1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Valiliği Engelleri Aşıyor
Kars Valiliği Engelleri Aşıyor

Kars Valiliği Engelleri Aşıyor

Kars Valiliği 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’na engelleri aşarak giriyor. Valilik merdivenlerine engelli çıkış ve iniş yolları yapılırken, yakında faaliyete sokulacak olan asansör çalışması da son aşamasına getirildi.

A+A-

Vali yardımcısı Vali vekili Turgut Gülen, Engelliler Haftası nedeniyle yayımladığı mesajında Kars Valiliği’nde engellilerin engellerin kaldırılmasıyla ilgili de açıklamalarda bulundu.

 

Gülen, “Engellilik, insanlığın ortak sorunudur. Engelli kişi deyimi, fiziksel ve zihinsel yeteneklerinde doğuştan veya sonradan meydana gelen yoksunlukların sonucu olarak, kısmen veya tamamen, kendi başına normal bireysel ve/veya sosyal yaşam yaşayamayan kişileri ifade eder. Günümüzde engelliliğin gizli veya hayırseverlik konusu olmadığı, artık geniş çapta bir insan hakları meselesi olduğu kabul edilmiştir. Engellilerin topluma dâhil edilmesi, bir haktır. Engelli kişiler, doğuştan sahip oldukları insanlık onurlarına saygı gösterilmesi hakkına sahiptir. Engellerinin veya özürlerinin sebebi, niteliği ve ağırlığı ne olursa olsun tüm engelli kişiler, tüm vatandaşlar ile aynı temel haklara sahiptir. Bu hakların başında ve hepsinden önce mümkün olduğu kadar normal ve tam bir insan gibi refah bir hayat yaşama hakkı gelir.” dedi.

 

Gülen, ayrıca, “Ülkelerin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde en önemli göstergelerden biri, eşit hak ve özgürlüklere sahip olarak doğan insanların, hayatlarını da eşit şartlar altında sürdürebilmeleridir. Dünyada, özürlülük konusu evrensel normlara oturtulmuş ve devletlere bu alanda önemli sorumluluklar yüklenmiştir. Ülkemizde de engelli vatandaşımızın hakları, başta Anayasamız olmak üzere çeşitli yasalar ve uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmıştır. Engellilik alanında dünyadaki gelişmeler ve evrensel ilkeler ışığında, özürlülerin sorunlarının çözümü için 07.07.2005 tarihinde 5378 sayılı Özürlüler Kanunu yürürlüğe girmiştir. Devletimiz, toplumsal refahı yükseltmenin bir şartı olarak; tüm kamu hizmetlerini engelli veya engelsiz tüm vatandaşlarımıza aynı kalitede ulaştırma çabası içerisindedir. Devletimiz, engelli-engelsiz tüm vatandaşlarımızın sağlık, eğitim, ulaşım ve istihdam sorunlarını çözmek, sosyal haklarını güvence altına almak gibi asli görevlerini yerine getirmektedir. Devletimizin bu konudaki en büyük desteği, milli ve manevi değerlerle yardımlaşma ve dayanışma duygusuna sahip Türk toplumunun varlığıdır. Yaşamın çeşitli alanlarında, engelli vatandaşlarımızın gereksinimlerine göre düzenlemelerin yapılması; sokakların, yapıların, toplu taşım araçlarının (vs.) engellilerin kullanımına uygun olarak düzenlenmesi, engelli vatandaşlarımızın beklentilerini karşılamaya yöneliktir.” şeklinde konuştu.

 

Gülen, bu bağlamda Kars Valiliği’ndeki yeniliklerle ilgili de şunları söyledi:

 

“Kars Valiliğimizce engelli vatandaşlarımızın Valiliğimiz hizmet binasına kolayca ulaşabilmeleri ve işlemlerini rahatça yaptırabilmeleri için binanın giriş kısımlarına uygun rampalar, üst katlara çıkabilmeleri için de asansör yaptırılarak engelli vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Dünya Engelliler Haftası münasebetiyle tüm engelli vatandaşlarımıza sağlık ve esenlikler dileriz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.