1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon Kararları yayınlandı
Kars Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon Kararları yayınlandı

Kars Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon Kararları yayınlandı

Düzenlenen toplantıda, bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadelelerde uygulanacak olan genel hükümlere ilişkin yönetmelik ve 2019/01 nolu hayvan hastalıkları ile mücadele ve hayvan hareketleri kontrolü genelgesi esas alındı.

A+A-

Tacettin DURMUŞ  

Kars’ta ilgili kurumlar arasında etkin koordinasyon ve işbirliği içerisinde hayvan sağlığını korumak, salgın ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek, hayvan hareketleri ile hayvan ve hayvansal ürünlerin sevkine dair tedbirleri almak ve uygulatmak üzere, 15 sayfadan oluşan hayvan sağlık zabıtası komisyon kararları alındı.

Düzenlenen toplantıda, bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadelelerde uygulanacak olan genel hükümlere ilişkin yönetmelik ve 2019/01 nolu hayvan hastalıkları ile mücadele ve hayvan hareketleri kontrolü genelgesi esas alındı.

2019 yılında yürütülecek olan hayvan hastalıkları mücadele çalışmalarında uygulanması gereken hususları görüşmek üzere Kars İli Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, Vali Yardımcısı Serdar Demirhan Başkanlığında toplandı ve aşağıda belirtilen hususlar ile ilgili kararlar alındı.

Düzenlenen toplantıda oy birliği ile alınan komisyon kararlarına; Vali Yardımcısı Serdar Demirhan, Belediye Başkan Yardımcısı Şevin Alaca, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kars Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Osman Kılıç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, Veteriner Odası Başkanı Ercan Ödül, İl Genel Meclis Üyesi Nizamettin Karabulutlu, İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Zakir Lazoğlu, Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, Hayvan Sağlığı Yet. Su Ürünleri Şube Müdürü Reşat Tazegül ve Ticaret Borsası Başkanı Metin Durmuş tarafından imzalar atıldı.

Alınan kararlara uymayanlar hakkında; 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve 5442 sayılı İller İdaresi Kanununun ilgili maddeleri gereğince cezai işlem yapılmasına ve Komisyon kararında ön görülen hususların, İl Müdürü ve Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürünün denetimi ve organizasyonu altında yürütülmesine de karar verildi.

Toplantıda alınan Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon Kararlarının tam olarak tatbikinin ve uygulanmasının ise idari makamlarca sağlanmasına karar verildi. Alınan kararların, bilgi için tüm illere (resmi e-posta), gereği için, ilçe kaymakamlıklarına, il jandarma komutanlığına, belediye başkanlıklarına, il emniyet müdürlüğüne, karayolları 18. bölge müdürlüğüne, il özel idare müdürlüğüne, ziraat odası başkanlığına, ticaret borsası başkanlığına, ruhsatlı mezbaha ve kombinalara, yetiştirici ve üretici birliklerine, ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmesine de karar verildi.

15 sayfa ve 30 üst konu maddesinden oluşan komisyon kararları başta salgın, bulaşıcı ve paraziter hastalıklarla mücadele olmak üzere hayvan hastalıkları ile mücadeleler görüşüldü. Söz konusu hastalıklar ise Şap Hastalığı, Koyun-Keçi Vebası (PPR) Hastalığı, Mavidil Hastalığı, Koyun ve Keçi Çiçeği Hastalığı-Sığır, Koyun ve Keçilerde Brusella Hastalığımasaya yatırıldı. Ayrıca Sığır Tüberkülozu Hastalığı, Şarbon ve kuduz hastalığı Ruam hastalığı, Atların Enfeksiyöz Anemisi Hastalığı, Newcastle (Yalancı Tavuk Vebası) Hastalığı, Tavuk Vebası (Avianinfluenza - Kuş Gribi) Hastalığı, Arıların Amerikan Yavru çürüklüğü hastalığı, Balık Hastalıkları ve gibi hayvan hastalıklarla mücadele ve aşıların temini toplantıda gündeme geldi.

Toplantında özellikle yaklaşan kurban bayramı öncesi önem arz den Yurtiçinde hayvan ve hayvansal ürün sevk işlemleri ve kontrolü de gündem geldi. Ayrıca kurban hizmetleri ve kurbanlık hayvan sevki, göçer hayvan sevki, yayla geçiş yolları, belgesiz nakillerde yapılacak işlemler, hayvanların ve hayvancılık işletmelerinin kaydı, kaçak kesimle mücadele ve kesimlerin düzenlenmesi, hayvan pazarları, yurt içinde hayvan ve hayvansal ürünlerin sevklerinde yol kontrolleri, gezginci ve sabit arıcılık konaklamaları gibi konularda görüşülerek karara başlandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.