1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Ticaret Odası Önemli Bir Paydaş
Kars Ticaret Odası Önemli Bir Paydaş

Kars Ticaret Odası Önemli Bir Paydaş

Kars Ticaret Odası Cazibe Merkezinde önemli bir paydaştır...

A+A-

Doğu Anadolu Bölgesi’nin bir süredir heyecanla beklediği cazibe merkezlerinin somut adımlarının ilkinde bugün Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun’un katılımlarıyla Kars’ta bölge valileriyle bir masa etrafında toplanıldı.

Kars’ta Ardahan, Iğdır, Kars ve Ağrı valilerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantı öncesi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve beraberindeki heyet, cazibe merkezinin en büyük paydaşları statüsünde olan Kars Ticaret Odası’na bir ziyaret gerçekleştirdi. Heyeti, Kars Ticaret Odası Başkanı Fahri Ötegen ve Yönetim Kurulu üyeleri karşıladı.

Kars Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda KATSO yetkilileriyle bir araya gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ülkenin kalkınması adına büyük proje olan cazibe merkezlerinin paydaşlarından bir tanesinin de ticaret odaları olduğunu hatırlattı. Bakan Arslan, burada yaptığı konuşmada; “Bu işin takibi yürütmesi ilerlemesi noktasında elbette ki birçok paydaş mevcut. Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun bey de bu gün bizimle. Onlar da cazibe merkezleri için buradalar ve çok önemli paydaşlar ama biliyoruz ki bunun asıl önemli ayağı ticaret odası, oda mensupları ve başka illerdeki ticaret odası mensuplarını da ikna edip, bölgemize çekmekten geçiyor. Bu konuda inşallah toplantılar gerçekleştireceğiz ama sadece toplantılarla kalmayıp bunu eyleme geçirmemiz lazım. Dolayısıyla güzel bir işbirliği ile biz bu kalkınmışlık farkını ortadan kaldırmak adına yakaladığımız fırsatı hep beraber hayata geçirip, bu farkı kaldıracağız. Elbette ki ülke kalkınıyor ama bizim bölgemizin ülke geneline kıyaslarsanız çok kalkınmamız çok daha hızlı ilerlemeli ki farkı kapatalım. Yoksa biz yürüyorken zaten onlar yürüyor, hal böyle olunca bu fark kapanmaz. Bu noktada bizim çok daha hızlı yürümemiz ve bu farkı kapatmamız lazım.” dedi.

Bundan 14 yıl önce Kars’ın kişi başı gelirinin yaklaşık 700 dolar, ülke bazında 3 bin 300, 3 bin 500 dolarlarda olduğunu, bugün ise ülke bazında kişi başı milli hasılanın 9 bin 500 dolarlarda seyrettiğini kaydetti. 14 yılda yaklaşık 3 kat bir artış olduğunu dile getiren Bakan Arslan, “Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı gibi illerde 700 dolar şuan 5 bin 500 dolara çıkmış. 700 dolarla kıyaslarsanız yaklaşık 7 buçuk kat artmış durumda. Sadece bu pencereden bakarsanız çok büyük bir başarı ancak ülke geneliyle kıyaslanınca kalkınmışlık farkının yarı yarıya azaltılmış olduğunu ve gayretleri artırarak daha çok çaba harcayarak bu farkın kapanabileceğini gösteriyor. Özellikle cazibe merkezlerinin açıklanmasının altında yatan ana sebep bu. Kalkınmışlık farkını ortadan kaldırmak, bu bölgelerin ticaretini ve ekonomisini canlandırmak, istihdamı artırmak.” İfadelerine yer verdi.

Bakan Arslan Ayrıca, bölgenin nüfus artış hızının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu fakat buna rağmen nüfustaki düşüşe dikkat çekerek, bunun anlamının ise; “Nüfus artış hızından daha fazla göç veriyoruz. Dolayısıyla bunun terse dönebilmesi için son ortaya konan paket, cazibe merkezleri ile ilgili paket hem sürdürülebilir anlamda, hem süreç içerisinde takip edilebilmesi anlamında, aynı zamanda işletme kredisinin de düşük faiz ile verilebileceği gerçeğiyle oldukça önemli. Bunu bölge olarak fırsata çevirmemiz gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

Kars Ticaret Odası Başkanı Fahri Ötegen ise Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ı ve Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun’u ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kars’ın ve bölgenin sorunlarının temsili adına göstermiş olduğu çaba ve gayretten dolayı Kars Bakan Arslan’a teşekkür eden Başkan Ötegen, “Şu anda çok iyi bir makamdasınız. Bununla birlikte ilimizin çok geride kalmış ticari ve ekonomi gelişmişlik seviyesini göz önünde bulundurursak siz Kars için bölge için büyük bir şanssınız. Bizim de oda olarak hazırladığımız birçok çalışma alanı mevcut, bunu da size bir dosya şeklinde sunacağız, ilinize evinize hoş geldiniz.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.