1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars'ta balık ölümleri yaşanıyor... binlerce ölü balık su yüzüne çıktı!
Kars'ta balık ölümleri yaşanıyor... binlerce ölü balık su yüzüne çıktı!

Kars'ta balık ölümleri yaşanıyor... binlerce ölü balık su yüzüne çıktı!

Türkiye – Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay Barajının kapaklarının açılmasıyla azalan su seviyesi binlerce balık ölümlerini de beraberinde getirdi.

A+A-

Volkan KARABAĞ

1975 – 1983 yılları arasında sulama ve taşkın önleme amacıyla yapılan Arpaçay Barajı’nın kapaklarının açılması su seviyesi düştü. 

Kars Çayı ile Karahan Çayının birleştiği Akyaka’ya bağlı Aslanhane Köyü sınırlarında bulunan bölgede su debisinin günden güne düşmesi nedeniyle toplu balık ölümleri yaşanıyor. 

Ermenistan ve Iğdır Ovasının da sulama için kullandığı Arpaçay Barajı Kars'ta balıkçılıkla geçimini sağlayan 7 köyü olumsuz etkiliyor.

Geçimini balıkçılıkla sağlayan Hasan Turna mağdur olduklarını, suların çekilmesiyle oksijen yetersizliğinden dolayı toplu balık ölümlerinin yaşandığını belirterek, "Buradan Iğdır Ovasına su gidiyor ama sulama bitti, Ermenistan su kullanıyor. su seviyesinin yükseltilmesi için Arpaçay Barajının kapaklarının kapatılması lazım, Kars Barajından su takviyesi yapılsın. Iğdır Ovası diğer barajlardan su alsın." ifadesini kullandı.

Bölgede sarı balık, sazan, israil sazanı, kefal, karabalık, kızılkanat gibi 12 çeşit balığın yaşadığını kaydeden Turna, yaşanan balık ölümleriyle bu doğal hayatın nesillerinin tükenmesine de vesile olma ihtimalinin yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Aslanhane Köyü sakinlerinden Celal Kılıç ise "2017 yılında suların çekilmesiyle yaşanan toplu balık ölümlerinin bu sene de yaşanmaya başladığını ifade ederek, "Geçmiş yıllarda köyümüzde balıkçılık üst seviyedeydi. burada tutulan Kerevit balığı ülkemizin önemli ihraç ürünlerinden biriydi. Geçmişte ülkemize büyük ölçüde dolar getiren Kerevit balığı yaşanan balık ölümleri nedeniyle artık çıkmıyor. 7 köyün geçim kaynağı olan balıkçılık suların azalması nedeniyle balık ölümleri başladı. 3-4 gün daha suların tutulmaması nedeniyle bölge tamamen kuruyacak ve balık kalmayacak. yetkililer buna önlem alması gerekiyor, özellikle içerisinde bulunduğumuz pandemi döneminde insanların tek geçim kaynağı olan balıkçılığın ellerinden alınmaması lazım. Arpaçay Barajının kapaklarının açılması doğal hayatı yok ediyor, yazıktır, yazık. İnsanda biraz vicdan olması lazım, insanları bırakın doğal hayattaki canlılara acıyın. 2 tane kayık var artık karada kalmışlar, gidecek su yok." dedi.

karsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(1).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(2).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(3).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(4).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(5).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(6).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(7).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(8).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(9).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(10).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(11).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(12).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(13).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(14).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(15).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(16).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(17).jpgkarsta-balik-olumleri-yasaniyor...-binlerce-olu-balik-su-yuzune-cikti!-(18).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.