
Karslılar tiyatrosuz kaldı
Kars’ta Dünya Tiyatrolar Günü Çeşitli Etkinliklere Kutlan (Madı)!
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de ve hatta Kars’ta da her 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü olarak kutlanırdı. Bir yıl içerisinde 365 günün yaklaşık olarak 3’te 2’si özel günler, haftalar, milli ve dini bayramlar veya kurtuluş ve Atatürk günleri olarak kutlanır. Ama bu 27 Mart’ta ise Dünya Tiyatrolar Günü, her nedense unutuldu veya ilgili kurumlar ve üniversitemiz tarafından da tabiri caizse ‘Es’ geçildi.
Oysa bir zamanlar Kars’ta şimdilerde adı Kars Halk Eğitim Merkezi Çok Amaçlı Salon olarak değiştirilen ismiyle muayyen Kars Sanat Merkezi’nde çeşitli zamanlarda ve her 27 Mart’ta bu özel ve anlamlı günde tiyatro etkinlikleri icra edilirdi. Aralarından bazı polis memurlarında bulunduğu değerli tiyatrocular, İsrafil Parlak, Buluş Oygur, Dişad Oygur ve Hasan Çelik gibi isimler, çeşitli tiyatro oyunlarını sahneye koyarlardı. Hatta Kars’ın sevilen değerlerinden İsrafil Parlak Kars Sanat Merkezi’nde bir hafta içerisinde 8 bin öğrenciyi tiyatro ile tanıştırmıştı.
PARLAK, 8 GÜNDE 8 BİN ÇOCUĞU TİYATRO İLE BULUŞTURMUŞTU
Bundan birkaç yıl önce Kars’ta çocukların “Tiyatro Amca” diye sevgilisi olan İsrafil Parlak vardı. İrafil Parlak, daha dört yıl önce Kars’ta 8 bin çocuğu tiyatro ile buluşturmuştu. Parlak ve ekibi Kars Belediyesi Şehir Tiyatrosu adı altında “Renkler Cumhuriyeti” adlı oyunu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle sahneye koymuş ve her gün 3 – 4 seans oynayarak 8 günde 8 bin öğrenciye tiyatro sevgini kazandırmıştı. Parlak ayrıca aralarında polis memurları, üniversite öğrencileri, esnaf, memur ve hatta sokakta mendil satan bir çocuklarla bile Kars’ta yıllarca tiyatro kültürünü ve sanatını yaşatmaktaydı. Doğal, tarihi ve kültürel açık hava müzesi olan ve son yıllarda adeta film sahnesi haline gelen Kars’a belgesel ve film çekmek isteyen sinemacılar ilk olarak İsrafil Parlak’ı bulur ve ona danışmadan ‘Motor’ demezlerdi. Parlak ayrıca Tarık Akan’ın ‘Deli deli olma’ adlı filminde de olduğu birçok filme de rol almıştı. Ama 27 Mart Dünya Tiyatro Gününde de olduğu gibi Türkiye’de olduğu gibi Kars’ta da sanatın her alanında olumsuzluklardan payına düşeni alıyor.
İYİ BİR TİYATRO, TÜM İNSANLARA, KENDİNE ÇEKİ DÜZEN VEREN BİR KADININ AYNA KARŞISINDA YAPTIĞINI YAPTIRIR
İsrafil Parlak, emekli olup ta vefasızlık nedeniyle Kars’tan ayılmadan önce tiyatro ile ilgili olarak: “Tiyatro; insanları baskılardan kurtarır, onların düşünüp de yüksek sesle söyleyemeyeceği şeyleri dile getirir. Açık sözlü bir sanattır tiyatro; hemen herkese hitap eder. onun içinde bazı dönemlerde kendisinden korkulan, çekinilen bir kurum kimliği kazanmıştır. Nitekim Gogol'un, ‘Yüzünüz çarpıksa aynaya kızmayın; o, her şeyi olduğu gibi gösterir.’ sözü tiyatronun yasaklandığı bir dönemde söylenmiştir. Bu söz aynı zamanda onun işlevini de açıklar. İyi bir tiyatro, tüm insanlara, kendine çeki düzen veren bir kadının ayna karşısında yaptığını yaptırır.”demişti.
-KHA-
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.