1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karslı kadınlar halı kursunda
Karslı kadınlar halı kursunda

Karslı kadınlar halı kursunda

Karslı Girişimci Kadınlar Derneği’nin İŞKUR ve Halk Eğitim destekli faaliyete sokulan 38 günlük Halı Dokuma Atölyesi, belediyenin temin ettiği mekanda kadınların hünerli elleriyle yürütülüyor.

A+A-

Projenin son günlerine yaklaşılırken pazar bulamamaktan dert yanan kadınlar Pazar bulunması ve bu tür kursların devamlılığının sağlanması halinde aile bütçelerine önemli oranda katkı sağlayabileceklerini söylediler.

Belediye eski binasında faaliyet gösteren kursa 10 kadın katılıyor. 30 iş gününde tamamlanacak olan kurs 09.00-14.30 saatleri arasında veriliyor. Hem aile bütçelerine katkı sağlamak hem de el becerilerini yaygınlaştırmak için kursa katılan ev kadınları günlük 20 TL kazanıyorlar. Kadınların tek sıkıntısı ise kurs sürelerinin azlığı ve Pazar sorunu. Pazar bulunamadığı için tercih fazla olmayınca kurs süreleri de kısıtlı oluyor. Bu da kadınların kısa süren umutlarını kırıyor. 28 iş gününde toplam 760 TL kazanan kadınlar bu parayla da önemli ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar. 60 yaşındaki Şengül denli de kursun en yaşlı kadınlarından biri. Denli, eline geçen bu parayla bir yandan akrabasına çeyizlik hazırlıyor diğer yandan da yine askerde olan bir akrabasına para gönderiyor. Arta kalan miktarla da kendi ihtiyaçlarını karşılıyor. Kursa gelmeyi, kadınlarla bir arada olmayı, iş yapmayı ve üretimde yer almayı çok sevdiğini söyleyen Denli Nine kursun bitecek olmasına çok üzüldüğünü belirtiyor. Büyük bir hevesle kendi elleriyle dokuduğu Kafkas Halısına gözü gibi bakan Denli Nine, kursa her geldiğinde çocuklar gibi sevindiğini ve kendini son dereceye rahat ve mutlu hissettiğini söylüyor.

Karslı Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Serap Çetin Çağatay, “Kursumuz 7 Temmuz’da başladı. Toplam 38 iş günü olarak ayarlandı. Kursumuz İŞKUR, Halk Eğitim ve Karslı Girişimci Kadınlar Derneği işbirliği, Belediye’nin de mekan sağlamasıyla ortaklaşa açtığımız bir kurstur. Kursumuzda şu anda 10 kadın çalışmakta. Kurstaki amacımız; unutulmaya yüz tutmuş ürünlerin gündeme getirilmesi yada kadınlar üretim atölyeleri kurarak ekonomik özgürlüklerine kavuşmalarını sağlamaktır. Eğer ülke kalkınmasında kadınlar başak rolünü üstlenmişse kadınların da desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Bu tarz üretimler ev kadınları için son derece elverişli bir üretimdir. Çünkü tamamen kadın ortamıdır, kadınlar kurslara çocuklarını bile getirebiliyorlar hem de kadınların bildiği bir iştir. Onun için bu üretimleri yaptığımız zaman Pazar alanlarının olmayışı bizim üretimlerin devamını sağlamıyor. Şu anda kısır bir döngü içerisindeyiz. İstediğimiz kadar kaliteli ürün çıkartalım ancak Pazar alanı olmayınca sıkıntı çekiyoruz. Tabi ki Pazar alanı istiyoruz. Çünkü Türkiye genelinde el dokuma atölyelerinin satış mağazalarının var olduğunu biliyoruz ama ulaşamıyoruz. Biz o tür işletmelerin, firmaların bizlerle bağlantıya geçmelerini arzu ediyoruz, bekliyoruz. Çünkü; istenilen kalitede ürün çıkartabilecek kadınlarımız var. Çünkü; geçmişten gelen bir kültürdür bu dokuma atölyesi. Ancak Pazar alanının olmayışı bu kursların tamamen sürdürülebilirliğinin olmayışının sebebidir. Kursiyerlerin kazancı ise sadece İŞKUR’un verdiği günlük 20 TL cep harçlığıdır. Bunun dışında kadınlar, eğer sipariş varsa kurstan sonra devam edebiliyorlar. Tamamen derneğimizin sağladığı iplik ve diğer ekipman imkanlarından yararlanabiliyorlar ve yapıp satabiliyorlar.” dedi.

Halk Eğitimin finansa ettiği kursun usta öğreticisi Melek Babür de, “Açtığımız kursun halı desenleri ve dokumasıyla ilgilenen eğiticiyim. Kursiyerlerimiz sabah 09.00’da geliyorlar ve 14.30’a kadar verdiğimiz dersleri hali üzerinde, tezgah üzerinde yerine getirmeye çalışıyor. Günde 5.5 saat çalışabiliyorlar. Genellikle Kafkas motiflerini uyguluyoruz. Bu kursumuzda kilime uygulanan Kafkas çengeli motifini halıya uyguladık. Atatürk portremiz, bayrağımız, manzaramız, seccademiz çizimleriyle beraber daha bir çok motif işlendi. Pazar sıkıntımız çok büyük. Hanımlarımız üretimi seviyor, beceriyor da, evlerine katkıda da bulunmak istiyorlar ama Pazar alanını oluşturamıyoruz. Bu işin satış aşamasında olan insanlardan bizden talepte bulunmalarını istiyoruz. Bize her hangi bir şekilde ulaşabilirler. Karslı Girişimci Kadınlar Derneği’nin internet sitesinden de ulaşabilirler. Bizlerde onların siparişlerini bize destek oldukları takdirde her şekilde yerine getirebiliriz.” diye konuştu.

Kursiyerlerden 601 yaşındaki Şengül Denli ise, “Karslıyım, 1 aydır da da bu kursa geliyorum. Burada halı ördüm, kaz motifini halıya işledim. Kursun devamını istiyorum. Devamı olursa daha güzel işler üretebiliriz. Bu kursların bize çok faydası oluyor. Kazançlarımızla, çevremize yardımda da bulunabiliyoruz. Kendi el harçlığımız oluyor. Gönlümüze göre alış-veriş yapabiliyoruz. Örneğin bir akrabama çeyiz sandığı aldım, askerde olanlara harçlık gönderdim, kendi bazı ihtiyaçlarımı aldım. Devam ederse çok mutlu oluruz ve ben yine bu tür kurslara zevkle katılırım ve arkadaşlarımla, hocalarımızla birlikte daha güzel şeyler üretirim.  Serap hocaya, Melek hocaya teşekkür ediyorum. Koşturuyorlar, bizim için ellerinden geleni yapıyorlar. Eğer harçlık da aldıysak bu da onların sayesinde, destekleriyle oldu. Belediye Başkanımız, Halk Eğitim ve Valimizde bize yardımcı olursa çok iyi olur.” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.