1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karslı aktarlar kışa hazır!
Karslı aktarlar kışa hazır!

Karslı aktarlar kışa hazır!

Kars’ta havaların soğuması ve çetin geçen kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, aktarlar kış hazırlıklarını tamamladı. Vatandaşların aktarlara olan yoğun ilgisi devam ediyor.

A+A-

Volkan KARABAĞ

Başta grip olmak üzere birçok kış mevsiminin hastalığı için aktarların yolunu tutan vatandaşlar, akciğere ciddi anlamda zarar veren koronavirüs salgını ile mücadele konusunda bitkisel tedavisi ile bilinen hatmi çiçeğinden de almayı ihmal etmiyor.

Kars’ta baba mesleği aktarlığı devam ettiren aktar Sedat Gülver, kış mevsimi ile birlikte yaşanan mevsimsel değişikliklerin, insan vücudu üzerinde farklı etkiler bıraktığını belirterek, doğal bitkilerin vücudun mevsimsel değişikliklere ve kış mevsimine hazırlanmasına katkı sunduğunu söyledi.

Mevsim geçişlerinde havlıcan, zencefil, tarçın, zerdeçal, karanfil tüketilmesinin son derece faydalı olduğunu ifade eden Gülver, doğal antibiyotik olan propolisin ya da multi vitaminler ve antioksidan özelliği bulunan üzüm çekirdeğinin de kullanılabileceğini vurguladı.

Hastalanmamak için ıhlamurun mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirten Gülver, bağışıklık sistemini güçlendiren ekinezya ile kuşburnunun da kullanılması gerektiğine dikkat çekerek, “Kars’ta en fazla tüketilen doğal bitkiler arasında Tarçın ve Kök, Zencefil, Ihlamur, Nar Çiçeği ve Adaçayı yer alıyor. Bunlar soğuk algınlığına birebirdir. Nar Çiçeği şeker hastalığına iyi gelir. Nane limon Karslılar da soğuk algınlığı için vazgeçilmezdir. Yine Kars yöresine has olan kızılcık ekşini şeker hastaları kullanır ve bu hastalığa çok iyi geldiği bilinir. Kağızman kaysısından yapılan aşma ise Karslılar için vazgeçilmez bir bitkidir. Barsak sistemine çok iyi gelir. Sinameki gibi diğer bitkilerimizde var ve Kışın vaz geçilmez doğal bitkileridir. Nane limon da soğuk algınlığı için Karslıların vazgeçilmezidir. Yine Kars yöresine has olan kızılcık ekşini şeker hastaları kullanır ve bu hastalığa çok iyi geldiği bilinir. Kağızman kaysısından yapılan aşma ise Karslılar için vazgeçilmez bir bitkidir. Barsak sistemine çok iyi gelir. Sinameki gibi diğer bitkilerimizde var ve Kışın vaz geçilmez doğal bitkileridir.” dedi.

Kışın tüketilmesi sağlıklı olan 3 çayın tarifleri şu şekilde:

Rezene çayı

1 fındık büyüklüğünde zencefil

1 adet elma

1 tatlı kaşığı bal, 2-3 çubuk tarçın

1 litre su

Elma, zencefil ve tarçını kaynatın. Kaynayan suya 2 gram rezene ekleyip 10-15 dakika demleyin. En son balı da ekleyip servis yapabilirsiniz.

Karışık kış çayı; kuşburnu

1 adet elma

2 adet çubuk tarçın

1 litre su

Grip, nezle gibi soğuk algınlığı şikayetlerine iyi gelir. C vitamini içerir. İdrar arttırıcı bileşenleri sayesinde böbrek taşı düşürmeye yardımcı olur. Kuşburnu, C vitamininden zengin olduğu için C vitamini eksikliğinde içilebilir. Elma ve tarçını kaynatın. 2 gram parçalanmış kuşburnu üzerine ekleyip 10-15 dakika demleyin. Yemeklerden yarım saat sonra içilmesi önerilir.

Bağışıklık güçlendiren kış çayı; ıhlamur

1 limon limon

1 tatlı kaşığı bal

1 fındık büyüklüğünde zencefil, karabiber

1 litre su

Solunum sistemi rahatsızlıklarında etkilidir. Öksürük durumunda balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Ağrı gidericidir. İçinde bulunan uçucu bileşenler sayesinde soğuk algınlığı şikayetlerini azaltır. Müsilajlar sayesinde boğaz tahrişini önler. Flavonoitler de enfeksiyon giderici ve ağrı kesici etkisiyle oluşan tahrişin iyileşmesine yardımcı olur. 2 gram ıhlamur üzerine sıcak su ekleyip 10-15 dakika demleyin.

karsli-aktarlar-kisa-hazir!-(1).jpgkarsli-aktarlar-kisa-hazir!-(2).jpgkarsli-aktarlar-kisa-hazir!-(3).jpgkarsli-aktarlar-kisa-hazir!-(4).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.