
Kars, sondan birinci
Kars, Ocak ayı içerisinde ithalatta son sırada yer alarak sondan birinci oldu.
Tacettin DURMUŞ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in 2012 Ocak ayı dış ticaret verilerine göre Kars, 13 bin dolarla ithalatla son sıra yer aldı.
2012 yılı Ocak ayında en az ithalatın yapıldığı il13 bin dolarla Kars olurken Bitlis 43 bin dolar, Bingöl 70 bin dolar, Erzincan 99 bin dolar, Bayburt 106 bin dolar, Iğdır 276 bin dolar, Sinop 445 bin dolar, Yozgat 562 bin dolar, Kilis ise 788 bin dolar ithalat gerçekleştirdi.
İstanbul, Ankara, Kocaeli ve İzmir, 13 milyar 781 milyon dolarla ithalatın yükünü sırtladı.
Bu yıl Ocak ayında yapılan 17 milyar 383 milyon dolarlık ithalatın 13 milyar 781,4 milyon doları İstanbul, Ankara, Kocaeli ve İzmir illerinden gerçekleştirildi. Böylece toplam ithalatın yüzde 79,3'ü, söz konusu 4 ilden yapıldı.
Yine aynı dönemde ithalatını en çok arttıran iller ise, Ankara ve Aksaray oldu. Türkiye'nin toplam ithalatı yüzde 2,8 artarken, Ankara'nın ithalatı yüzde 283,6 arttı. Aksaray'ın ithalatı da 37 katına çıktı.
YOKSULLUK İTHAL ETSEYDİK BİRİNCİ OLDURDUK!
TUİK’in açıklamış olduğu bu verilere göre son sırada yer alan Kars’ta üretecek mal olmadığı için dolayısıyla da ithalat yapılamıyor. Kars halkı ise soğuk hava, işsizlik ve yoksulluk ithal etmiş olsaydık birincilik rekorunu kimselere bırakmazdık düşüncesinde birleşiyor. Şu anda Kars’ta besici ve köylünün ahırları büyükbaş hayvanla dolu ama alan yok. Kış bu yıl son 10 yılın mevsim normallerinin oldukça üzerinde seyrediyor. Üç yıl önce yılbaşında yağmur yağan Kars’ta Nevruz yaklaşmasına rağmen dondurucu soğuklar etkisini sürdürüyor. Bu nedenle samanın kilosu 700 lirayı buldu. Aynı zamanda yazda yaklaştı. Yarın öbür gün köylü tarlasına inecek ama Mazot fiyatları cep kalmadığı için yürek yakıyor. Ahırlar dolu lakin hayvan satılmıyor. Ziraat Bankasından hoyratça verilen kredilerle alınan traktörlerin taksitleri nasıl ödenecek diye köylü kafayı yiyor. Daha iki hafta önce Kars’ta sözde bir hayırseverin dağıtığı 10 kilo üşümüş patatesten almak için vatandaşlarımızın birbirini ezmesi neden son sırada yer aldığımızı ziyadesiyle gözler önüne seriyor.
ALLAH GAYRİMÜSLİM AGUS’U BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN
Bir zamanlar Türkiye’yi doyuran ve hatta Doğu Kapı açıkken Ermenistan’a hayvan ithal eden Kars’ta şu anda etin kilosu 21 TL’den satılıyor. Çünkü bir zamanlar Türkiye’nin et ambarı olan Kars’ta artık tarım ve hayvancılık can çekişiyor. Küçükbaş hayvan sayısı bitme noktasına geldi. Kars’ta ki hayvan borsasına, köylere ve besicilerin ahırlarına ne alan, ne de satan bir kişinin yolu düşmüyor. Bu durum vatandaşları son derece perişan hale getirdi. Geçtiğimiz Kurban bayramında Batıya giden kurbanlıklar, Boğaz Köprüsü’nden Trakya’ya geçemediği için satılamadan geri gelmesinin zararını ise halkımız henüz telafi etmiş değil. Tarım ve hayvancılığın merkezi olan Kars’ta bacası tüten son fabrika, Şeker Fabrikası da bir an önce satılarak elden çıkarılmak isteniyor. Böylece Kars’ta adeta pancar üretilmesin diye çaba sarf ediliyor. Yıllardır Doğrudan Gelir Desteği adı altında köylülere hak etmedikleri halde kaynağı belli olmayan paraların ödenmesi, köylüyü ve üreticiyi üretimden düşürdüğü gibi ülkeyi de Kars’ı da dışa bağımlı hale getirdi. Bu nedenlerle neyimiz var ki ne kaldı ki ithal edelim.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.