1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Kent Konseyi: Beylerbeyi Sarayı Müze olmalı
Kars Kent Konseyi: Beylerbeyi Sarayı Müze olmalı

Kars Kent Konseyi: Beylerbeyi Sarayı Müze olmalı

Kars Valiliği tarafından restorasyon çalışması devam eden ve otel olarak hizmete girecek olan Beylerbeyi Sarayının otel yerine Müze olması için yapılan çağrılar gün geçtikçe artıyor.

A+A-

Kars Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından da yapılan yazılı açıklamada, “Beylerbeyi Sarayı Müze olmalı” denildi. Yapılan açıklama şöyle: “Kaleiçi mahallesinde bulunan ve yapımı hızla devam eden Beylerbeyi sarayının kullanımının nasıl olacağı halen netlik kazanmamıştır. Ayrıca binanın restore edilmesi, yeniden yapılmaması da şehrimize, kültürel mirasımıza karşı sorumluluğumuzdur. Bu yapı tüm Karslı hemşerilerimize ait olan kültürel bir mirastır ve kullanımı da tüm Karslılara ait olmalı, kamu yönetimi dışında özel ve/ya tüzel kişilere devredilmemelidir. Bu kapsamda uzun zamandır ulaşımı ve binasının yetersizliğiyle eleştirilen Kars Müzesi için bu binanın kullanımı herkesi sevindirecek, kalıcı bir çalışma olacaktır.

Binanın bulunduğu bölge olan Kaleiçi Mahallesi Arkeolojik Sit Alanı olarak geçmekte, yeni bina yapılması çok sıkı kurallar ve gerekliliklere bağlanmaktadır. Aynı şekilde mahallede bulunan binaların birçoğu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenmiş durumdadır. Ekonomik durumu yetersiz olan birçok mahalle sakini evini restore edemediği ve evleri artık yaşanamaz duruma geldiği için Kars içine ya da farklı şehirlere göç etmektedir. Bu bölgede imar izni bunca şarta bağlıyken, mahallenin kültürel tarihiyle uyumsuz, silüeti bozan yeni ticari binaların yapılması yerine; mahalle evlerinin, Çobanoğlu Evi, buzhane vb. gibi yapıların Karsımıza kazandırılması için proje geliştirilmesinin çok daha doğru bir tutum olduğunu düşünüyoruz.

Yukarıda bahsettiğimiz sorular ve sorunlar bağlamında tüm yerel yöneticilerimizi, yetkilileri Karsımızın kültürel ve tarihi dokusunu korumaya ve yeniden kazandırmaya çağırıyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.