1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars çimento'dan ağaç seferberliği
Kars çimentodan ağaç seferberliği

Kars çimento'dan ağaç seferberliği

Kars Çimento Fabrikası yapmış olduğu başarılı üretimin yanı sıra çevreyi güzelleştirmek için 22 bin adet ağaç dikti.

A+A-

Kars Çimento Fabrikası Genel Müdürlük görevine başladığı günden beri gerek Fabrikada yapmış olduğu örnek çalışmalarıyla gerekse çevredeki sosyal ilişkileriyle kedisini sevdiren Fabrika Genel Müdürü Yasin Sarıçamlık’ın gecesini gündüzüne katarak Fabrikanın üretimini artırmak olduğunu memnuniyetle öğrenmiş bulunmaktayız.

İlimizde 1976 yılında üretime geçen Kars Çimento Fabrikasın da yapılan yenileme çalışmaları sayesinde, Kars ve Bölgesinde Çimento sıkıntısı çekilmediği bildirildi.

Kars Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin genç ve çalışkan Genel Müdürü Yasin Sarıçamlık Fabrikada ilave yatırımlar ve iyileştirme çalışmaları yapıldığını bugün itibariyle yaklaşık 500 bin ton Çimento üretildiğini, bu Çimentoların Kars ve Bölgesinde satıldığını belirterek çalışmalarıyla ilgili olarak şunları anlattı: 

KURULUŞ VE GELİŞİMİ:

1969 yılı Ağustos ayında bir kamu iktisadi kuruluşu olarak temeli atılmış olan Kars Çimento Fabrikası, 26 Haziran 1976 yılında işletmeye açılmış ve aynı yıl içinde klinker ve çimento üretimine başlamıştır. 1996 yılı Haziran ayında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan alınarak, Çimentaş Topluluğu’na katılmıştır.

Kars Çimento Fabrikası 2001 yılında ise, İtalya’nın başlıca çimento üreticilerinden Caltagirone Grubu’nun bir üyesi olan Cementir Holding tarafından Çimentaş hisselerinin %98’nin satın alınmasıyla birlikte, bu tarih itibarıyla artık uluslararası bir şirket haline gelmiştir.

Takip eden yıllarda da yeni ilave yatırımlar, muhtelif modifikasyonlar ve iyileştirme çalışmaları neticesinde bugün itibarıyla 330.000 ton/yıl klinker, 470.000 ton/yıl çimento üretim kapasitesine ulaşmıştır.

Döner fırın üretim kapasitesi ilk etapta Alman KHD (Humbolt) Firması lisansı ile 650 ton/günden 1.000 ton/gün kapasitesine yükseltilmiş olup; Farin değirmeninde tandem kırıcı ilavesi yapılmış ve bu sayede farin üretim kapasitesi de 65 t/h’den 85 t/h seviyelerine çıkarılmıştır.

Döner fırın ön ısıtıcı kulesi KHD projesi ile modernize edilerek baca gazı değişikliği adapte edilmiş; döner fırın tahrik, farin besleme sistemi ve döner fırın kafası modifikasyonları yapılmıştır.

Çimento öğütme sisteminde 47 t/h kapasiteli FLS açık sistem ve 3 kamaralı değirmen önüne 170 t/h kapasiteli ve KHD marka ön ezme (roller–press) tesisi ilavesi ile değirmen öğütme kapasitesi 60 t/h’ye çıkarılmıştır. Bu yatırım kapsamında çimento öğütme sistemi de tam otomasyonlu hale getirilmiştir.

1999 yılında tamamlanan bu yatırımlardan sonra 2001 yılında yapılan dinamik seperatör ilavesi ile sistem kapalı devre haline getirilmiş ve değirmen kapasitesi 75 t/h’e çıkarılmıştır. Bu yatırım kapsamında ayrıca 3 kamaralı olan çimento değirmeni 2 kamaraya düşürülmüştür.

Artan çimento talebinin karşılanması amacıyla, 2003 yılında tam otomasyonlu FLS marka 25 t/h kapasiteli açık sistem değirmen tesis edilerek 2. Çimento değirmeni de devreye alınmıştır.

Aynı yıl içinde Redecam marka yeni döner fırın elektrofiltre sistemi de devreye alınmış olup; X-ray cihazı, döner fırın manto sıcaklık tarayıcısı, sinter sıcaklık izleme kamerası, döner fırın intikal gaz analiz cihazı, döner fırın izleme otomasyonu, toz ölçüm cihazı, kömür öğütme sistemi için CO analiz cihazı, elektrofiltre koruma sistemi için hızlı CO analiz cihazı, farin değirmeni hammadde besleme kantarları, döner fırın manto soğutma fan sistemi, çimento değirmeni elektrofiltresinin torbalı filtreye dönüştürülmesi, döner fırın alev borusu modifikasyonlarını da son dönemlerde de yapılan önemli iyileştirmeler olarak sıralayabiliriz.

ÜRETİM FAALİYETLERİ

Üretim prosesi olarak; 250 t/h kapasiteli hammadde kırıcısı ile kırılan malzemeler, konveyör bantlar ile açık stokhole taşınmakta olup; daha sonra bu malzemeler gezer vinçler vasıtasıyla farin değirmen bunkerlerine beslenmekte olup, değirmende farin adı verilen malzeme üretilmektedir. Uygun kalite değerlerine göre üretilen söz konusu farin malzemesi de gerekli homojenizasyon işlemlerinin tamamlanmasına müteakiben klinker elde edilmek üzere döner fırın sistemine gönderilmektedir. Döner fırın içinde yüksek sıcaklıklarda meydana gelen kimyasal reaksiyonlar sonucunda elde edilen klinker malzemesi, soğutma ünitesinde soğutularak çimento üretiminde kullanılmak üzere stok sahasına sevk edilmektedir.

Çimento öğütme prosesinde kullanılmakta olan iki adet değirmende, müşteri ihtiyaçlarına göre 3 ayrı tip ve özellikte çimento üretimi yapılmaktadır.

Çimento Değirmenleri tam otomasyonlu ve laboratuvar ile on-line bağlantılı şekilde çalıştırılmakta olup; üretilen çimentonun kalite değerlerinde gerekli stabilite sağlanmış durumdadır.

Kars Çimento Fabrikası; 200 ton/h torbalı, 400 ton/h dökme çimento yükleme ve her biri 2.000 m3’lük olan 4 adet çimento silosu ile toplam 8.000 m3 çimento stoklama kapasitesine sahiptir.

ÜRÜN TİPLERİ

PORTLAND KOMPOZE ÇİMENTO CEM II / A-M (P-L) 42,5 R

CEM II / B-M (P-L) 32,5 N

PORTLAND ÇİMENTOSU CEM I 42,5 R                 

ÖNEMLİ BAZI ÇEVRE İYİLEŞTİRME VE YATIRIMLARI:

Özelleştirme sonrası fabrikamızda büyük yatırımlar yapılmış olup, bu yatırımların önemli bir kısmını çevre yatırımları teşkil etmektedir. Fabrikamızın yaratacağı çevresel etkileri azaltmak amacı ile yapılmış olan önemli çevre yatırımlarının bazıları şunlardır:

-1994 Atık su arıtma tesisi yapımı

-1997 Kömür Değirmeni ve kurutma sistemleri

11 adet jet-pulse torbalı filtre

-1998 Soğutma Kulesi

-1999 Kovalıbant üzeri jet-pulse filtre

Roller press jet-pulse filtresi

-2000 Farin fırın elektrofiltresi

5000 adet ağaç dikimi

-2001 Taş kırma tesisi jet-pulse filtre

5 adet paket filtre

2002 Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü I. Sınıf

Gayri Sıhhi Müesseselere Ait Açılma Ruhsatı’ nın alınması

I. Çimento elektrofiltresinin torbalı filtre ile değişimi

II. Çimento değirmen torbalı filtresi

-2003 Farin fırın elektrofiltresi

Soğutma kulesi

Döner fırın intikal gaz analiz cihazı

Kömür değirmeni CO analiz cihazı

Kömür kurutma CO analiz cihazı

Toz emisyon ölçüm cihazı

Elektrofiltre için CO analiz cihazı

3.000 m2saha betonlaması

3.000 adet ağaç dikimi

-2005 OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 14001:2004 Çevre

Yönetim Sistemini kurmuş ve onaylı kuruluştan belgesini almıştır.

10.000 adet ağaç dikimi

-2006 Yumuşatma ve filtrasyon ünitelerinden oluşan içme ve kullanma suyu arıtma tesisi yapımı

Sürekli ölçüm cihazı

Yaklaşık 2.000 m2 yolun kilit parke kaplanması

-2007 Isı reküperatörünün devreye alınması

Yaklaşık 10.000 m2 yol kilit parke kaplanması

-2008 ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi kurulmuş ve yetkili kuruluş tarafından belgelendirilmiştir.

Yaklaşık 10.000 m2 yolun kilit parke kaplanması

3.750 adet ağaç dikimi

-2009 Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan A Grubu Emisyon İzin Belgesi’ nin alınması, 2011 yılında

A.36.3.696 belge numarası ile yenilenmesi

-2010 Sürekli ölçüm cihazı değişimi

-2011 Ters Osmos yöntemiyle içme suyu eldesi için arıtma tesisi yapımı

-2012 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 1641 numaralı belge ile Geçici Faaliyet Belgesi alınması

ÇEVRE:

Fabrikamız ve bağlı bulunduğumuz Çimentaş Topluluğu olarak çevreye yönelik çalışmalarımız büyük bir hassasiyet içinde yürütülmekte olup, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği (SKHKKY) ve Çimento Sanayi Çevre Deklarasyonu’nda belirtilen tüm koşullar da yerine getirilmiş durumdadır. Nitekim 2005 yılında ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi de alınmıştır.

Çevre kirliliğini önleme ve atık yönetimi çalışmaları fabrikamızda etkin bir şekilde yürütülmektedir.

Yapılan yatırımlar ve iyileştirmeler sonucu atmosfere açık toz ve gaz emisyon noktalarında dünyada en son gelişmiş teknolojiye sahip elektrofiltreler ve torbalı filtreler kullanılmış, tozlar etkin bir şekilde tutularak geri kazanımı sağlanmıştır.

Fabrika sahamızda oluşan atıklar atık yönetimi çalışmaları kapsamında ayrı ayrı toplanarak, Bakanlık Lisansı bulunan bertaraf ve/veya geri dönüşüm firmalarına gönderilmek suretiyle, hem çevre kirliliğini önleme, hem de doğal kaynakların korunması çalışmalarına katkı sağlanmaktadır.

Tehlikeli atıkların çevreye verdiği zararın önlenmesi ve doğal kaynak tüketiminin azaltılması amacıyla, Çevre ve Orman Bakanlığından “Atık İşletme Lisansı” alınmış, atık yağlar, kontamine atıklar (yağlı eldiven, üstübü vb.), atık lastikler fabrikamızda enerji geri kazanımı amacıyla kullanılabilmektedir.

Fabrika sahamızda oluşan evsel nitelikli atık sular, biyolojik atık su arıtma tesisinde arıtılmak suretiyle deşarj edilerek çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda önemli bir katkı sağlanmaktadır.

Fabrika mülkiyet sahaları içinde bugüne kadar yaklaşık 22.000 adet ağaç dikimi gerçekleştirilmiştir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.