1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karslı dağcılar bir ilki hayata geçirdi
Karslı dağcılar bir ilki hayata geçirdi

Karslı dağcılar bir ilki hayata geçirdi

Kars Kafkas Dağcılık Spor Kulübü, ülkemizi ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının etkisinden kurtulmak ve kapalı alanda yapılan spor aktivitelerini açık alana taşıyabilmek amacıyla kaya tırmanışı faaliyetlerini hayata geçirdi.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Kars Kafkas Dağcılık Spor Kulübü üyesi dağcılar, bu hafta da keşif güncelerine tarihi Kars Kalesi arkasında bulunan ve ‘Dere İçi’ diye bilinen Yeniçeri Vadisinde kaya tırmanışı yaptı.

Karslı Türkolog, yazar ve turizmci Ali Canip Olgunlu’nun ifade ettiği gibi Yeni Çeri Vadisi ve tabyalar bölgesinde doğa yürüyüşü yapan dağcılar daha sonra daha sonra kurdukları istasyonda kaya tırmanışı ve inişi gerçekleştirdiler.

Kars Kafkas Dağcılık Spor Kulübü Başkanı Ahmet Öztürk ve kurucu üye Alpay Kormaz’ın diğer üyelerinde kaya tırmanışı eğitimi verdiği etkinlikte, Kars’ın tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra doğa sporları açısından da eşsiz değerlere sahip olduğunu ortaya koydular.

Kars tarihinde bir ilki gerçekleştiren sporcular, sadece Avrupa ve ABD gibi ülkelerde kaya tırmanışı sporu yapıldığını, hafta sonu çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimi için gerekli olan Boulder (Yapay tırmanma duvarı) etkinliklerine götürdüklerini belirttiler.

Kars’ta yapay tırmanma duvarı olmadığından dolayı kaya tırmanışı için Kars Kanyonunda kendi imkanları ile tırmanış duvar alanı oluşturan Karslı Dağcılar, Dereiçi’nde yürüyüş yaptıktan 25 metre yüksekliğindeki kaya bloğundan iniş ve tırmanış yaptılar.

Kars Kafkas Spor Kulübü Başkanı Ahmet Öztürk, Kars’ın her bir köşesinin ve hemen Kars Kalesi arkasında buluna kanyonun bir yerli ve yabancı turistler için bir cazibe merkezi olduğunu söyledi.

Tüm doğa ve sporseverleri Kars’a davet eden Öztürk, Kars’ta yaşayan tüm gençlerin de ilgi alanlarına kaya tırmanışlarını dahil etmeleri önerisinde bulunarak; “Bizler burada yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz. Yapay tırmanış duvarımız spor salonlarımız da olmadığı için, dağcılık anlamında bizler için gerekli olan bir tırmanış istasyonu bu şekilde bir fikir ürettik. Arkadaşlarımızın desteği ve memleket sevgimizden dolayı Kars’ımız için bu istasyonu kurduk. Tamamen güvenli ve profesyonel bir şekilde bu sporu yapıyoruz. Kars Kanyonunun ülkemizde ve dünyada kaya tırmanış yapanlar için bir alan haline getirmeye çalışıyoruz. Çünkü kaya tırmanışı için çok uygun bir alan mevcut. Eminiz ki Kars’ı her konuda ileri taşıyacaktır. Ülkemizde kaya tırmanışı istasyonu ve alanı oluşturmada Antalya, Niğde ve Samsun'dan sonra Kars ilimizi ülkemizde temsile etmeye çalışıyoruz. Umarım başarılı oluruz. Kaya Tırmanışı istasyonumuz Kars için hayırlı olsun.” Dedi.

Öte yandan Karslı Dağcılar başarılı bir şekilde iniş ve tırmanış yaptıktan sonra tırmanış istasyonu ve etrafında çevre temizliği de yaparak alandan ayrıldılar.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.