1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta Altın Seferberliği Başlıyor
Kars’ta Altın Seferberliği Başlıyor

Kars’ta Altın Seferberliği Başlıyor

​​​​​​​Ziraat Bankası Kars Merkez Şubesi Müdürü Zafer Dede, Karslı vatandaşlara çağrıda bulunarak yastık altındaki altınları şubelere getirmesini istedi.

A+A-

Ziraat Bankası Kars Merkez Şubesi Müdürü Zafer Dede, yastık altında bulunan altınlarımızın ekonomiye kazandırılabilmesi nedeniyle Ziraat Bankası Kars Şubeleri aracılığıyla ihraç edilecek altına dayalı tahvil ve kira sertifikası ihracında talep toplamanın 16 Ekim Pazartesi günü başlayacağını söyledi.

Hazine Müsteşarlığı’nın ilk kez satışa sunacağı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası üzerinden biriyle değerlendirerek, hem altıların çalınma/kaybolma riskini ortadan kaldırıyor hem de devlet güvencesinde altınların değerine değer katıyor.

Ziraat Bankası Kars Merkez Şubesi Müdürü Zafer Dede, yastık altındaki altınları iki farklı şekilde değerlendirebilmek adına Karslı vatandaşlara konuyla alakalı açıklamalarda bulunarak, “Ziraat Bankası Hazine Müsteşarlığı güvencesinde ihraç edilen altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası (faize duyarlı yatırımcı için) için reşat altını hariç üzerinde değerli değersiz taş bulunmayan 22 ve 24 ayar (bilezik,  çeyrek, yarım ve tam cumhuriyet, iki buçukluk cumhuriyet, beşlik cumhuriyet, Ata çeyrek, Ata yarım, Ata birlik, Ata iki buçukluk, Ata beşlik, Darpane 1 gram, Darpane yarım gram ve 22 ve 24 ayar diğer altınlar.)  altınlar kabul edilecektir.” dedi.

Altınların iki yıl vade ile toplanacağını ve iki yılın ardından Karslı vatandaşların ister fiziki altın, ister Vadesiz Altın Mevduat hesabına gram altın şeklinde, veya tekrar Altın tahvili/Altına dayalı kira sertifikası olarak  geri alabileceklerinin altını çizen Dede, “Altınlar iki yıl vadeli olarak toplanacak ve yıllık %2.40 getiri imkanı sağlayacaktır. Bu getiriden kaynaklı herhangi bir vergilendirme yapılmayacaktır.  Altı ayda bir faiz/kira ödemesi yapılacak olup, yatırımcılar istedikleri zaman tahvil/kira sertifikasını bankamıza satabileceklerdir. İki yıllık vade sonunda yatırımcı isterse oluşan tutarı Fiziki Altın talep ederek Çeyrek Cumhuriyet Ziynet Altını veya 1 kg’lık külçe altın olarak alabileceklerdir.” ifadesini kullandı

Kars’ta 16-20 Ekim günleri ihraç işlemlerinin yapacağını hatırlatan Dede, “Kars dahil olmak üzere 9 tane şubemiz var. Karslı vatandaşlarımız tüm şubelerimize başvuru yapabilirler, toplama işi sadece Ziraat Bankası Kars Merkez Şubemizde yapmaktayız. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası almak isteyen tüm yatırımcılarımızı bankamıza beklemekteyiz.” diye konuştu.

Dede, tahminlere göre ziynet eşyaları hariç Türkiye genelinde 2 bin 200 tonu bulan, yaklaşık 100 milyar dolar değerinde atıl altın kaynağının olduğunu Kars’ta ise 5 günlük süre içerisinde yaklaşık 5 ton altın toplamayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI GÜVENCESİYLE ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLAR ŞÖYLE:

1- Hazine Müsteşarlığımızın Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası ihraç edeceğini ve işlemlere Ziraat Bankasının aracılık edeceğini biliyoruz? Altın Tahvili/ Altına Dayalı Kira Sertifikası nedir? Bu ihraç işlemine neden ihtiyaç duyulmuştur?

Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası fiziki altını olan vatandaşlarımızın bu altınları üzerinden getiri elde edebilecekleri bir yatırım aracıdır. Ülkemizde, yastık altı diye tabir edilen, ekonomik faaliyet içinde yer alamayan 2.200 ton altın olduğu hesaplanmaktadır. Bu ihracın amacı, yastık altındaki bu varlığın ekonomiye kazandırılmasıdır

2- Altın tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası arasındaki fark nedir?

Altın tahvili, diğer devlet tahvillerinde olduğu gibi yatırımcısına faiz geliri sağlayan bir yatırım aracıdır. Altına dayalı kira sertifikası ise faiz geliri elde etmek istemeyen yatırımcıya gayrimenkul alım satımına ve gayrimenkulün kiralamasına dayalı gelir elde ettiren yatırım aracıdır.

3- Bu yatırım araçlarına yatırım yapmanın ne gibi avantajları olacaktır?

*Öncelikle “DEVLET GÜVENCESİNE” alınan altınların çalınma ve kaybolma riski bulunmamaktadır.

* Yastık altında veya bankalardaki kiralık kasalarda herhangi bir gelir elde edilemezken Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasında 6 ayda bir %1,20, yıllık %2,40 ek getiri söz konusudur.

* Vatandaşlarımız bu yatırım aracında herhangi bir vergi ödemeyecekleri gibi bankamıza da bir saklama komisyonu ödemeyeceklerdir.

* Diğer taraftan ihtiyaç halinde vadeden önce nakde dönüştürme imkanı da sunulmaktadır. İlk 90 günlük sürede bozma işlemi yapılırsa anapara ve getirisi üzerinden %1,5 iskonto yapılacak olup, 91. günden itibaren böyle bir kesinti de söz konusu değildir.

4- Altın tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikasını kimler alabilir?

Bu yatırım aracından bütün vatandaşlarımız faydalanabilecektir. Tüzel kişilikler kapsam dışındadır. Ayrıca teslim edilecek altın gramında da herhangi bir alt ve üst limit bulunmamaktadır.

5- Hangi altınlar kabul edilecek?

Çeyrek, yarım, tam, 2,5, 5’lik altınlar, külçe altın, kolye bilezik şeklindeki 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecektir. Ayrıca kabul edilen altınlarda işçilik bedeli dikkate alınamamakta, sadece altın gramı üzerinden işlem yapılmaktadır. Bir diğer önemli husus; reşat altınlar ve üzerinde değerli veya değersiz taş bulunan altınlar kabul edilememektedir. Burada eski ve yeni tarihli altınların da herhangi bir farkı bulunmamakta, gram olarak karşılıkları dikkate alınmaktadır.

6- Vatandaşlarımız nakit para yada banka hesaplarında bulunan gram altınlarla Altın Tahvili/ Altına Dayalı Kira Sertifikası alabilecekler mi?

Altın Tahvili/ Altına Dayalı Kira Sertifikası sadece fiziki altınların teslim edilmesi suretiyle alınabilecektir. Nakit para ve mevcut altın mevduat hesapları ile alım mümkün değildir.

7- Vatandaşlarımız altınlarını teslim ederken herhangi bir kayba uğrayacaklar mı?

Herhangi bir kayıp söz konusu olmayacaktır. Teslim edilen altınların 1000/1000 saflıktaki gram karşılıkları hesaplarına yatırılacaktır.

8- Bu işlemle ilgili olarak Kars ilinde süreç nasıl yürüyecek?

Vatandaşlarımız 16 Ekim 2017 Pazartesi gününden 20 Ekim 2017 Cuma gününe kadar Ziraat Bankası Kars Şubemize altınlarını getirebilecekler. Getirilen altınlar, rafineri uzmanı tarafından incelenerek 1000/1000 saflık derecesindeki karşılığı gram olarak vatandaşımızın altın mevduat hesabına yatırılacak ve blokeye alınacak. Ardından takip eden ilk Çarşamba günü hazinenin tahvil ve Kira sertifikası ihracı gerçekleşecek ve hesapta yer alan her 1 gram altın için 1000 adet Altın Tahvili veya Altına Dayalı Kira Sertifikası vatandaşımızın yatırım hesabına aktarılacak.

Gelelim getiriye. Altın Tahvili kupon ödemesi ve Altına Dayalı Kira Sertifikası kira ödemeleri 2 yıl boyunca her 6 ayda bir vatandaşımızın hesabına TL cinsinden aktarılacaktır. Başta söylediğim gibi bu getiri oranı 6 aylık %1,20, yıllık %2,40 olacaktır.

9- Vadeden önce satış imkanı olduğunu söylemiştiniz. Bunun şartları ve şekli nasıl olacak?

Evet. Vadeden önce satış imkanı mevcut. Vatandaşımız Altın Tahvili/ Altına Dayalı Kira Sertifikasını vade sonunu beklemeden, Bankamızca belirlenen güncel altın fiyatına bozarak TL olarak alabilecektir. Buradaki en önemli husus, vadeden önce fiziki altın alınamamaktadır. Sadece TL cinsinden ödeme alınabilecektir. Yatırımcılar hesaplarındaki Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını tek seferde en az 1000 adet(1 gram) olacak şekilde satabilecek olup hesaplarında 1000 adetten az senet kalması durumunda 1000 adetten az kalan kısım tek seferde Ziraat Bankasına satılabilecektir.

10- Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikasının bir başka vatandaşa devri/satışı mümkün müdür?

Evet. Vadeden önce bir başka gerçek kişiye satış veya devir mümkün.

11- Vade sonunda anapara ödemesi nasıl alınabilecek?

Burada 3 ayrı seçenek var.

Birincisi; vade sonunda ana para ödemesi yatırımcının VADESİZ ALTIN MEVDUAT HESABINA gram altın olarak ödenebilir. Yatırımcı bu altını istediği zaman bozabilir.

İkincisi; fiziki altın teslimi. Burada vade tarihinden önce, Hazine Müsteşarlığınca ilan edilen fiziki altın talep tarihlerinde Şubelerimize başvurarak talepte bulunmak gerekiyor. Ardından hesaptaki altınların gramı karşılığında 995/1000 saflıkta 1 kilogramlık külçe altın veya Çeyreklik Cumhuriyet Altını olarak teslim alınabilecek.

Son seçenek de, Hazinenin yeniden Altın tahvili /Altına dayalı kira sertifikası ihraç etmesi durumunda yeni ihraca katılmak olacaktır.

12- Vatandaşların teslim ettiği altınları vade sonunda aynen geri almaları mümkün olacak mı?

Talep toplama tarihlerinde Şubelerimizce teslim alınan altınların aynen iadesi mümkün olmadığı gibi, ihraçtan önce vazgeçilerek işlemin iptali istense bile aynı altınları geri almak mümkün olmayacak.

13- Son olarak, Vade sonunda fiziki altın talep ettik. Ancak altınları almaktan vazgeçtik ve hesabımızda kalmasını istiyoruz. Bu durumda ne olacak?

Ziraat Bankası tarafından yatırımcılara duyurulacak tarihler içinde teslim alınmayan Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altınlarının karşılığı, ilgili masraflar düşüldükten sonra, yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarına kayden geçirilecektir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.