1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Kent Konseyi Genel Kurulu Toplantısını yaptı
Kars Kent Konseyi Genel Kurulu Toplantısını yaptı

Kars Kent Konseyi Genel Kurulu Toplantısını yaptı

Kars Kent Konseyi Genel Kurul Toplantısı Kars Belediye Başkanlığı Toplantı Salonunda yapıldı. Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, oy birliği ile Kars Kent Konseyi Başkanlığı’na seçildi.

A+A-

Volkan KARABAĞ  

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan Kars Kent Konseyi Genel Kurul Toplantısı’nın açılış konuşmasını Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen yaptı.

Kent Konseyi hakkında bilgi veren Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, “Kent Konseylerinin kuruluş amacı; kamu otoritesiyle, kamu gücüyle sivil toplumun bir araya gelmesi ve katılımcı bir yönetim mekanizmasının oluşmasıdır. Yani kamu gücünü kullanan, kamu otoritesini temsil eden Belediye, tabi ki tek başına Belediye değil ama Belediye’nin kendi yaptığı işlerde kararlarına sadece kendi organlarıyla almayıp Belediye Meclisi her ne kadar seçilmiş bir organ olsa da hem diğer kamu kurumlarıyla koordinasyon hem akademiden, üniversiteden katkı hem de meslek örgütleri, sivil toplum, siyasi partiler ve muhtarlar başta olmak üzere Kent Konseyinin bileşeni olan diğer temsilcilerle birlikte şehrin yönetimini gerçekleştirmektir.” dedi.

Kars Kent Konseyinin 2015 yılından bu yana herhangi bir faaliyetinin olmadığını ve Kent Konseyini yeniden kuracaklarını söyleyen Bilgen, “Bu mekanizmayı son derece verimli kullanan şehirler var, sadece bir formalite gibi çok düşük düzeyde çok alt düzeyde bir mekanizma olarak tutanlar var. Bizim şehrimizde ben tabi ki 2015’e kadar süreci pek iyi bilmiyorum ama 2015’ten sonra Kent Konseyi hiç toplanmamış. Sadece yerel seçimlerden sonra 3 ay içerisinde toplanma zorunluluğu var, bu yerine getirilmiş ondan sonrasında kurulması gereken organlar kurulmamış ve işlevsel olmaktan tümüyle Kent Konseyi çıkmış. 2015 yılının üzerinden 4 yıl geçti, dolayısıyla biz aslında bir anlamda Kent Konseyini birlikte yeniden kuracağız. Yönetmeliğin, yönergenin ve diğer belediye mevzuatlarının izin verdiği ölçüde, çerçevede bir yeniden kuruluş gerçekleştireceğiz. Bu yeniden kuruluş aynı zamanda kurumsallaşma olması gerekiyor. Yeniden kuruluşun bir zorluğu vardır ama birlikte herkes üzerine düşeni hakkıyla yerine getirirse biz de Belediye olarak bu konuda öncü rolümüzü, kolaylaştırıcı rolümüzü iyi oynayabilirsek önemli bir boşluğu Kent Konseyi dolduracaktır.” diye konuştu.

“Katılımcı yönetim elbette ki demokrasinin ileri düzeyidir.” diyen Bilgen, “Yani sadece 5 yılda bir seçim yapmak halkın yetkiyi 5 yılda bir sandıkta verip sonra pasif bir pozisyona çekilmesi artık dünyada klasik demokrasi, temsili demokrasi diye küçük görülüyor. Bu seçimi hafife almak değildir, seçimi önemsiz görmek, sandığı, halk iradesini küçük görmek değildir ama gelişen teknoloji, iletişim imkanları her gün yönetime katılma, kararları birlikte alma imkanını veriyor artık. Dolayısıyla da bu kararları alırken Belediyenin sadece kendi formel organlarında değil yani encümeninde, meclisinde ya da başkanlığa tanınan yetkileri, başkanın tek başına kullanması değil, şehri temsil eden bütün mekanizmalarla birlikte mümkün olduğu kadar en katılımcı biçimde kullanmasıdır öngörülen şey. Dolayısıyla bir şey ne kadar katılımcılar ortaklaştırılmıştır o kadar uzlaştırılmıştır ve ne kadar uzlaşmayla bir karar, bir yargı ortaya çıkıyorsa mutlaka herkes o karara o kadar çok sahip çıkacaktır hem doğruyu birlikte bulma, birlikte hayata geçirme imkanı bulacağız.” ifadesini kullandı.

Bilgen, Kars’ın kangren olmuş sorunlar olduğunu kaydederek, “Ben tabi çok şehrin sorunlarına bu kısa sürede girmek istemiyorum ama gerçekten kangrenleşmiş sorunlarımız var. Bunlar belediyenin sadece üstesinden gelebileceği, altından kalkabileceği işler değil. Ulaşım sorunundan tutun imar sorununa kadar son derece çetrefilli ve aslında attığınız her adımla yeni bir kriz doğurma imkanı potansiyeli bulunan sorunlar bunlar. Daha somut tarif edeyim; imarla ilgili yapılan kimi hatalar doğrudan müfettiş raporlarına yansımış ve müfettişler bir takım iptal işlemleri için bize geçen ay yapılan incelemeler, daha önceki çeşitli uyarılar sayıştan raporlarında çok somut biçimde ortaya koymuşlar ama bizim şehrin çarpık kentleşmesiyle ilgili sorunu çözmemiz ancak halkla birlikte, meslek örgütleriyle, sivil toplum örgütleriyle birlikte, muhtarlarımızla birlikte akademik katkı alarak çözülebilecek sorunlar. Yani burada sadece bir hukuki çıkmazdan söz edilmiyor. Hukuki olarak da çıkmaz var ama bir toplumsal iknaya da ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

Dolmuş hatlarının Bir başka sorunumuz ulaşım ve dolmuş hatları sorunumuzdur. Yani bir alışkanlık oluşmuş ve şehirde dolmuş hatlarıyla ilgili kazanılmış daimi hak olduğu algısı var. Yani ihale sürelidir, ihale kanunu çok açıktır, süresiz bir tahsis yapmaya belediyenin hiçbir organı yetkili değildir. Aynı şekilde bir dükkanı veremeyeceğimiz gibi bir hattı da süresiz kullanmaya verme yetkimiz yok. Hiçbir organda da yoktur. Müfettişlerin uyarısı doğrultusunda yeniden ihaleye çıkacağız, dolmuş hatlarındaki bir esnaf iddia ediyor, diyorlar ki; “Bize eski başkanları bir sertifika verdi, süresiz kullanım hakkıdır, bu hatta birisi öldüğünde çocuklarına da devreder” gibi düşünüyorlar. Bu şehir de kanunlara uygun, kurallara uygun, mevzuata uygun, toplumsal yaşamı da kolaylaştıracak aynı zamanda düzenleyecek, disipline edecek bir alışkanlığın birlikte inşa edilmesi gerekiyor. Bu bizim sadece siyasi bir sorunumuz değil. Bu aslında hepimizin toplumsal yükümlülüğü, bu sorunların çözümünde ne kadar takılımca yönetimi gerçekleştire bilirsek şehirde dedikodu değil, yalan yanlış bilgi değil, hukuka kanuna hiçbir şekilde uymayan uygulamalar değil, hem kurallar hem de aynı zamanda bu kuralların kent yaşamını iyileştireceğine dair inanç umut. Bunların hepsini birlikte gerçekleştirmiş oluruz. İmar sorunumuzu, ulaşım sorunumuzu, sokak hayvanları sorunumuzu birlikte toplumsal katılımı sağlayarak hem de iyi bir iş bölümü yaparak bu yükü paylaşarak ancak gerektirebiliriz.” dedi.

Bilgen takılım için de teşekkür ederek, “Umarım formaliteden bir süreç olmaz. Biz şüphesiz bir takım tahammüller gereği bu toplantıda daha aktif bir rol üstleneceğiz. Kent Konseylerinin lojistiğini çözen teknik imkan personel, finans sorununu çözmek belediyelere ait. Bunun için bir süre daha aktif ev sahipliği yapacağız. Kent Konseyine ne kadar katılımcı demokratik çoğulcu bir yapıya kavuşursa şehrin yönetimi de Kent Konseyi ile birlikte daha aktif ve katılımcı hale gelir.” diye konuştu.

Düzenlenen toplantıda Divan Kurulu oluşturuldu. Divan Kurulu’nun ardından yürütme kurulu üyeleri ve Kent Konseyi Meclis Üyeleri seçildi. Kent Konseyi Genel Kurulu Toplantısında Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, oy birliği ile Kars Kent Konseyi Başkanlığı’na seçildi.

baskan-bilgen-“kars-kent-konseyini-birlikte-yeniden-kuracagiz”-(1).jpgbaskan-bilgen-“kars-kent-konseyini-birlikte-yeniden-kuracagiz”-(2).jpgbaskan-bilgen-“kars-kent-konseyini-birlikte-yeniden-kuracagiz”-(3).jpgbaskan-bilgen-“kars-kent-konseyini-birlikte-yeniden-kuracagiz”-(4).jpgbaskan-bilgen-“kars-kent-konseyini-birlikte-yeniden-kuracagiz”-(5).jpgbaskan-bilgen-“kars-kent-konseyini-birlikte-yeniden-kuracagiz”-(6).jpgbaskan-bilgen-“kars-kent-konseyini-birlikte-yeniden-kuracagiz”-(7).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.