
Karslı Karadenizliler piknikte
Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelerek Kars’ta görev yapan Karadenizli vatandaşlar, Kars’a bağlı Merkez Bulanık Köyü halkıyla piknikte bir araya geldiler.
Kars’ta Karadenizliler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği adı altında kurdukları dernek sayesinde Bulanık Köyü’nün de Artvin kökenli olduğunu öğrenen Karadenizliler, kilometrelerce uzakta kendi kültürlerini yaşamanın tadını köylülerle birlikte zirvede düzenledikleri hafta sonu pikniğiyle çıkardılar.
1949 yılında Kars’a göç eden Bulanık Köyü’nün yayla kültürüne merakı ise köy bitişiğinde bulunan “Ziyaret” diye adlandırdıkları dağın zirvesine yol yapmış olmalarıyla dikkat çekti. Onlarca arabayla zirveye kadar çıkan Karslı Karadenizliler semaverleri yaktı, mangalları tutuşturdu, horonlar tepti ve gönüllerince eğlendiler.
38 hanelik Merkez bulanık Köyü’nün Karadenizliler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği birlikte organize ettiği Yayla şenlikleri havasında geçen hafta sonu pikniğine Kars İl Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Vali Yardımcısı Faruk Ekiz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, İl Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış da aileleriyle birlikte katıldı.
KARS’TA KARADENİZ KÖYÜ OLDUĞUNU YENİ ÖĞRENDİLER!
Kars İl Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Karadenizlilerin milli duygularını, kültürlerini her gittiği yere götürebilmeleri konusuna değinerek, “Karadeniz insanı Türkiye’de hemşerilik kültürünün, komşuluk ilişkilerinin nasıl olması gerektiğiyle ilgili model bir bölgedir. Bizler burada bulunmaktan büyük keyif aldık ve Karadeniz kültürünü yeniden hatırlayarak da çok mutlu olduk.” dedi.
Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan da eşiyle birlikte Pazar gününü değerlendirdiği “Ziyaret” zirvesinde, “Kars’ta yaşayan Karadenizli hemşerilerimizle beraber burada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Gittikleri her yere kültürlerini, örf ve adetlerini götürerek oraya da o kültürü kazandırmayı başaran Karadeniz insanı aslında inşaatta çimento görevini üstlenmiş oluyor. Bize göstermiş oldukları ilgi ve alakadan dolayı çok teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış da Merkez Bulanık Köyü’nün Karadeniz kökenli olduğunu yeni öğrendiğini söyleyerek, “Çok güzel bir yer seçmişler, her ne kadar Karadeniz’deki kadar ağaç yoksa da bir o kadar yeşil olduğunu görüyoruz. Herkesin kendi kültürünü yaşatması çok hoşuma gitti. Çok güzel bir atmosfer ve çok samimi bir topluluk var. Karadeniz yöresinden yiyecek, içecekler hazırlayarak bize Karadeniz’e gitmeden Karadeniz’i yaşattılar.” ifadelerini kulandı.
Piknikte Karadeniz yöresine ait yiyecekler hazırlandı. Artvin kökenli Bulanık Köyü halkı konuşmalarından bir şey kaybetmediği gibi mutfak kültürlerinden de hiç taviz vermeden yaşadıkları göze çarptı. Köy sakinlerinden Güldane Aydın hazırladıkları yiyeceklerden Fırın, kuzine sobası veya tandırda arasına ceviz ve un karışımı katılarak pişirilen ekmek (KETE), İçine kavrulmuş un, kırılmış ceviz veya fındık konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür (KATMER) ve Artvin yöresinin vazgeçilmez tatlarından olan Bişi örneklerini verdi.
KARADENİZLİLER HER YERDE VARDIR, HER ZAMAN DA OLACAKTIR!
1984 yılından 2009 yılına kadar Merkez Bulanık Köyü’nün muhtarlık görevini üstlenen Mikail Tekin de “Biz Artvin ilinden ilk geldiğimizde Digor’un Varlı Köyü’ne yerleştik ama orada geçim sağlayamayınca 1949 yılında şuan bulunduğumuz köye yerleştik. Köye yerleştikten sonra buralara kadar gelebilmek gurur verici bir olaydır. Kars’ın içerisinden de olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden bugün buraya gelen herkese teşekkür ediyorum. Etrafımızdaki doluluk bize büyük bir gurur verdi, bizler de bu şerefi yaşatmak adına elimizden geleni yapacağız. Karadenizliler her yerde vardır, her zaman da olacaktır.” diye konuştu.
Köyün ilk yerleşimcileri arasında olan Hakkı Aydın Karadeniz’i özlediğini söylerken, piknikte de kendini yalnız bırakmayan eşi Elvinur Aydın da, sonradan yerleştikleri bu köyde 5 çocuk büyüterek, asker ettiğini vurguladı. 50 yıldır burada yaşadıklarını belirten Elvinur Aydın, “Biz Artvin’in Pınarlı köyünden gelerek burada köy yaptık. 5 çocuk büyüterek asker ettim. Şimdi de piknikte hemşerilerimizle bir araya gelmek bizi gençleştirdi.”
Kars’a bağlı Merkez Bulanık Köyü, Ahıska kökenli Kıpçak Türkü olan, Ardahan'ın Posof ilçesi ve Artvin'in Şavşat ilçesinden gelenler tarafından kurulmuştur. Kıpçak Türk'ü gelenek ve görenekleri yaşatan köyün şivesinin de geldikleri gün kadar orijinal kalmış olması gözden kaçmadı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.