1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KARS’IN ARTIK COĞRAFİ İŞARETTE YOL ALMASI GEREK
KARS’IN ARTIK COĞRAFİ İŞARETTE YOL ALMASI GEREK

KARS’IN ARTIK COĞRAFİ İŞARETTE YOL ALMASI GEREK

‘Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Arttırtması Projesinin ilk toplantısının Kars’ta gerçekleştirilmesinin ardından, artık bu türden toplantılarında konuşulanların, toplantı salonlarında kalmaması gerekiyor.

A+A-

Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Artvin ve Erzurum’dan tarım ve orman il müdürleri, üretici birlikleri, oda başkanları, ticaret ve sanayi odaları, bakanlık uzmanları, Türk Patent ve Marka Kurumu temsilcileri, sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda, coğrafi işaretin önemi bir kez daha gündeme getirildi.

Toplantıda Kars Valisi Türker Öksüz, Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Yusuf Yıldırım, Kars Tarım Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün ve panelistler, yaptıkları konuşmalarda, Kars ve çevre illerin, endemik bitkiler ve bölgesel özellikleri açısından son derece zengin olduğuna vurgu yapıldı.

KARS, ŞU ANA KADAR ANCAK 6 COĞRAFİ İŞARET ALDI

Toplantıda Kars’ta, Kars çoban köpeği il birlikte 6 ürünün şu ana kadar coğrafi İşaret tescili almış olduğu hatırlatıldı. Kağızman uzun elmasının Kars İl Özel İdaresi, Kars balının Kars Arı Yetiştiricileri Birliği, Kars kaşarının Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü, Kars el halısı ve Kars Sümer halısının Kars Belediyesi ve Kars Türk Çoban Köpeğinin Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi tarafından yapılan özverili çalışmalar sonunda, coğrafi işaret tescili almış olan ürünler olduğu da dile getirildi.

COĞRAFİ İŞARETLERİN ÖNEMİ ANLATILTI

İki gün devam eden toplantılar kapsamında, coğrafi işarete sahip ya da coğrafi işaret alabilecek ürünler ve bu ürünler ile özdeşleşen üretim bölgelerinin potansiyellerinin ortaya çıkarılması yönünde tespit çalışmaları yapıldı. İki gün boyunca üreticiler, küçük ölçekli tarımsal işletmeler ve tarımsal amaçlı üretici örgütlerine yönelik farkındalık çalışmaları yapıldı. Katılımcılara coğrafi işaretlerin önemi anlatılarak, düzenlenen çalışmalar sonunda belirlenecek ürün ve illerde coğrafi işaretlere yönelik sorun ve eksiklikler tespit edildi. Tespit edilen sorun ve eksikliklere yönelik alternatif çözümler masaya yatırıldı.

KONUNUN UZMANLARI AYDINLATTI

Yapılan konuşmalarda projenin ilk toplantısının Kars’ta düzenlenmesinin önemine değinildi. Bakanlıkça hazırlanan ‘Coğrafi İşaretler’ konulu tanıtım filminin izlenmesinin ardından, Stratejik Pazarlama Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan sunum Dr. Neşe Altınbaş tarafından yapıldı. Ardından da Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Prof. Dr. Vedat Dağdemir, ‘pazarlama stratejileri konulu sunum yaptı. Daha sonra da, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Şahin ‘Kars kaşarı’, Ziraat Yüksek Mühendisi Hatice Cengiz, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Iğdır İl Müdürlüğü ve Ağrı İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından hazırlanan sunumlar gerçekleştirildi.

Yıllarca Kars’ta düzenlenen çeşitli toplantılarda Kars’ın her bir köşesinde sayısız endemik bitkilerin olduğu, yine neredeyse her bir köyümüze has coğrafi işaret tescil belgesi alacak değerler olduğuna vurgu yapılmasına rağmen bir yol kat edilmedi. Şu ana kadar bazı kişilerin özverili çalışmaları ve neticesinde Kars sadece 5 ürün ve bir de Kars köpeği ile coğrafi işaret alabildi.

VALİ ÖKSÜZ: “ÜRÜNLERİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİNİN ÇOK İYİ ANLATILMASI GEREK!

Toplantıda konuşma yapan Kars Valisi Türker Öksüz, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan, bulunduğu bölge ile özdeşleşen, yerele özgü üretimlerin tescillenerek korunmalarını ve bu sayede yok olmalarını önleyen Coğrafi İşaretlemelerde farkındalığın artırılması amacıyla düzenlenen toplantın bölgemiz ve Kars için önemli olduğunu vurguladı.

Vali Öksüz ayrıca: Kars jeopolitik konum nedeniyle tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlere ait birçok tarihi ve kültürel eserlerin yanında sahip olduğu eşsiz doğal güzellikleriyle adeta açık hava müzesi konumundadır. İlimiz her ne kadar kültür turizmi, inanç turizmi ve kış sporları turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olsa da ekonomisi genel olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Sulanabilir tarım alanları, geniş mera ve çayırları ile tarım ve hayvancılık konusunda büyük bir potansiyele sahip olan ilimizde süt, bal, et, kaşar peyniri, gravyer peyniri ve kurutulmuş kaz büyük öneme sahiptir. Bunun yanı sıra Kars El Halısı, Kars Çoban Köpeği, Kağızman Uzun Elması, Kavılca Buğdayı ve daha birçok endemik çeşitliliğiyle ön plana çıkmaktadır.”dedi.

DÜZGÜN: “KARS, 100’ÜN ÜZERİNDE ENDEMİK BİTKİYE SAHİP”

Toplantıda konuşma yapan Gıda Tarım ve Orman İl Müdür Dr. Hüseyin Düzgün de, Kars’ın bölgede olduğu kadar ülkemiz genelinde de tarım ve hayvancılığı üst düzeyde yapan iller arasında olduğunu hatırlattı.

Kars’ın 100’ün üzerinde endemik bitkiye sahip olduğunu da ifade eden Müdür Düzgün: “Kars, hayvancılığın yanı sıra, Allah’ın vermiş olduğu doğal bir güzellere yetiştiricilik alanında olsun görüntü amaçlı olsun 100’ün üzerinde endemik bitki sahiptir. Biz Kars’ta iki renk görürsünüz. Bu renkler ya beyazdır ya da yeşildir. Şu anda Türkiye'nin diğer vilayetlerine gidelim ve Edirne’ye kadar en uzak ilimize kadar gezelim arazi tamamen sararmıştır. Ama ilimizin öyle bir güzelliği Allah'ın vermiş olduğu öyle bir nimet vardır ki. Bir damla yağmur düştüğü an hatta soluğun verdiği çise düştüğü anda bile yeşillenmeye başlar. Şimdi meralarımıza çıkın yeşildir. Yani hayvanlarımız batı illerinde tamamen içeriye çekildi. Ama biz bu soğukta hala hayvanlarımızı dışarıda doğal olarak saklıyoruz.”dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.