1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karslılık nereye gidiyor?
Karslılık nereye gidiyor?

Karslılık nereye gidiyor?

Okunması ve düşünülmesi gereken bir gazetekars analizi...

A+A-

Kars'ın genel manada içinde bulunduğu sosyoekonomik sorunlar, yaşama kültürü, alışkanlıklar ve üslûbu üstünde de olumsuz etkiler doğuruyor. Kars kültürünün çekir-değini teşkil eden, "biz merkezli" davranış biçim ve tarzı, "ben merkezli" hâle yoğunlaşıyor. Toplumsal çıkarlar, şahsi çıkarların ardında bırakılıyor.

 

DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI

 

Sosyoekonomik sorunların ortaya çıkardığı davranış ve algılama bozuklukları trafikten, alışverişe kadar bütün yaşama yansıyor. Kent trafiği, Kars kültürünün dışında olan ve şimdi yaygınlaşan çevre insan ilişkilerindeki "ben merkezli" algılama bozukluğunu en iyi görüntüleyen olgu.

 

TRAFİK KARMAŞASINDAKİ AMİL SEBEP

 

Araç sahiplerinin park alışkanlıklarında, seyir halinde diğer sürücü ve yayaların haklarına bakışlarında bunu görmek mümkün. Kars'ta ortaya çıkan trafik karmaşasında ana arterlerin fonksiyonel olmaması, park yeri bulunmaması kadar kent insanının da katkısı var.

 

BİZ'İ KAYBETTİK

 

"Her şeyden önce ben yararlanmalıyım", "öncelik benim" gibi yaygınlaşan ve gelişen yeni yaşam algılaması, Kars'ın ne teması, ne manası ne de ritüelleriyle uyuşmuyor. Paylaşma yerine kapma, ikaz yerine kavga, ikna yerine zorlama şeklindeki davranışlar, Karslılığın ifade ettiği yüksek Türk kültürüyle çatışsa da artık bir yaşama kültürü haline geliyor.

 

KOMŞULUKİLİŞKİLERİ BİTTİ Mİ?

 

Kars'ta komşuluk ilişkileri, ancak metropollerde gözlenebilecek şekilde, "yabancılaşma"ya odaklaşmış bir durum sergiliyor. Özellikle toplu konutların, lüks binaların olduğu alanlarda kapı komşuları bile birbirini tanımıyor, biri diğerinin sevincini, heyecanını ya da acısını paylaşmak istemiyor. Bu kopuş, Kars sorunlarının kamu oyunda güç kazanarak, çözüm sürecine girmesinde de ortak bir aklın oluşmasını engelliyor.

 

HIRSIZLARA ÇANAK TUTMAK

 

Kars'ta az da olsa yaşanan  hırsızlık olaylarının adli sebepleri dışındaki diğer bir müsebbibi de komşuların birbirinden haberdar olmaması veya olmak istememesi olarak beliriyor. Komşusunu tanımayanlar, evlere girip çıkanların yabancı olup olmadıklarını bilmiyorlar. Başkalarının komşu evlerine müdahalesi durumunda yalnız seyirci kalıyorlar. Bu durum Karslılık olgusunu törpülüyor, hırsızların ise işine yarıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.