1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta bahardan kalma günler yaşanıyor
Kars’ta bahardan kalma günler yaşanıyor

Kars’ta bahardan kalma günler yaşanıyor

Mevsim şartların geçmiş yıllara göre anormal seyrettiği Kars’ta, bahardan kalma günler yaşanıyor.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Gündüz saatlerinde güneşin kendisini gün boyu göstermesi nedeniyle il merkezinde cadde ve sokaklar bahar aylarını hatırlattı.

Kars il merkezini çevreleyen dağlar da kara hasret günler yaşıyor. Kars il merkezi ile çevresini kuş bakışı gören 2600 rakımlık Allahu Ekber dağlarının devamı olan Çalgavur dağlarından da gözlemlendiği gibi kar yağışı geçmiş yılları aratıyor.

İl merkezine de cadde ve sokaklarda kar birikintisi olmamasına rağmen az da olsa gölge yerlerde ve çatılarda biriken suların donması nedeniyle il merkezinde az da olsa buz birikintileri oluşuyor.

Her yıl bu zamanlarda Kars ile birlikte tüm Doğu Anadolu Bölgesi karla birlikte dondurucu soğuğu yaşarken, havaların iyi girmesi bası kesimleri sevindirdiği gibi bazı kesimleri de kara kara düşündürüyor.

Bölgede her yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında kar yağdığı Kars’ta, son yıllarda kar yağması şaşkınlıkla karşılanırken, geçimini tarım ve hayvancılığın dışında kış turizmi ile idame ettiren işletmeciler, pandemi ile birlikte çok zor günler yaşıyor.

Son birkaç yılda Doğu Ekspresi’nin de Kars ve Sarıkamış’a yerli ve yabancı misafirleri taşımasıyla altın günlerini yaşayan Kars’ta, Korona virüs salgını ile birlikte tüm işletmeciler kar yığışı ve ardından da kayak sezonunun açılmasını umutla bekliyor. Kar yağsa bile öncelikli olarak kış sezonunun açılmasını hazır bir şekilde bekleyen turizm işletmecileri dünyayı, ülkemizi ve ilimizi de etkisi altına alan pandemi nedeniyle ne yapacaklarını bilemiyor.

Öte yandan turizm dışında hayatını tarım ve hayvancılıkla idame ettiren Kars köylüsü ve hayvan yetiştiricileri, güneşli sıcak havanın tadını ve keyfini yaşarken, turizmcilerin ise kar yağışı beklemesi ayrı ayrı beklentiler olarak yaşanıyor. Ayrıca havaların sıcak seyretmesine rağmen ağır kış şartlarında yaşayan Kars halkı, gelirinin neredeyse 3’te birini ısınma giderleri için harcamaya devam ediyor. Öte yandan doğalgaz fiyatlarının çok yüksek olmasıyla birlikte faturaların cepleri yakması nedeniyle, vatandaşlar da tasarruf olsun diye kombilerinin derecelerini aşağı düşürmeye başladı. Son bir yılda iki katına çıkan doğalgaz ve elektrik faturalarının yanı sıra kömür ve odun fiyatlarının da artmasına paralel olarak hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi de ilimizin bir başka özelliği ve güzelliği olarak yaşanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.