1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık Konseyi
Kars Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık Konseyi

Kars Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık Konseyi

Kars Valiliği öncülüğünde, Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinesinde oluşturulan Gıda Tarım ve ayvancılık Konseyi’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

A+A-

Devlet Su İşleri (DSİ) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Kars Valisi Günay Özdemir, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Selahattin Beyribey, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, STK Temsilcileri ve kurum ve daire amirleri katıldı.

Kars’ta tarım sektöründe faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör arasında koordinasyonu sağlamak, sektörün sürdürülebilir büyüme stratejilerinin belirlenmesinde kamu-özel sektör eşgüdümünü, sektör kümelenme ve güç birliğini hayata geçirmek maksadıyla oluşturulan konseyde ilk olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün değerlendirmelerde bulundu.

Düzgün, konuşmasında; “Ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada tarım vazgeçilmez bir sektördür. İlimiz nüfusunun % 70’i bir şekilde bu sektörün bir tarafında iştigal etmektedir. Bu kadar çoğunlukla tarımla iştigal eden geçimini sağlayan İlimizde tarım sektörü tüm sektörlerin önündedir. Bunun bilincinde olarak Bakanlığımızın son on yılda ülkemizde tarım sektöründe açtığı ufka paralel olarak İlimizin de faydalanması için tarım camiası olarak çalışmakta ve çabalamaktayız. İlimiz 500.000’lerın üzerinde büyükbaş varlığı, 600.000’lere ulaşan küçükbaş varlığı yine hatırı sayılır arı kovanıyla kanatlı kaz varlığıyla bölgesinde olduğu kadar ülkemiz genelinde yadsınmayan gelişmeleri takip edilen bir şehir konumundadır. Bizler ilimiz tarımının ve çiftçisinin ihtiyaçlarının ve problemlerinin farkındayız ve bunun çözümü ve gereği için çabalamaktayız. Yeterli mi kesinlikle değil. İşte bu bağlamda bizler sayın Valimiz himayelerinde bu KONSEYİ kurmakta amacımız sektörün tüm paydaşlarını işin içine sokarak daha hızlı ilerlemek yapılan işleri daha verimli hale getirmek içindir. Tarım sektörü ile diğer kamu-özel sektör kuruluşları arasında bilgi akışını ve işbirliğini geliştirerek sorunların çözümünde ortak akıl oluşumuna destek sağlamak için bir araya geleceğiz. Gerek yapacağımız projelerde gerek uygulayacağımız yaptırımlarda gerekse çiftçilerimizin üreticilerimizin problemlerinin çözümünde kamu, özel sektör ve STK’ların birlikte çok daha hızlı ilerleme kaydedeceği kanısındayız. Bizler inanıyoruz ki bizzat üreticinin yetiştiricinin STK’ların içinde olmadığı faaliyetlerde hızlı ilerleme kaydetmek hatta başarılı olmak çok zordur. Maalesef ilimizde gerek yetiştirici gerek üretici örgütlerimiz yeterince faal olamamakta. Eğer batı illerini üretimde kazançta yakalamak istiyorsak tabela örgütü ya da noter gibi onay kurumu olmaktan çıkmalıyız. Bizler sayın Valimizin himayelerinde Kaymakamlarımızla diğer kamu kurumlarımızla üretici yetiştirici tüm STK’larımızla konsey çatısı altında çıkarılan Valilik yönergesiyle resmi bir hüviyet kazandırmış olacağız. İnşallah bu yönergenin gereği faal farkındalık oluşturan örnek teşkil eden bir çalışma gerçekleştireceğiz. Bu konseyin tanıtımının yapıldığı bu toplantıda bizi şereflendiren başta Konsey Başkanı olan sayın Valimiz yoğunluğuna rağmen sayın vekillerimiz sayın kaymakamlarımız ve katılımlarından dolayı tüm üyelere teşekkür ediyor Tarım konseyimizin ilimize hayırlar getirmesini temenni ediyor, saygılar sunuyorum.” ifadelerine yer verdi.

Hayvancılığın bölge için önemine değinen AK Parti Kars Milletvekili Yusuf Selahattin Beyribey, “Kars denilince insanların aklına ilk olarak hayvancılık geliyor. Tarımsal gıdalar başta olmak üzere bu anlamda insanlarımız bu bölgede sektörde nasıl pay sahibi olabilecekleri noktasında mücadele verirler. Ümit ediyorum ki barajlarımızla, tarım alanlarındaki gelişmelerle, yem bitkilerini ilimizde en ucuz hale getireceğiz inşallah. Lojistik merkezin kurulmasıyla birlikte çevre ülkelerle de bu yönde çalışmalar yürütülerek, yem bitkilerinin fiyatları bölgemiz için en asgari miktarlara indirilecektir. Daha sonraki ana hedefimiz de bu bölgede hayvanlarımızın besisini yaparak, kesimini yaptırmak olacaktır. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Dünden bu güne hem büyükbaş hayvancılıkta, hem de küçükbaş hayvancılıkta ciddi derecede düşüş vardı, hayvan kalitesinde ve seviyesinde şimdi ise ciddi oranda iyileşme olduğunu söylemek mümkün. Yeterli midir? Değildir ama ciddi bir mesafe aldık. Bununla ilgili yeni nesil hayvan oluşturma noktasında suni tohumlama ve boğa desteğiyle yeni kültür hayvanı ırkını Kars’ta olgunlaştırmaya başlıyoruz. Burada sivil toplum örgütlerinin, ticaretle uğraşan kardeşlerimizin ve gıda tarım ve hayvancılık il müdürlüğümüzün ciddi oranda katkılarının olduğunu söylemek istiyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan da, “Tabiki bu konseyin özellikle sayın Valimiz Günay Özdemir öncülüğünde bir yönergeye kavuşturulmuş olması, çalışmaların nasıl yürütüleceği, bilgilerinin nasıl paylaşılacağının adının konmuş olması bizleri ziyadesiyle memnun etti.” Dedi. Arslan daha sonra şöyle konuştu:

“Siz bir şeyler yapabilirsiniz ancak paydaşlarınıza doğru anlatamazsanız faydalı olamazsınız. Paydaşlarınızın yaptıklarını eğer siz anlayamazsanız yaptığınız çalışmalar da verimli olmaz. Kars’ta öteden beri söylüyoruz tarımda, hayvancılıkta daha verimli, modern yapamıyor, gereklerini yerine getiremezseniz zayıf kalırsınız. Bu anlamda bir standardı, kaliteyi yakalayamazsanız Kars kaşarınız istediği kadar meşhur olsun süreklilik arz edecek şekilde kurumlara kaşarı satamazsınız. Hayvancılığınızı besi hayvancılığı, kesimhane de dahil belli bir uygulamaya kavuşturamazsanız verim sağlayamazsınız. Biz milletvekili olarak ilimizin, insanlarımızın ihtiyaçlarını görmek adına koşturuyoruz. Ancak buradaki herhangi bir STK temsilcisi arkadaşımız veya ilçesinde ilçenin mülki amiri kaymakamlarımız sadece bir bakış açısıyla bir konuyu bize getirdiğinde, biz de konuyu takip ederek bir noktaya getirdiğimizde ortaya şöyle bir telaffuz çıkıyor; ‘Farklı bakış açılarını bilmiyorsanız, bir yerin ihtiyacını görürken, başka bir yerin işini bozuyorsunuz’ Başka bir yerin hedeflediği çalışmayı bozmamak adına böyle konseylerle tarafların konuşabildiği, anlaşabildiği bir ortamın sağlanarak, ortak aklın sonucunun masaya yatırıldığı bir sonuç elde edilmiş olunacak. Bu anlamda bizler de ortak aklın sonucunu takip ederek, sahada ilimize verim sağlaması adına yansıtmak da bizlere düşer ki, bu konseyden en çokta milletvekilleri olarak bizler memnunuz.” ifadelerini kullandı.

Kars Valisi Günay Özdemir ise yönergenin amacını, çalışma sistemini ve uygulama aşamasını şu cümlelerle anlattı:

“Her kurum, kuruluş, STK ve vatandaşlarımız değişik çalışmalar içerisinde ve herkes kendi çapında bir şeyler yapmaya çalışıyor yalnız bir şeyler yaparken de herkes birbirinden şikayetçi oluyor. Ben de bakıyorum ki vali olarak birçok alanda benim de şikayetlerim oluyor. Baktım ki vali olarak benim şikayet etme şansım yok. Çünkü bir ilde valiyseniz ve herkes bir şeylerden şikayet ediyor, siz de buna dahil oluyorsanız orada sistem çökmüş demektir. Onun için dedik ki dünyada sistem nasıl uygulanıyor, bizler bu sisteme göre Kars’a nasıl bir çalışma ortamı uygularız diye düşündük ve böyle bir çalışma içerisine girdik. Ve dedik ki biz valilik olarak bu sorumluluğu üzerimize alıyoruz ve Kars’taki tarım, hayvancılık ve gıdayla ilgili bütün konularda sorumluluk bilincinde hareket ederek, bir birliktelik halinde bütün sivil toplum kuruluşlarının, kurum ve kuruluşların, halkın, üreticinin ve tüketicinin her türlü taleplerini değerlendirerek, en iyi şekilde nasıl yönetebiliriz konusunda sistem kurmaya karar verdik. Bu sistemi kurarken de il idaresi kanununun verdiği yetkiye dayanarak resmi olarak bir sistem kurmuş olduk. Kars’ta ilk defa kurulan bu sistemle birlikte bir konsey oluşturduk. Kars için bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kurulan oluşumların dışında Kars için birinci derece önemli olan tarım ve hayvancılığın ortak akılla kurulacak bir sistemle yürütülmesi gerçekten büyük önem arz ediyordu. Yine sivil toplum kuruluşlarımızın hangisi daha fazla çalışır, hangisi daha fazla temsil ettiği birimlerin sorunların bu masada çok daha iyi ortaya koyabilirse hem kendi çalışmaları açısından verimli olacak, hem de ilin gelişimi açısından büyük rol üstlenecektir. Burada sivil toplum örgütlerimize büyük görev düşüyor. Bu attığımız adımın gerçekten heyecanlandırıcı olmakla birlikte halkımızın ihtiyaçlarını karşılama noktasında sağlıklı bir sistem olduğu düşüncesindeyim. Bu sistem sizin talepleriniz doğrultusunda, ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden dizayn edilebilir. Bu yönerge değişmeyecek bir yönerge olmamakla birlikte değişen şartlara göre, toplumun ihtiyaçları doğrultusunda değişiklikler yapacağız. Bölgesel anlamda veya ilçelerimizdeki farklılıklara göre ihtiyaçlar değerlendirilecek ve bu sisteme dahil edilecek. Yönergeyi zaman içerisinde hep birlikte geliştirerek çok verimli hale getireceğiz. İlçelerimizde kaymakamlarımızın başkanlığında ilçe konseyleri oluşturacağız. Çünkü her ilçelerimizin ayrı sıkıntıları var. Ulusal ve uluslar arası anlamda bütün bilgi ve birikileri toparlayarak Kars’a nasıl katkı sağlayabiliriz çalışması yürüteceğiz. İnşallah bu çalışmaların hayırlı olacağını düşünüyor, herkesin bu sisteme ciddi oranda katkı sağlayacağına inanıyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.