1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Kars’ı Dünyaya Tanıttılar”
“Kars’ı Dünyaya Tanıttılar”

“Kars’ı Dünyaya Tanıttılar”

Türkiye Gazetesi Yazarı Ediz Hun, bu haftaki köşe yazısında Kuzey Doğa Derneği’nin çalışmalarını ele aldı.

A+A-

Ediz Hun’un ; “Kuşları kurtarıp, Kars’ı dünyaya tanıttılar” başlıklı yazısı ise şöyle :

 

“Sevgili okurlar, bu hafta size Türkiye’nin özellikle de kuzeydoğu Anadolu bölgesinin doğal alanlarının ve yaban hayatının korunması ve tanıtılması amacıyla 2 yıl önce kurulan Kuzey Doğa Derneği’nin büyük başarılarından bahsedeceğim... Kars, Iğdır ve Ardahan’ın doğasının korunması ve tanıtılması açısından 2009’da altın yılını yaşayan dernek, doğa koruma, ekolojik restorasyon, çevre eğitimi, doğa turizmi ve Türkiye’nin doğasının tanıtılması konusunda önemli 2 başarıya imza attı. Derneğin yürüttüğü Kuyucuk Gölü Projesi, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Uluslararası RAMSAR Sekreterliği tarafından Türkiye’nin 13., Doğu Anadolu’nun ise ilk ve tek RAMSAR alanı ilan edildi. Böylelikle Kuyucuk Gölü’nün gelecek nesillere aktarılması sağlanmış oldu.

 

AVRUPA’NINTURİZM CENNETİ

 

Köy tabanlı doğa turizmi yoluyla yöre halkına gelir getirmeyi de amaçlayan derneğin ikinci önemli başarısı ise, Kuyucuk Gölü alanını 2009 yılında Avrupa’nın Seçkin Turizm Cenneti (EDEN) ilan ettirmesi olmuştur. Böylelikle Kars, Avrupa Turizm Fuarına katılma hakkı elde etmiştir. Bu önemli başarıdan dolayı dernek, Kültür ve Turizm Bakanı sayın Ertuğrul Günay tarafından da ödüllendirilmiştir. Bu iki önemli başarı yanında Kuyucuk Gölünde yapılan Türkiye’nin doğa koruma amaçlı ilk yapay adası, National Geographic tarafından dünyaya tanıtıldı. Ayrıca 2008 yılında İngiltere’nin “Çevre Nobeli” olarak da bilinen Whitley Altın Ödülüne layık görülen Kuyucuk Gölü Projesi, Whitley Vakfı tarafından dünyadaki ödüllü proje arasından 2009 yılının en başarılı projesi seçilerek özel bir broşürle           duyuruldu.

 

PRENSES’TEN ÖZEL DAVET

 

Yine dernek tarafından geçen yıl Aras ve Kuyucuk Kuş Araştırma istasyonlarında toplam 109 türden 5439 tür kuş halkalandı. Titizlikle yapılan çalışmalar sonucu, Kuyucuk Gölü’nde tespit edilen kuş türü sayısı 212’ye çıktı. Bölge halkını, yetkilileri ve özellikle öğrencileri harekete geçiren dernek, web siteleri, blogları, Facebook gruplarıyla tam 110.000’den fazla kişiye ulaştı. Düzenlenen festivaller ve çeşitli etkinliklerle şimdiden binlerce turist bölgeye akın etti.

 

Öte yandan, Kuzey Doğa Derneği’nin başarıları, İngiltere Kraliyet Ailesi’nden önemli bir daveti de beraberinde getirdi. 2008 yılında, Prenses Anne’nin elinden “Çevre Nobeli”ni alan Dernek Başkanı Dr. Çağan Hakkı Sekercioğlu, Whitley Vakfı’nın hamisi olan Prenses Anne’nin 60. doğum gününü kutlamak için 1 Temmuz’da Buckingham Sarayı’nda gerçekleşecek olan Kraliyet Bahçe Partisi’ne davet edildi. 15 Ağustos’taki doğum gününü geleneksel olarak aile içinde kutlayan Prenses Anne’nin doğum günü onuruna, daha önceki bir tarihte, dünyanın bilim, sanat, spor, politika ve diğer dallarında ileri gelenlerinin davet edildiği bir parti düzenleniyor.

 

Ne diyelim yolunuz ve gönlünüz açık olsun Kuzey Doğa Derneği... Cennet vatanımızın başka bölgelerinde de bu tür güzel faaliyetleri bekliyoruz. Hepinize iyi bir hafta dilerim, esen kalın.

 

7 OKUMUŞ DOĞA SEVDALISI

Kuzey Doğa Derneği, 7 tabiat sevdalısının omuzunda yoluna devam ediyor. İşte derneğin yöneticileri : Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu Stanford Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kuzey Doğa Derneği Başkanı, Önder Cırık Projeler Koordinatörü, Emrah Çoban Saha Koordinatörü ve Biyolog, Sedat İnak Aras İstasyon Sorumlusu ve Biyolog, Yakup Şaşmaz Biyolog, Ümit Durdu Kafkas Üniversitesi Biyoloji yüksek lisans öğrencisi, Ahmet Emre Kütükçü Yaban Hayatı Veterineri...

 

NEDEN KARS - IĞDIR VE NEDEN KUŞLAR?

 

Bu illerin merkezinde olduğu Anadolu’nun kuzeydoğu köşesi, dünya çapında sadece 34 tane olan önemli biyolojik çeşitlilik merkezlerinden Anadolu-İran ve Kafkaslar’ın buluştuğu noktadadır. Kuşlara gelince; bilimsel olarak en iyi tanınan, en kolay araştırılan ve en çok merak uyandıran canlılardandır. Kuşların sayılarındaki artış ve azalmalar çevre sağlığının göstergeleridir. Kuş gözlem turizmi, birçok ülkede büyük bir gelir kaynağıdır. Öğrencilere araştırma tecrübesi kazandıran ve yöre insanına bölgenin doğal zenginliğini tanıtan kuş araştırma projeleri, biyoloji eğitimi, doğa turizmi ve çevre bilincinin oluşması için de çok önemlidirler. Kuzey Doğa Derneği üyeleri, herkesten destek de almış.

 

KUYUCUK DİYE KÜÇÜK BİR GÖL...

 

Kuş göç yollarının üzerinde yer alan Aras ve Kuyucuk istasyonları, dünyada önemli bir yere sahip (Sağda). Kuyucuk Gölü ise Kars’ın en önemli sulak alanlarından biri olup, Uluslararası Önemli Doğa Alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası statüsündedir. 219 hektarlık bir alanı kaplayan göl, Kars’ın 30 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. 219 hektarlık bir alanı kaplayan gölün en derin noktası 13 metredir. Eski Kars-Akyaka yolu, gölün kuzey kısmını ikiye bölmektedir.

Önceki ve Sonraki Haberler