1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karslı dağcılar, Haça Dağı’na zirve yaptı
Karslı dağcılar, Haça Dağı’na zirve yaptı

Karslı dağcılar, Haça Dağı’na zirve yaptı

Kars Dağcılar, Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği tarafından Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü işbirliği ve Azerbaycan Kars Başkonsolosloğu'nun desteği ile Nahçıvan’da ki Haça Dağı’na tırmandı.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Türkiye'nin farklı illerinden dağcılar, Iğdır’da bir araya geldikten sonra Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde ki 2452 rakımlı Haça Dağı'na tırmanış gerçekleştirdi. Zorlu kış şartlarında 8 saatte Haça Dağına zirve yapan dağcılar, 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında Ermeniler tarafından düzenlenen saldırıda şehit edilen Azerbaycan Türklerini ve Karabağ topraklarının tekrar geri alınması sırasında şehit olanları andı.

Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Başkanı ünlü dağcı Orhan Kozan rehberliğinde gerçekleştirilen tırmanışta zirve yapan Kars, Iğdır, İzmir ve Gaziantepli dağcılar açtıkları ve üzerinde "Hocalı Şehitleri'ni saygıyla ve minnetle anıyoruz" yazılı pankartlarla Hocalı ve Karabağ şehitlerini anarak ‘Karabağ Azerbaycan’dır” sloganı atılar. Azerbaycan ve Türk Bayrakları açan dağcılara, Nahçıvan Devlet Televizyonu da eşlik ederek, destek verdi. Dağcıların tırmanışı Nahçıcan’da büyük ilgi görürken, tırmanışa katılan Türk heyeti, devlet büyükleri tarafından hürmetle karşılandı.

Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar ve dağcılar tırmanışın ardından Nahçıvan’ın Türkiye Başkonsolosu Mehmet Emin Kiraz ve Nahçıvan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Mayis Aiyev’i makamlarında ziyaret ederek bir süre görüştür. Ziyaretler sırasında Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar, kendilerine tırmanış anısına plaket sundu. Karslı dağcılar, Tacettin Durmuş, Batuhan Caner Kayhan ve Yağız Cemal Köse de tüm dağcılar adına üzerinde Ani Ören Yeri’nin fotoğraflarının bulunduğu seramik hediye ettiler.

Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar, yaptığı açıklamada, Hocalı ve Karabağ şehitlerini rahmetle ve minnetle andıklarını söyledi. Hocalı ve Karabağ şehitlerini Haça Dağı’nın zirvesinde zorlu bir tırmanışın ardından Azerbaycan ve Türk bayrakları açarak anan dağcılara teşekkür ederek, hüznü ve zaferi birlikte yaşadıklarını söyledi. Başkan Ziya Zakir Acar ayrıca etkinliğin gerçekleşmesinde büyük destek veren Nahçıvan Devlet yetkilerine ve Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev’e teşekkür etti.

Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Genel Başkanı Orhan Kozan da Anadolu Ajansı Iğdır Muhabiri dağcı Bülent Mavzer ve Kars Havadis Gazetesi Muhabiri dağcı Tacettin Durmuş’a yaptığı açıklamada, bir kez daha Hocalı şehitlerini anmak için yaptıkları zirve faaliyetin daha anlamdı olduğunu söyledi.

Zorlu zirvenin kendisinin üçüncü, Zirve Dağcılık olarak dördüncü anma tırmanışı olduğunu söyleyen Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü işbirliği Orhan Kozan "Daha önceki tırmanışlarımızda Hocalı şehitlerini anarken içimiz buruktu. Ancak Azerbaycan'ın zaferinden sonra, bu topraklarını geri alınmasından sonra, bu kez daha bir anlam kazanarak geldik. İçimizdeki burukluk tabi ki var, ama sevincimiz daha büyük. Karabağ, Hocalı Azerbaycan'dır diyorum. Bu zafer Türkü bölmek isteyenlere karşı güzel cevap oldu. İnşallah Turan yolu da açılacak ve turan ülkümüzde gerçekleşecektir." dedi.

Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Gaziantep Şube Başkanı Emine Özdemir de, açıklamasında, yoğun fırtına ve kardan dolayı çok zorlu bir tırmanış olduğuna dikkat çekerek, bu tırmanışın son derece anlamlı olduğuna vurgu yaptı. 

Faaliyete Kars'tan katılan gazeteci Tacettin Durmuş da, "Hocalıda katledilen soydaşlarımızda rahmet anarken, Karabağ zaferinde mücadele veren askerlerimizi de buradan kutluyoruz. Tek umudumuz böylesi açıların bir daha yaşanmamasıdır. İnşallah bu bölgelerde bir daha savaşlar gözyaşları yaşanmaz. Kafkaslar yüz yılarca hep savaşlarla anılmıştır, tek temennimiz buralarda gözyaşı, savaşların yerine sportif etkinlikler olur." Diye konuştu.

Iğdırlı Dağcılardan Muhammet Akkuş da, geleneksel olarak her yıl yaptıkları bu tırmanışı bu yılda hava muhalefetine rağmen gerçekleştirdiklerini belirterek, "Her yıl Hocalı şehitlerini bur zirvede anıyoruz, bu yıl yine bunu gerçekleştirdik. Ayrıca Karabağ zaferinde şehit olan Azerbaycanlı Türk kardeşlerimizi de burada rahmetle anıyoruz. Bu tırmanışımız tüm şehitler için oldu."dedi.

Haça Dağı zirve tırmanışı ve etkinliklere Ziya Zakir Acar, Orhan Kozan, Bülent Mavzer, Muhammed Akkuş, Sabri Sarcan, Tacettin Durmuş, Batuhan Caner Kayhan, Yağız Cemal Köse, Emine Özdemir, Ali Güngör, Mehmet Küçükler ve Nahçıvan Devlet Televizyonu kameran, muhabir ve yöneticileri katıldı.

BÖLGE, ADINI NUH PEYGAMBER"DEN ALIYOR

Öte yandan Mitolojik ve dini anlamlarla anılan Haça Dağı ve çevresi, adını Nuh Peygamberden alıyor ve Nuh Tufanının bu gölge yaşandığına inanılıyor. Nahçıvan’da ki bazı yer adlarının Nuh Peygamber tarafından konulduğu ve hatta geçmişi 5 bin yıla dayanan Nahçıvan adının, Nuh Çıhan ile alakalı olduğu, Nevruz’un da ‘Nuh-ruz’ olduğu da söyleniyor. Nevruz, Hahçıvan ve Azerbaycan’da günlerce çok farklı ve zengin fini etkinliklerle kutlanılıyor. Nahçıvan’ın merkezinde Nuh Peygamber’in türbesi de bulunuyor ve yoğun ilgi görüyor. Nahçıvan Kalesi’nin yanında bulunan Nuh Peygamber’in türbesinin tam karşısında üzerinde yarığı ile Haça Dağı’nı görmek heyecanlandırıyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.