1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars'ın Kentsel Dönüşüm Projesi
Karsın Kentsel Dönüşüm Projesi

Kars'ın Kentsel Dönüşüm Projesi

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, ilk olarak Bayrampaşa ve Atatürk mahallelerinde hayata geçirilecek ardından da 7 mahallede uygulanacak olan Kentsel Dönüşüm Projesi’ni, TOKİ yetkilileriyle birlikte basına tanıttı.

A+A-

Başkan Bozkuş’un başkanlık ettiği Belediye Meclis Salonu’ndaki toplantıya Ankara İmar Firması yetkilileri Şehir Plancısı Gürkan Coşkun, Durdu Dereci, Kibar Çoban, Esma Çoban, Atatürk ve Bayrampaşa Mahalle Muhtarları ile gazeteciler katıldı.

BU PROJE İLE MAHALLERİMİZİN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK

Başkan Bozkuş, her iki mahalleye yapılacak olan örnek projenin, konutların, iş merkezlerinin Kars’a hayırlı olmasını dileyerek, “Bu proje ile mahallerimizin çehresi değişecek. TOKİ’ye sunduğumuz Kentsel Tasarım Projesi de bu paralelde devam edecek. Bütün bunları dikkate aldığınızda Belediye binasının yapılması, hayvan pazarının dışarıya alınması, stadyumun dışarıya alınması ve bugünlerde asfalt işine başlıyoruz. Sonuç itibariyle bir sorunumuz kalmadı” diye konuştu.

BİZ BELEDİYE OLARAK 12 MİLYON LİRA HİBE ETTİK

Bozkuş, vatandaşların TOKİ konutlarına girdikten sonra ödemeye başlayacaklarını belirterek, “Şahıs peşin olarak parasını ödedikten sonra hemen tapusunu alır. Yasalar buna müsaittir. Aylık 25 lira ödeyecektir. Para ödeyemedi mi Belediyemize gelsin biz ödeyelim. Ya da Sosyal Yardımlaşma öder. Zaten 100 lira ödeyecek çok da az kişi çıkar. Eğer araba parası veriyorlar. Dolmuş ücretleri veriyorlar. Biz belediye olarak 12 milyon lira hibe ettik. 17 milyon lira toplu konut idaresine verdik. Toplam 30 milyon TL etti. Emlak değerleri 4 liradan 60 liraya çıkıyor. Burada devlet yapacağını yaptı. 800 kişi içerisinde 150 kişinin kaçak yapısı vardır. Bu 150 kişi de çok ciddi anlamda mağdur durumda değildir. Bolu şehir merkezinde ASPES borulu şebek var. Bolu Belediyesi ile görüşüyoruz. “Yer altına girelim mi girmeyelim mi” diye ve ikinci dönemini yaşıyor. Biz daha yeni geldik. 2 yıllığız. “Girelim mi girmeyelim mi” tartışmadık. Hemen girdik ve belli bir mesafe aldık. Bu da Kars için olumlu bir gelişmedir. Bunun yanında da projelerimizi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bunlar kolay olmadı tabi ama sonuçta Karslı kazanacak.” dedi.

2030 TANE KONUTUN MALİYETİ 200 MİLYON TL’DİR

Bozkuş, daha sonra şöyle konuştu:

“Orada oturan vatandaşlarımızın gerek mevcut konutların gerekse arsalarının maliyeti yaklaşık 39 milyon TL’dir. Ama orada yeni yapılacak olan 2030 tane konutun maliyeti ise 200 milyon TL’dir. Tolu Konut İdaresi Başkanımız siyasete girdi. Kendisinin bize ciddi anlamda Erdoğan Bey’in katkıları olmuştur. Kars ile ilgili ifadesi, “Kapımız sonuna kadar açıktır.” Burada Başbakanımızın Kars’a olan ilgi ve alakasından kaynaklanmıyor. Kars ile ilgili özellikle, gecekondu bölgelerinin ıslah edilmesiyle ilgili kendisine talimatı vardı. Oradaki konutlar yapılırken fazla aşırı derecede mevcut konut bulunmadığından kimseyi de evinden etmeyeceğiz. Yapılacak konutlar daha sonra aşağı tarafa geçilecekse aşağıdakileri de yukarıdaki konutlara taşıyacağız. Yukarıya taşındıklarında ise aşağıda boşalan eveler sökülecektir. Onların yerinde de yeni bloklar yapılacak. Bu şekilde de hiç kimse evinden o bölgeden çıkmadan aşırı derecede mağdur olmadan konut sahibi olmuş olacaktır.

BELEDİYE OLARAK 100 CİVARINDA KONUTTAN VAZGEÇTİK

Biz belediye olarak 100 civarında konuttan vazgeçtik. Bunun sebebi ise, gezdik, Fevzi Çakmak, Bayram paşa, Atatürk mahallesi, Yusuf paşa, Sukapı bu bölgelerde insanlarımızın oturamayacağı konutlar var. sosyal devlet diyoruz. Belediyede sonuçta devletin bir kamu kuruluşudur. Sosyal devletin görevi vatandaşına sağlıklı ortamı sağlamaktır. Ama her yıl sağlıktan, eğitimine, ulaşımına kadar yardımcı olmak zorundadır. Bizde bu anlam içerisinde belediyenin 120-130 tane konutu olmuş ama insanları çaresizlik içerisinde konutu olmayan, çadırdan daha kötü evlerde oturuyorsa ne yazar. Biz de bu mantıkla hareket ederek elimizden gelen desteği vermeye çalıştık. Burada firmamızın çok ciddi çalışmaları oldu. 5-10 sefere yaz boz yaptılar. Acaba nasıl faydalı olabiliriz? Orada yaşayan insanlarımız nasıl ucuz konuta sahip olabilir? Ve çok da özveriyle çalıştılar. Bu o kadar da kolay bir iş olmadı. Defalarca bilgisayar ortamında silip tekrardan yaptılar. Tekrardan hesaplayıp tekrar projeyi gündeme getirdiler.

KARS’TA ÖRNEK OLACAK

Orada binalarımız önceden 10-12 kat şeklinde düşünüldü. Sayın Başbakanımız 8 Ocak’ta buraya gelip bana “Kat sayısı nedir?” diye sorduğunda yüksek söyleyince onlar indirmemizi söylemişlerdi. Arkadaşlarımız tekrardan o dönemde hazırlanmıştı proje. Yeniden kat sayılarını düşürerek insanlarımızı tekrar mağdur etmeden, kat sayısı arttığında bizim çok ciddi anlamda karımız oldu. Ama düşürdüğümüzde metrekare olarak yer aynı yer. Dolayısıyla burada da çok ciddi anlamda özverili ama Kars’ı Kars halkını, Bayrampaşa, Atatürk mahallesinde oturan insanları düşünerek bir çalışma yaptık. Bunun nedeni diğer 9 mahalleye örnek olsun. Onlarda bu tür katkılarla Kentsel Dönüşüm Projesi kapmasında ancak Kars’ta gecekondunun önlenebileceğine kanat getirsin diye ve inansınlar.

VATANDAŞLARIN GERÇEKTEN NE SORUNLAR YAŞADIKLARINI ÇOK NET GÖREBİLİYORUZ

TOKİ ve Belediyenin 30 milyon TL katkısı vardır. Tapusu olan üzerinde ciddi mülkü olan insanların birçoğu birkaç tane ev aldılar. Orada diyelim ki yarın 75 metrekare bir daireye sahip olan bir vatandaş 75 milyardan aşağı onu satmaz. Yüzde 36’sı arazinin maliyeye aittir. Yüzde 27’si de bizim. Dolayısıyla ağırlıklı istenilen rakama ulaşmıştır. Burada itiraz etmek şunu bunu konuşmak vatandaşın aleyhine gelişme demektir. Çünkü böylesine bir mahalle elde ediliyor ve sağlıklı konutlar elde ediliyor. Atatürk mahallesini ele aldığımızda oranın ve Bayrampaşa mahallesinin 9 mahallenin sadece konutlar hariç alt yapı hizmetleri 500 milyon TL tutuyor. Siz şimdi burada 9 mahallede yapılacak konuta devlet 350 milyon TL bir yatırım yapacak. Bunun içerisinde altyapı yatırımı da var. Suyu, kanalizasyonu, kaldırımı, bunların hepsi var. Devletinde hiç kimseden bir kuruş para almadan bunları yapar teslim ederse devletin kafadan 150 milyon TL karı var. 4 milyon metrekare de arsa karı olmuş olacaktır. Çünkü oranın arsalarının çoğunluğu maliye ve belediyenin gözüküyor. 150 tane kaçak yapı var. 150 kişinin “Ben katılmıyorum.” Deme şansı var mı? Tabi ki yoktur. Çünkü kaçak yapı var. yüzde 36’sı maliyeye ait araziyi biz yazı yazdık Bakanlar Kuruluna sunduk bize devir etti. Yüzde 27’si yine belediyenin. Biz hep olumsuz yönlerini düşünüyoruz. Atatürk mahallesine gittik, bayram paşaya gittik. Herkes dört göle bunu bekliyor. Çünkü oradaki ailelerin, vatandaşların gerçekten ne sorunlar yaşadıklarını çok net görebiliyoruz. Diğer önemli konuda bu iki mahallenin vergi beyan değerleri 4 liradır. Biz onu 60 ve 80 milyon arasındaki değerlere çıkarttık. Öyle 39 milyon TL oldu. Belediye olarak biz buradaki insanlara 50-60 milyon TL menfaat sağladık. TOKİ şunu söyleyebilirdi. “Vergi beyan değeri neyse ben onu kabul ediyorum.” Biz zamanından önce onu meclisten geçirdik. Değerlerini yükselttik.

BELEDİYE YÜZDE 90 HAKKINDAN VAZGEÇTİ VE VATANDAŞA BUNU BEDELSİZ OLARAK TERK ETTİ

Ankara İmar Firması yetkilileri Şehir Plancısı Gürkan Coşkun da, Atatürk ve Bayrampaşa mahallesinde 375 dönüm araziden oluşan kentsel dönüşüm projesiyle 39 milyon liralık kamulaştırma bedelinin söz konusu olduğunu söyledi.

Coşkun şunları kaydetti:

“39 milyon liraya karşılık bir proje oluşturulduğunu belirten Coşkun, şöyle konuştu: ‘’Vatandaşın tamamıyla yararına olmasını düşündüğümüz kentsel yaşam standartları yüksek, spor alanlarıyla, ticari ünitelerle altyapısı bitirilmiş bir kentsel yaşam alanı oluşturuluyor. Oluşturulan bu projede 2 bin 30 adet konut üretildi ve bu konutlarda 4 adet mimari tip üretildi. Bunlar 75, 85, 120 ve 150 metrekareliktir. 150 metrekarelik olanı satışa çıkartılıyor. Diğer 75, 85 ve 120 metrekarelikler de vatandaşa hakları çerçevesinde yada ufak borçlanmalarla sahip olacakları konutlar. Belediyemiz yüzde 90 hakkından vazgeçti ve vatandaşımıza bunu bedelsiz olarak terk etti. Bu terke karşılık borçlanması yüksek olan tamamıyla hak sahibi olmayan kaçak yapılarda hak sahibi konumuna getirildi. Ve bu kaçak yapılar hiçbir hakkı olmamasına rağmen aylık bin lira borçlanması gerekirken 105 lira gibi ortalama bir bedelle borçlanmaları sağlandı. Bunu yaparken de belediyemizin kendi konut haklarından aldık ve tüm vatandaşlarımıza verdik. Bu alanda haklarına istinaden 6 konut alan vatandaşımızda var, 2 konut alan vatandaşımız da var. Burada hiçbir hak yenmeden, hiçbir rant düşünülmeden tamamıyla sosyal duygular içerisinde vatandaşın karı olacak şekilde yaşam standartları yükseltilmiş bir kent oluşturuldu. Burada vatandaş kazandı. Proje aşamasında hiçbir vatandaşımızın evi yıkılmayacak, dışarıda ev tutmayacak. Boş alanda konut üretilecek. Belirlenen kıymet takdiri raporları doğrultusunda hak sahipleri ile görüşme yapılarak sözleşme imzalanacaktır.

BU PROJE KAPSAMINDA 2030 KONUT ÜRETİLDİ

Öncelikle Kars ilinin genelinde olan kentleşmesi tam anlamıyla gelişmemiş. Kentsel yaşam standartları bakımından düşük nitelikte mahallelerde Kentsel Dönüşüm Projeleri etaplandı. Bu Kentsel Dönüşüm projelerinin ilk etabında Atatürk ve Bayrampaşa mahalleleri yaklaşık 37,5 hektar. Yani 375 dönümlük bir arazi üzerinde bir pilot bölgesi seçildi. Bu proje kapsamında 2030 konut üretildi. Bu konutlar üretilirken ilk önce arazideki hak sahiplerinin tespiti ve raporlarımız hazırlandı. Bu çerçevede bir matematiksel model oluşturuldu. Bunların her birinin ışığı altında bir kentsel tasarım projesi oluşturuldu. Burada söz konusu amaç, Sayın Başkanımızın toplu konut idaresiyle olan iyi ilişkileri, toplu konut idaresinin Kars iline gerçek anlamda kararlarıyla birlikte bütünleşti ve aslen hak sahibinin yararına bir proje oluşturuldu. Burada 886 tane hak sahibi vardır.

ÖZELLİKLE KARS’IN EN ÖNEMLİ NOKTASI TURİZMİN GELİŞMESİDİR

Bunların 500 tanesi tapulu hat sahibi. 156 tane söz konusu alanla işgalci vasfında kendi arazisi üzerinde olmayan ve barınan insanların oluşturduğu bir kısım var. 230 tane de hak sahibi olan vatandaşımız var. bu çerçevede her biri 186 konutun maliyetleri ve bu çerçevede oluşturulmuş bir maliyete esas bir kentsel tasarım projesiyle ön planda olacak şekilde bir proje hazırlandı. Bu projenin içerisinde 4 tip konut tipi belirlendi. 75-85 metre dairelik sosyal konutlar da var. bunun dışında 120 ve 150 metrekarelik de konutlar üretildi. Bu proje içerisinde kapalı Pazar alanı ciddi şekilde kente hitap edecek bir alışveriş merkezi, kapalı Pazar alanın altında otoparklarıyla şekillenmiş. Özellikle kent merkezine yakın olması dolayısıyla proje alnının ciddi anlamda otopark sorunun yaşandığı kentte bir çözüm olacaktır. Bunun dışında da dinin tesisi, ticari bir ünite, sağlık ocağı, ve bu dediğimiz bütün yatırımlar proje maliyetlerine de getirilerek toplu konut bazında 23.05.2011 tarihinde ana protokol imzalanarak hayata geçirilmesi için bir başlangıç zamanına geldi. Şu anda burada bulunuyor ve projeyi de tüm Kars’a sunup vatandaşlarımızın en kısa zamanda konutlarına ulaşmasını sağlayacak muvafakat sahiplerinin anlaşmasının imzalanması aşamasına geleceğiz. Her açıdan sosyal bir projedir. Belediye kendine bir yol bulmuş bu projeyi, toplu konut kendine yol bulmuş. Son 2 yılda yeni dönem belediyeler içerisinde altyapısında çok ciddi gelişme kaydeden 4 tane belediye var. Bunlardan birisi Kars. Çok sayılı projelerden biridir. Bunlar Türkiye basınından takip ediliyor. Çünkü gelişmekte olan bir kent. Özellikle Kars’ın en önemli noktası turizmin gelişmesidir.” 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.