1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Kalesi'nde kurtarma kazısı yapılıyor
Kars Kalesi'nde kurtarma kazısı yapılıyor

Kars Kalesi'nde kurtarma kazısı yapılıyor

Kars Kalesi'nde Müze Müdürlüğü denetiminde restütisyon ve restorasyon projeleri doğrultusunda kurtarma ve temizlik çalışması başlatıldı.

A+A-

Bugün başlayan temizlik çalışmaları kapsamında kale içerisinde bulunan toprak ve moloz yığınları temizlenerek, tarihi dokuya uygun hale getirilecek. Yapılan temizlik çalışmaları sırasında toprak altından çıkabilecek tarihi eserler, orada bulunan müze görevlileri tarafından kayıt altına alınarak müzeye götürülecek.

Yapılacak çalışmalarla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 28.03.1985 tarih ve 819 sayılı kararı ile anıt bazında tescil edilerek koruma altına alınan kalenin iç kısmı daha da gün yüzüne çıkarılmış olacak.

Aynı zamanda Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 17.12.1993 tarih ve 600 sayılı kararı ile I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlenen Kars Kalesinde yıllardır yapılması gereken temizlik çalışması görenleri şaşırttı.

Edinilen bilgilere göre, tapuda 50 ada 7 parselde kayıtlı olan ve mülkiyeti, Maliye Hazinesine ait Kars Kalesine yönelik 2016 yılında hazırlanan rölöve ve restorasyon projesi Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 24.11.2016 tarih ve 1552 sayılı kararı ile uygun bulunduğu ve Kalenin Restütisyon ve Restorasyon Projelerinin ise aynı Kurulun 26.07.2017 tarih ve 1757 sayılı kararı ile onaylanmış olduğu öğrenildi. 

Ayrıca Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünün 27.08.2019 tarih ve E.701496 sayılı yazılarında Kars Kalesinin sorunlu bölgelerine ilişkin müdahale çözüm raporlarının da hazırlanarak gerekli çalışmaların tamamlandığı ve 2020 yılı yatırım programına sunulmak üzere konu ile ilgili yaklaşık maliyet çalışmalarına da başlanıldığı öğrenildi.

c-071.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.