1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta çiftçilerin zorlu kış mesaisi devam ediyor
Kars’ta çiftçilerin zorlu kış mesaisi devam ediyor

Kars’ta çiftçilerin zorlu kış mesaisi devam ediyor

Yoğun kış şartlarının yaşandığı Kars’ın köylerinde geçimi tarım ve hayvancılıkla idame ettiren çiftçiler, soğuk havaya aldırış etmeden hayvanlarını besliyor.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Hava sıcaklığının zaman zaman sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü bölgede besiciler, sabah erken saatlerinde zorlu mesailerine başlıyor. Köylerde yaşayan yetiştiriciler tüm aile fertleriyle birlikte hayvanlarını yaza çıkaracakları günleri sayıyor. Zorlu ve bir o kadar da zevkli geçen yaz ayları boyunca tarlalarında yoğun mesai harcayan Kars köylüsü, kış aylarında ekip biçtiği yem bitkilerini hayvanlarına yediriyor. Bin bir çile ile yaza çıkardıkları hayvanlarının özellikle yavrularını da yetiştirip satan köy halkı böylece geçimini sağlamış oluyor. 

Kars’ın her bir köyünde olduğu gibi Arpaçay ilçesine Bağlı Tepecik köyünde hayvan yetiştiriciliği yapan 37 yaşındaki 4 çocuk babası Kenan Koçak gününün büyük bir bölümünü hayvanlarının bakımına ayırıyor.

Koçak, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkla uğraştığını, hayvanlarını sabah akşam beslediğini belirterek, "Yaz aylarının son günlerinde ekip biçtiğimiz çayır ve tarlalarımızdaki ürünleri kış aylarında hayvanlarımızı beslemek için kullanıyoruz. Kışı kar yağmasıyla birlikte belirli aralıklarla kar üzerinde ve ahırda ot ve samanları bırakarak hayvanlarımızı besliyoruz. Tek geçim kaynağımız tarım ve hayvancılıktır. Yaz kış hayvanlarımızı iyi beslemezsek çok zayıf düşerler. İyi beslenmezlerse doğum yapamazlar ve yapsalar da yavrularına bakamazlar. Bu nedenle özellikle kış mevsiminde daha iyi beslemek zorundayız. Kış boyunca bütün günümüz ahırlarda geçiyor. Biz hayvanlarımıza hayvanlarımız da dolaylı olarak bize bakıyor" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.