlarına çözüm bulma imkanı buluyor. CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi), vatandaşların şikayetlerini, sorunlarını dile getirip çözüm arayabileceği bir sistem olarak kuruldu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi ile mail, telefon ve fiziki posta ile iletişime geçilebiliniyor. Başvurulara 2 hafta içerisinde dönüş yapılıyor. Dönüş yapılmayan başvurulara en geç 30 gün içerisinde dönüş yapılması kanunen zorunlu olduğu biliniyor.

CİMER’e, 5 Ayda 100 Bin Başvuru Yapıldı

Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesine gelen yanıtta 24 Haziran - 30 Kasım 2018 tarihleri arasında CİMER’e 100 bin 164 bilgi edinme başvurusu yapıldığı açıklandı.

CHP’li Adıgüzel, bilgi edinme başvurularına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine gelen yanıtı kamuoyu ile paylaştı. Gelen yanıtta, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) 24 Haziran-30 Kasım tarihleri arasında toplam 100 bin 164 bilgi edinme başvurusu yapıldığı, bunların yaklaşık yüzzde 91’inin yasal süre içerisinde yanıtlandığı belirtildi. Yasal süresi içerisinde yanıtlanmayan başvuruların akıbetine ilişkin bir açıklamaya ise yer verilmedi.

“BEDK’nın Yapılandırma Süreci Devam Ediyor”

Adıgüzel’in 24 Haziran sonrasında Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun (BEDK) internet sitesine erişilememesine ilişkin sorduğu soruya gelen yanıtta ise; 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunun 14 üncü maddesinde değişikliğe gidildiği, BEDK’nın sekretarya hizmetlerinin Adalet Bakanlığınca yerine getirileceğinin hükme bağlandığı belirtilerek, “Kurulun teşekkülüne/yeniden yapılandırılmasına ilişkin süreçler adı geçen Bakanlığın uhdesinde devam etmektedir” denildi.

CİMER’e yapılan başvuruların vatandaşların fişlenmesi ve arşiv araştırmaları ile güvenlik soruşturmalarında kullanıldığına yönelik iddialara ilişkin sorulan soruya verilen yanıtta ise, “CİMER’e iletilen başvuruların içerikleri, başvuru hareketleri veya başvuru sahibinin kişisel bilgileri, ilgili mevzuattaki ilke ve prensipler gözetilerek konunun muhatabı dışında hiçbir makam veya kurumla paylaşılamamaktadır” denildi.

Öte yandan gelen cevabı değerlendiren Adıgüzel, “BEDK’nın internet sitesinin aylardır erişime kapalı olması, buna karşın gelen yanıtta da ifade edildiği üzere yeni sisteme geçişle birlikte yapılandırma sürecinin halen tamamlanmamış olması, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin yaratacağı sorunların öngörülemediğinin ve devlet kurumlarının bu sürece hazırlıksız yakalandığının kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların bilgi edinme haklarının herhangi bir aksamaya mahal vermeksizin korunmasının demokratik ve şeffaf bir yönetimin temel koşullarından olduğunu hatırlatan Adıgüzel, “Türkiye Uluslararası Şeffaflık Derneği’ne göre, Türkiye Küresel Bilgi Edinme Hakkı Endeksi’nde 111 ülke arasında 81. sırada yer almaktadır. Bu sıralama gelişmiş ülkeler arasında yer alma hedefinde olan ülkemiz için olumsuz bir sıralamadır. Önergeye konu olan aksama ve mağduriyet yurttaşların bilgi edinme haklarını zedelemiştir. Bir daha olası aksamaların olmaması için tedbirlerin alınması şarttır. Ayrıca yapılan tüm başvuruların nitelikli şekilde değerlendirmeye alınıp yasal süresi içerisinde cevaplandırılması için gereken çalışmalar yapılmalıdır” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.