1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ın bir geleneği
Kars’ın bir geleneği

Kars’ın bir geleneği

Bulundukları illerden yaz tatili nedeniyle baca ocağına dönen Karslılar, ilk olarak mezar ziyaretlerinde bulunuyor ve ahrete intikal etmiş aile büyüklerine ve sevdiklerine dua edip “Fatiha” okuyorlar.

A+A-

Ülkemizin en önemli geleneklerinden biri de mezar ziyaretleri. Bu da en çok Doğu Anadolu’da yaygın. Mübarek bayramlarda bile bayram namazı çıkışında ilk olarak mezarlıklar ziyaret edilir. Herkes mezarlıklara akın ederek ahrete intikal etmiş olan yakınlarına duam ettikten sonra bayramlaşmaya başlarlar.

 

Mezar ziyareti geleneği sadece bayramlarla sınırlı kalmıyor. Kentten göç edenler veya kente tatil amaçlı da olsa geri dönenler soluğu ilk önce mezarlıklarla alıyorlar.

 

Uzun yıllar önce memleketlerinden koparak büyük şehirlere giden Karslılar, yaz tatilini fırsat bilerek memleketlerine döndüklerinde ata ve babalarının mezarlarını ziyaret ederek dua ediyorlar.

 

Ziyaretlerde sadece duayla sınırlı kalmıyor. Mezarlıkların otları temizliyor, bakımları yapılıyor ve ailenin yine bireylerine mezarların yerleri gösteriliyor. Akraba bağları nesilden nesile aktarılsın diye bu gelenek ayakta tutulmaya çalışılıyor.

 

Son olarak da Kur’an-ı Kerim’den ayetler okunuyor, dualar ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.