1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Devlet Hastanesi’nde bir ilk
Kars Devlet Hastanesi’nde bir ilk

Kars Devlet Hastanesi’nde bir ilk

Bir göğsünü kaybeden bayan hastaya, karın kaslarından meme yapıldı.

A+A-

Kars Devlet Hastanesi’nde ilk kez gerçekleştirilen bir ameliyatla, meme kanseri nedeni bir göğsünü kaybeden bayan hastaya, kendi karın kaslarından meme yapıldı. 

Kars Devlet Hastanesi doktorlarından Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Gence ve Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mustafa Ömer Yazıcıoğlu tarafından gerçekleştirilen ve 5 saat süren ameliyatla, hastanın kendi karın kaslarından alınan doku, göğsüne yerleştirilerek eski sağlığına kavuştu. 

Altı yıl önce meme kanseri tanısı konulan ve bir memesi alınan Tülin Tekel (45), tekrar bir meme sahibi olup olamayacağı konusunda Kars Devlet Hastanesi Plastik Cerrahi Servisi’nde Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Gence’ye muayene oldu. Tekel’in fiziki muayene bulguları sonucunda, yapılabilecek tüm ameliyat yöntemleri konusunda Gence tarafından hastaya detaylı bilgiler verildi. Daha sonrada ‘TRAM flep’ adını verilen ve Kars’ta ilk kez uygulanan bir yöntemle hastanın karındaki fazla dokular kullanılarak meme oluşturulmasına karar verildi. Aynı zamanda da hastanın karın bölgesinde de estetik ameliyat yapılmış oldu. 

Kars Devlet Hastanesi’nde 1 yıldır tek plastik cerrahi uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Hakan Gence, gerçekleştirdiği ameliyat ile ilgili yaptığı açıklamada, “Uzmanlığım ve hastamızın da beklentilerini göz önüne alarak, ‘TRAM flep’ adını verdiğimiz bir yöntemle karındaki fazla dokuların kullanıldığı meme oluşturma yöntemine karar verdik. Bu sayede hastamıza hem yeni bir meme oluşturmayı hem de estetik bir avantaj olarak karın germe ameliyatını yapmayı planladık. Genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Ömer Yazıcıoğlu ile beraber gerçekleştirdiğimiz ameliyat yaklaşık 5 saat sürdü. Ameliyat sırasında ve sonrasında komplikasyonla karşılaşmadığımız hastamızı operasyondan 6 gün olan bugün sonrada taburcu ettik. Kars Devlet Hastanesi’ndeki imkanların son derece iyi olması sayesinde artık bu tür hastaları büyük merkezlere sevk etmeye gerek duymuyoruz. Bu ve bunun gibi özellik isteyen ameliyatları Kars Devlet Hastanesi bünyesinde başarılı bir şekilde yapabilmek bize gurur veriyor.’dedi. 

DR. HAKAN GENCE, KARS İÇİN BİR ŞANS

Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Tülin Tekel ise Dr. Hakan Gence ve arkadaşlarının Kars için bir şans olduğunu ve doktorun Kars’tan gitmemesi için mücadele edeceğinin altını çizerek, ”Ben meme kanseriyim, ilk ameliyatımı 2006 yılında İstanbul’da Alman Hastanesinde oldum. Bir yıl sonra da Vatan Hastanesi’nde rahim ameliyatı oldum. Ama Doktor Hakan Gence’nin Kars’ta olduğunu duyunca yine İstanbul’a ve diğer illere gitme ihtiyacı duymadım. Sağ olsunlar doktorlarımız ve hastanemizin koşulları itibari ile hiçbir sorun yaşamadan ameliyat oldum, şimdi çok mutlu ve sağlıklıyım. Ameliyatım yaklaşık olarak 6 saat sürdü. Kendi karın bölgemden alınan dokuyla göğsüm yeniden yapıldı. İnsanın bir göğsünün olmaması nedeni ile kendisini yarım hissediyor. Slikon veya başka bir maddeden bir göğse sahip olmaktansa insanın kendi dokusundan kendi göğsüne yeniden sahip olması bambaşka bir duygudur. Tabi bununda uzman ve Kars’ta çok sevilen bir doktor tarafından yapılması çok daha önemlidir. Benim gibi olan hastalara tavsiyem ise utanmasınlar ve ihmal etmesinler ve güvenerek Kars Devlet Hastanesi’ne gelsinler. Çünkü sağlık özellikle kadınlarda ihmal edilememesi gereken bir şeydir.”dedi. 

HER 9 KADINDAN 1’İ MEME KANSERİ RİSKİYLE KARŞIKARŞIYADIR

Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Gence, meme kanseri ve bu ameliyat ile ilgili olarak kadınların önemle üzerinde durmaları gereken yararlı bilgileri ise şu şekilde sıraladı. “Türkiye’de her 9 karından 1’i meme kanseri riski ile karşı karşıyadır. Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Tıptaki son gelişmeler ile ülkemizde de bu tür bir kanserin erken tanı ve tedavisi mümkündür. Kanser nedeniyle memesi alınan bir kadın kendisini eksik ve çirkin hissedebilmektedir. Alınan memesini her gün gören kadın geçirdiği kanseri tekrar tekrar hatırlayarak mutsuz olmaktadır. Böyle bir durumda ‘mastektomi’ ameliyatı sonucunda alınan göğsünün tekrar yapılması, hastaya büyük moral vermektedir. Ayrıca hastanın psikolojik sıkıntılarını çözecek ve kanser tedavisine de çok olumlu katkılar sağlamaktadır. Türkiye’de plastik cerrahi uzmanları tarafından başarıyla uygulanan ve ‘meme rekonstrüksiyonu’ adı verilen yöntemlerle kaybedilen memenin yeniden oluşturulması mümkündür.” 

MEME KANSERİ GEÇİREN KADINLARA!

Meme kanseri olan kadınlara ameliyat yöntemleri ile ilgili olarak açıklayıcı bilgiler de veren Gence daha sonra şunları söyledi. “Kaybedilen memenin yeniden yapılması için zamanlama konusunda iki farklı yol vardır. Meme onarımının hemen yapılması (göğüsün alındığı ameliyat sırasında) geç dönem meme onarımı, zamanlamanın belirlenmesinde hastanın genel ve psikolojik durumu, kanserin derecesi ve memenin alınması (mastektomi) ameliyatından sonra kalan dokuların durumu gibi birçok faktör etkili olmaktadır. Meme kanseri sonrasında alınan memenin yeniden yapılabilmesi için değişik yöntemler bulunmaktadır. Bunlar, silikon protezler ile meme onarımı, doku genişleticiler ile meme onarımı, Latissimus Dorsi flebi(sırt dokusu) ile meme onarımı, TRAM flep (karın dokusu) ile meme onarımı, Serbest flepler ile meme onarımıdır. Seçilecek yönteme karar verirken hastanın beklentileri, sigara kullanımı, obezite durumu, hipertansiyon, diabet gibi hastalıklar, kanserin derecesi, yapılan meme kanseri ameliyat yönteminin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.