1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Gravyeri İtalya’da tanıtıldı
Kars Gravyeri İtalya’da tanıtıldı

Kars Gravyeri İtalya’da tanıtıldı

Kars Gravyer Peyniri, İtalya’nın Bra Peynir Etkinliğinde tanıtıldı.

A+A-

Kars eski kaşarı peyniri, Anadolu tulum peynirleri ile birlikte Kars gravyerinin görücüye çıktığı Avrupa peynir camiasına tanıtma etkinlikleri nedeni ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu ya, bu yıl altıncısı olan Süt Ürünleri Direnişi ödülü verildi.

Peynir etkinliği, sahte bir çağdaşlığın kestirme yolundan gitmeyi reddederek, doğallık, gelenek ve hayvanların refahına saygı duyarak kalite konusundaki tutkuları, kendilerini adamışlıkları ve çabalarıyla öne çıkan hayvan otlatanlar ve süt ürünleri imalatçılarına Slow Food'un gösterdiği takdirin bir ürünü olarak düzenleniyor.

Süt Ürünleri Direnişi ödülü, bütün zorluklara, risklere, yalnızlığa rağmen nasıl yapılacağı konusundaki olağanüstü bilgiyi ve doğal çevreyi koruyarak direnen küçük ölçekli üreticilere veriliyor.

Türkiye’yi ve Kars’ı temsilen İtalya’da Kars peynirini tanıtan aynı zamanda, Slow Food Kars'ın kurucusu ve Boğatepe gravyer peyniri Koruma Grubunun koordinatörü İlhan Koçulu’ya verilmesinin nedeni şu şekilde dile getirildi.

“Türkiye'deki Slow Food ağının önde gelen girişimcilerinden olarak Anadolu'nun, özellikle de ülkenin Kuzeydoğusundaki illerin gastronomi geleneklerini koruma konusunda daima mücadele içindedir. O’nun çabası sayesinde küçük bir köy olan Boğatepe gravyeri Türkiye'nin üstün süt ürünlerinden biri haline gelerek, üretimini, kazancını ve kullanılma olanağını iki katına çıkardı ve çiy sütten yapılan geleneksel peynirlere duyulan tutku açısından bir referans noktası haline geldi. İlhan Koçulu, süt ürünlerine uygulanan hijyen kurallarına ilişkin yasanın değiştirilmesi konusunda ön saflarda mücadele veriyor ve yine onun sayesinde 2017 yılından bu yana Türkiye'de en sonunda yeniden geleneklere uygun ve tüketicilerin sağlığına saygılı üretim yapılabiliyor. Günümüzde pek çok peynir artık yeniden yasal hale geldi ve piyasada bulunabiliyor; başka bir Slow Food Ödüllüsü olan Divle obruk peyniri buna bir örnek: bu peynir de çiy sütten yapılıyor, koyun tulumunda saklanıyor ve obrukta yaşlandırılıyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.